Meclis'ten İsrail'e karşı oybirliğiyle ortak deklarasyon

TBMM, Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik İsrail saldırısını deklarasyon yayımlayarak sert bir dille kınadı. Genel Kurul'da oybirliğiyle alınan kınama kararında, İsrai...



TBMM, Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik İsrail saldırısını deklarasyon yayımlayarak sert bir dille kınadı. Genel Kurul'da oybirliğiyle alınan kınama kararında, İsrail'in uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiği vurgulandı.

Önceki gün Meclis'te grubu bulunan 4 siyasî parti temsilcisinin bir araya gelerek hazırladığı metin dün Meclis Başkan Vekili Güldal Mumcu tarafından Genel Kurul'da okunarak milletvekillerinin onayına sunuldu ve kabul edildi. Sorumlunun İsrail hükümeti olduğu ve Musevi vatandaşlarımızın tepkilerin hedefi olmaması gerektiği vurgulanan deklarasyonda Türkiye'nin istekleri şöyle sıralandı: "Uluslararası soruşturma komisyonu kurulmalı, İsrail hükümeti resmen özür dilemeli, olayın sorumluları yargılanmalı, saldırının mağdurlarına İsrail tarafından tazminat ödenmeli. Hükümet de İsrail ile siyasî, askerî ve ekonomik ilişkileri gözden geçirmeli, gerekli etkin önlemleri almalı."
Deklarasyonda, İsrail silahlı kuvvetlerinin saldırısı 'şiddetle ve nefretle' kınandı. Saldırının, BM Yasası'nın ve uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğu belirtilirken, BM Güvenlik Konseyi'nin bu olaydan dolayı İsrail'i kınayan ve yaptırımlar öngören bir kararı kabul etmesi istendi. Deklarasyonda Türkiye'nin istekleri şu şekilde sıralandı: Uluslararası soruşturma komisyonu kurulmalı, İsrail hükümeti resmen özür dilemeli, olayın sorumluları yargılanmalı, saldırının mağdurlarına İsrail tarafından tazminat ödenmeli. TBMM, hükümetten de İsrail ile siyasi, askeri ve ekonomik ilişkilerimizi gözden geçirmesini ve gerekli etkin önlemleri almasını talep etti. Filistin halkı ile dayanışmanın belirtildiği deklarasyonda sorumlunun İsrail hükümeti olduğu ve İsrail milleti ve Musevi vatandaşlarımızın tepkilerin hedefi olmaması gerektiği vurgulandı.
Deklarasyonun gruplar tarafından imzalanması sürecinde kısa süreli kriz yaşandı. AK Parti Grubu'nun, muhalefet partilerinin metne, 'hükümet etkin tedbirleri almıyormuş algılamasına yol açabilecek' ifadeler koyduğu gerekçesiyle kararı imzalamak istemediği iddia edildi. MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural ve CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, bu iddiayı kameralar karşısına geçerek dile getirdi ve iktidar grubunu suçladı.
Vural, "Meclis'in sessiz kalmamasını ve eksik imzanın atılmasını bekliyoruz." diye konuştu. Kemal Anadol da, "Bu bir skandaldır." dedi. Anadol, canlı yayında konuşurken yanına gelen Oktay Vural, imzaların tamamlandığını açıkladı. Vural, ortak metni kameralara gösterdi. AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ ise muhalefetin konuyu hemen 'iç siyaset malzemesi' yaptığını, bunun yakışık almadığını, ortada herhangi bir krizin bulunmadığını söyledi.
HABİB GÜLER, SELİM KUVEL ANKARA

Zaman
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile