Medeniyetler Besigi 5 Bin Yillik Harput'ta Erken Kiraz Hasadi

Medeniyetler Besigi 5 Bin Yillik Harput'ta Erken Kiraz Hasadi

Kiraz üretiminde önemli bir bölgeye sahip olan 5 bin yillik Harput Mahallesi’nde ilk kiraz hasadi, mevsimsel degisiklik ve sicakliklarin erken gelmesiyle birlikte geçen yila göre bir ay önce yapildi.

Elazig’in merkezine 6 kilometre uzaklikta bulunan ve medeniyetler besigi olarak tarihi ve dini açidan önemli bir degeri olan Harput Mahallesi, ayni zamanda kiraz üretimi açisindan önemli bir potansiyele sahip. Tarihi mahalleye bagli Göllübag’da mevsimsel degisiklige bagli kiraz hasadi erken basladi.

Kurban Bayrami tatili nedeniyle sebze ve meyve halinin açilmasini bekleyen üreticiler, tatilin bitmesiyle hasada baslayacaklarini kaydetti.

Göllübag Mahallesi’nde yaklasik 200 kök agaçta 11 çesit kiraz yetistiren Enver Tekay, geçen yila göre bu sene bir ay erken hasat yapacaklarini belirtti.

Geçen yila göre kirazda hasadin bir ay erken basladigini ifade eden Üretici Enver Tekay, ’’200’e yakin agacimiz var. 5 ton civari kiraz oluyor. Mevsimine ve yilina göre rekolte degisiyor. 11 adet farkli cins kiraz agacimiz var. Burasi bin 595 rakimli bir yer. Çogu susuzdur ve susuz olunca da aromasi daha güzel oluyor. Bu sene sicaklardan ve iklim degisiminden dolayi erken oldu. Hava sicakliklari da 36 derecelerde seyrediyor. Bunun zarari ise topragin suyunu bitirmesi nedeniyle agaç da su istiyor. Hasadimiz yaklasik 15 günde biter. Geçen sene 15 Temmuzdan sonra yapmistik. Simdi ise sebze halinin açilmasini bekliyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile