Meclis'te 'şarap ve bıyık' tartışması
TBMM Başkanlık Divanı'nda, "Meclis'te şarap satışı, askeri tabur ve uzun bıyık" tartışması yaşandı. ...
TBMM Başkanlık Divanı'nda, "Meclis'te şarap satışı, askeri tabur ve uzun bıyık" tartışması yaşandı.
Başkanlık Divanı'nın dünkü toplantısında sakallı ve türbanlıların alınmadığı Meclis Tabur Lokali'ne alternatif olarak milletvekili ve üst düzey bürokrat eşlerinin kullanabileceği bir tesis yapılması kararı alındı. Bu amaçla TBMM'deki "Tepe" kafeteryası yıkılıp çevreye uygun şartlarda ahşap olarak yeniden düzenlenecek.
MHP'li Katip Üye Murat Özkan ile Ak Parti İdare Amiri Ömer Faruk Öz, kafeteryanın, sosyal tesise dönüştürülmesi projesine itiraz etti. Ancak CHP'li TBMM İdare Amiri Ahmet Küçük, buranın Tabur Lokali'ne bir alternatif olmadığını söyledi.
Tabur'da olduğu gibi Tepe Kafeterya'da isteyene bira servisi yapıldığını kaydeden Küçük'ün sözleri üzerine BDP'li TBMM İdare Amiri Sırrı Sakık, "Şarap da ikram edilmeli. İçki içmek için illa tabura mı gidilmesi gerekiyor?" diye konuştu.Â
'İçki yasaklansın'
MHP'li Özkan, "Taburda da içki yasaklansın. Meclis güvenliği açısından faydalı olur. Meclis Genel Kurul çalışmalarına sarhoş da gelinmez. Eğlence içerikli mekân yapılması TBMM'nin ciddiyetine yakışmaz" değerlendirmesinde bulundu.
Tartışmaların ardından kafeteryanın sosyal tesise dönüştürülmesi 3'e karşı 7 oyla kabul edildi.
Asker askeri kontrol edecek
Divan toplantısında, "Güvenlik Yönetmeliği" görüşülürken, "taburun Meclis'ten çıkarılması" tartışma konusu oldu. Meclis içinde askeri taburun bulunmasını eleştiren Sakık, "Askeri personel jeeplerle kampus içinde dolaşıyor. Askerin Meclis içinde ne işi var? Yüreğiniz yemiyorsa ben söylerim. Asker Meclis'ten çıksın, kışlasına çekilsin" dedi.
Sakık, Meclis çalışanlarının uzun bıyıklarından da şikâyetçi oldu.
Kabul edilen, "TBMM Güvenlik Yönetmeliği"ne göre, TBMM'nin iç bölgeler ve giriş kapılarının güvenliği tümüyle Koruma Daire Başkanlığı'na verilirken, Muhafız ve Tören Tabur Komutanlığı'nın sorumluluk alanı sadece "dış güvenlik"le sınırlandırıldı.
Böylece TBMM'ye giriş kapılarında tüm güvenlik kontrolü polislerce gerçekleştirilecek. Ancak askeri araç ve personelle ilgili kontrolü askerler yapabilecek.
Polislerin askeri araç ve personel üzerinde sorgulama yetkisi olmayacak.