'Medeniyet Mefkuresi Ve Şehir' Paneli

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğünce düzenlenen 'Medeniyet Mefkuresi ve Şehir' konulu etkinlik, İstanbul Tasarım Merkezi Seminer Salonu'nda gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü İsmail Erdoğan'ın üstlendiği panelde yazar Yusuf Kaplan, 'Şehir Nedir? Kent Nereye Düşer?' başlıklı sunumunda, 'Şehir en iyi öğretmendir, şehir en iyi dildir, şehir Müslüman'ın şiiridir. Çünkü Müslüman şahsiyet birtakım şiarlarla donanır, nebevi şuurla donanır ve bu ancak medine ile olabilecek bir şeydir. Kent ile şehir apayrı kavramlardır. Medine, yani şehir ile city ayrı dünyalardır.' dedi.

Batı uygarlığındaki 'city' kavramının 'garnizon' metaforuyla açıklanabileceğini anlatan Kapan, 'Bütün modernliği doğru bir şekilde özetleyebilen bir kavram garnizon. Hayattan kopuk ve tecrit edilmiş, dolayısıyla bir demir kafestir. Modernlik iki büyük kriz üretti, anlam krizi ve özgürlük kaybı. Bize Batı'yı özgür ve çağdaş olarak anlatıyorlar. Tüketmek bir özgürlük değildir. İnsan tükettikçe tükenir ve sahip oldukça sahip olduğu şeyin kölesine dönüşür.' diye konuştu.

Kaplan, medeniyet ve şehirle ilgili konularda kafaların tamamen çağdaş hurafeler çöplüğüne dönüştüğünü ifade ederek, coğrafyanın temel sorunlarının neler olduğunun bilinememesi nedeniyle doğru soruların sorulamadığını aktardı.

Yusuf Kaplan, Müslümanların 200 yıldır büyük bir medeniyet kriziyle karşı karşıya olduğunu anlattı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile