Meclis, ‘Lojistik Köy'ü Yeniden Tartıştı

Meclis, ‘Lojistik Köy'ü Yeniden Tartıştı

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Ortak Komisyon Toplantısı'nda “Lojistik Köy” projesi yeniden tartışıldı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi mayıs Ayı 9. birleşiminin 1. ortak komisyon toplantısı bugün Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda Turan Çakır başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantıda gündem maddeleri arasında yer alan Tekkeköy'e yapılması planlanan 1/5000 ölçekli Lojistik Köy ve çevresine ilişkin nazım imar planı değişikliği teklifi görüşüldü. 175 hektarlık bir alana sahip olan Lojistik Köy projesinin 25 hektarlık alanının 'konut alanı' ve 50 hektarlık alanının ise 'ticaret ve depolama alanı' ile diğer kalan kısmının da Lojistik Köy ve ona hizmet edecek otopark ve diğer alanlara ayrılması yönündeki teklif uzun süre tartışıldı

BAŞKAN TEKİN’İN İTİRAZI
Söz konusu teklif üzerine Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin, bölgede depolama alanına ihtiyaç olmadığını ve söz konusu konut yapılması planlanan alanın tarım arazisi olduğunu iddia ederek, ilgili maddeye itiraz etti. İlgili madde üzerine söz alan Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin, “Ticaret alanı burada nasıl işlev görecek. Sanayi alanı olur ise oradaki diğer sanayiciler en azından harekete geçer. Çünkü şehrin içindeki sanayiler daha yıkılıp da ticarete çevrilemedi. Doğu Çevre Yolu hayata geçmeden buradaki lojistik alanın şekil bulma şansı yok. Ancak bu ticaret bölgesinin hayata geçebilmesi için önce o lojistiğin dolması lazım ve iki katı gibi planlanan kırmızı alanla hayat bulsun. Planlanan konut alanları sanayi olur ise bugünden de talep var. Belki bugünden itibaren oradaki sanayi alanları hayat bulur. Orada ticaret yapacak insanların, Doğu Çevre Yolu'nu veya orada ticaret yapacakları dükkanları veya diğer alanları beklemeye ömürleri yetmez. Bu benim fikrim. Onun için bu konuda itirazım var” dedi.

Tekkeköy ilçesinde depolama alanına ihtiyaçlarının olmadığını savunan Tekkeköy Belediye Hayati Tekin, “Tekkeköy’de sanayi depolamaya ihtiyaç yokken, ticaret depolamaya hiç ihtiyaç yok. Ticaret olacak ki bir depolaması olsun. Ticaret yok ki. Burada olduktan sonra destek verecek. Yani orası tamamen bekler. İmar planı yapılır, parselasyon olur ama hayat bulmaz. Şu anda bizde depolama ihtiyacı olup da, depolama alanı isteyen yok. Sadece üretim için isteniyor, o da çok az sayıda. Bugün bana ‘kamuda 150 dönüm yer var’ denilsin, yanlış anlaşılmasın, manası olsun diye söylüyorum, bir hafta içerisinde hemen yatırımcıyı bulma şansım var ama ticari depolama dediğimiz zaman yok” diye konuştu.

ERDÖNMEZ’İN ÖNERİSİ
Lojistik Köy projesinin Avrupa Birliği (AB) ile ortak yürütülen bir proje olduğuna dikkat çeken CHP’li Meclis Üyesi Hayri Erdönmez ise söz konusu imar planı değişikliğinin üzerinde daha detaylı çalışılması için zaman verilmesi yönünde meclise teklif sundu

Sonrasında söz hakkı alan MHP'li Meclis Üyesi İsmail Sevindik, “Burada bir planlama yapılıyor ve o ilçenin belediye başkanı bunu ilk defa görüyor. Burada etik bir noksanlık yani etik bir hata var. Yani bu bölgede sanayiciler, iş adamları, ticaret yapanlar, bölgenin yöneticileri ve orada yaşayan insanlarla görüşülseydi, alt yapı yapılsaydı bugün burada bu tartışma yaşanmazdı. İstatistiklerin yapılması gerekir. Bölgede bir takım araştırmalar yapılıp sonrasında meclise gelmesi gerekir. Tüm Samsun’un heyecan ile beklediği bir olaya 'hayır' demek ve altına imza atmak istemem ama burada bölgenin insanlarının bir takım talepleri ve eksik gördükleri konular var bunların da göz ardı edilmemesi gerekir. Eğer mümkün ise Hayri Erdönmez’in önerisi ve bölgede yaşayan insanlarla beraber sanayicilerin katıldığı bir toplantıdan sonra nihai kararı verip meclise gelmesi daha uygun olacaktır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı

6 AYDIR MECLİSİN GÜNDEMİNDE
Lojistik Köy projesinin yaklaşık 6 aydır meclis gündeminde olduğunu kaydeden Meclis Başkanı Turan Çakır ise şöyle konuştu: “Mecliste bunu uzun uzun tartıştık. Dolayısı ile bu proje valilik ile birlikte yürütülüyor. ‘Tartışılmadığı’ noktasındaki ifade doğru değil. Bölgede şu anda sanayilik bir alan yok, daha çok bir bölümü mera alanı ve bir bölümü de vatandaşın arazisi diye biliyorum. Tekkeköy'de toplantılar yapıldı ve orada itiraz edenler oldu. Başkan da toplantılara katıldı.

Kendi içlerinde toplantılar yapıldı. Meclis üyesi arkadaşlarımız katıldı ve toplantılar yapıldı. Belki çok daha üst sevide bilgili olurdu olmazdı bu tartışılabilir. Ancak o bölgede yaşayan insanların bilgisi var. Bunu ifade etmek isterim.”
Başkan Çakır, konut alanı yaparak, sanayi-ticaret ile konutu ayrıştırılmasına zorunlu olunduğunu ifade ederek, ilgili madde üzerinde daha fazla çalışılması üzerine komisyonda bekletilmesini öngördü.

İLYAS KILIÇ İSMİ YAŞATILACAK
Daha sonra toplantıda diğer gündem maddesi olarak sokak isimlerinin değişikliği görüşüldü. İlkadım ilçesi Kıran Mahallesi’nde 9807 ile 9831 adalar önünde bulunan yolun 30 Ağustos Caddesi olarak, Derecik Mahallesi 7022 ile 7021 arasındaki yolun isminin de 1802. Sokak olarak isimlendirilmesine karar verildi.

Diğer taraftan AK Parti Samsun Milletvekili Akif Çağatay Kılıç’ın dedesi 1961-1980 tarihleri arasında aralıksız Samsun Milletvekilliği yapan İlyas Kılıç’ın ismi İlkadım ilçesindeki 1128., 1059., 1075. ve 1056. sokaklara verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile