Meclis Üyesi Kaymak Açiklamasi '6 Siddetindeki Deprem Yüzeye Yakin Yasansaydi Kumluca'nin Yüzde 10'U Yikilirdi'

Meclis Üyesi Kaymak Açiklamasi '6 Siddetindeki Deprem Yüzeye Yakin Yasansaydi Kumluca'nin Yüzde 10'U Yikilirdi'

Antalya’nin Kumluca Belediye Meclis Üyesi Yüksek Mimar Yanar Kaymak, Kumluca’da kentsel dönüsümün bir an önce hayata geçirilmesi gerektigini söyledi. Kaymak, “Geçen günkü Kas açiklarindaki 6.0 siddetinde yasanan deprem Kumluca merkezli veya bu bölgeye yakin bir yerde ve yüzeye yakin yasansaydi Kumluca’nin yüzde 10’unu giderdi” dedi.

AK Partili Meclis Üyeleri Mimar Yanar Kaymak ve Mehmet Özgür Erkan, yaptiklari ortak basin açiklamasinda Kumluca’da apartman ve daire sahiplerinin bilirkisiler tarafindan bilgilendirilmesi gerektigini belirttiler. Kumluca’nin 15 Eylül 2018 tarihinden itibaren birinci derece deprem bölgesi ilan edildigini, depremin sakasi olmadigini belirten Mimar Yanar Kaymak, “Deprem, sel degil ki kanal ve kesikleri temizlemek gibi veya hortum degil ki korunakli yerlere kaçalim gibi önlem almis olalim. Depremin tek tedbiri var. O da teknigine uygun bina yapmaktir” dedi.



“Yikilacak binanin yenisi sehrin planina göre yapilir”

Bazi bina, mülk sahiplerinin veya daire sahiplerinin eski binayi yikip yerine ekstra kat çikilabilecegini düsündüklerini ancak katlarin sehrin planina göre verildigini belirten Kaymak, “Riskli binalari tespit edelim, sahiplerini bilgilendirelim. Ilgili bakanliklardan bilirkisi çagiralim. Üniversiteden hocalar davet edelim. Bina sahiplerine ve daire sahiplerine kentsel dönüsümün sebepleri, amaçlari, kira imkanlari, kredi avantajlari, bürokratik kolayliklari, uzlasma yöntemleri hakkinda bilgilendirme semineri verdirelim. Kentsel dönüsümü tesvik edelim. Çünkü riskli binalarin sadece bina sahibine degil çevresine de, sehre de zarari var. Riskli yapilarda deprem olmadigi sürece sikinti olmaz. Çünkü deprem olmazsa her bina ayakta durur. Önemli olan binanin deprem olunca verecegi tepkidir “diye konustu.



“Kumluca artik birinci derece deprem bölgesidir”

Kumluca’nin birinci derece deprem bölgesi oldugunu belirten Kaymak, “Kumluca 15 Eylül 2018 tarihinden itibaren birinci derece deprem bölgesi olarak kabul ediliyor. Daha önce üçüncü veya dördüncü bölge olarak kabul ediliyordu. Artik birinci derece deprem bölgesi oldugumuzdan beri daha ciddi kararlar alindi. Mesela bundan sonra bina temellerini minimum bir buçuk metre gömmek zorundayiz. Kumluca Belediyesi Imar Komisyonu’muzca alinan karar ile kat serbestligini kaldirdik. Kat serbest bölgelerde kati zemin arti 10 kat ile sinirlandirdik. Zemin arti 8 katin üstüne çikan tüm binalara bodrum kati zorunlu hale getirdik. Böylelikle Kumluca’da gözümüzle görünen yeni yapilarda bir sikinti olacagini düsünmüyorum. 1999 yilinda çikarilan deprem yönetmeliginden önceki binalarin çogu risklidir. Çünkü 1999’dan önceki binalarda teknik denetimsizlik ve yetersizlik var. 1999’dan sonraki binalar saglamdir diyemeyiz. 1999 ve 2019 yillari arasindaki binalar hakkinda fazla bir yorum yapamayiz. Saglam olan da vardir, riskli olan da vardir. Mutlaka incelenmesi gerekir” seklinde konustu.



“Kas depremi Kumluca’da olsa binalarin yüzde 10’u yikilirdi”

Kas depremi gibi bir depremin Kumluca’ya zarar verecegini belirten Kaymak, “Kumluca’da 1980’lerde yapilan tüm eski binalarda bunu görürsünüz. O yillarda beton sinifi diye bir sey yoktur. Dökme çimento vardir. Insaatlarda kullanilan çakil ve kum denizden getirilir, elekten geçirilir, insaatlarda kullanilirdi. Betonda homojenlik yoktur. Kolonlarin içinde bosluklar vardir. Bu binalarda Allah’a emanet yasiyoruz. Geçen günkü Kas açiklarindaki 6.0 siddetinde yasanan deprem Kumluca merkezli veya bu bölgeye yakin bir yerde ve yüzeye yakin yasansaydi Kumluca’nin yüzde 10’u giderdi. Maalesef en riskli binalar ana arterlerde. Ahmet Aliaga Bulvari Hasan Tuna Caddesi, Gödene Caddesi, Adnan Menderes Bulvari, 1999’a kadar olan Kumluca’yi birçogumuz biliyoruz. Bu alanlar en riskli bölgelerdir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile