'Medeniyetler Hazinesi Seyitömer Höyüğü'nden 15 Bin Eser Çıkartıldı

Kütahya'nın Seyitömer beldesinde, Seyitömer Höyük Kazı 2012 sezon tanıtım programı Seyitömer beldesinde, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü'ne bağlı Seyitömer Linyitleri İşletmesi (SLİ) Müessesesi sahasında bulunan Seyitömer Höyük kazı alanında yapıldı.

Seyitömer Höyük kazı çalışmaları ile ilgili bilgi veren Kazı Grubu ve Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen, 2006 yılında başlattıkları kazılar kapsamında her yıl 6'şar ay kazı, 6'şar ay da mimari çizim, restorasyon ve envanter çalışması yürüttüklerini söyledi

HÖYÜKTE 337 MEKAN AÇILDI Seyitömer Höyük Kazılarındaki kazı çalışmalarını 10 öğretim elemanı, 238 işçi ve 62 öğrenci ile yürüttüklerini bildiren Prof.Dr. Nejat Bilgen, 2006-2011 yılları arasında sürdürülen kazı çalışmaları sonucunda yaklaşık 15 bin eserin kayıt altına alındığını ve yaklaşık 4 bin adedinin Kütahya’ya müzesine teslim edildiğini söyledi.

Seyitömer Höyük kazısında çıkarılan eserlerin Kütahya Müzesi ile Dumlupınar Üniversitesi müzesinde sergilendiğini belirten Prof.Dr. Nejat Bilgen kazı çalışmalarında gelinen nokta ile ilgili şu bilgileri verdi: “Kazı alanında şu ana kadar 9886 m2’lik bir alanda çalışılmaktadır. 6 yılda höyüğün en üst düzleminden yaklaşık 13 m. inilmiştir. Ancak höyüğün merkezinde açılan sondajda kalan seviye 6 m. olarak ölçülmüştür. Höyükte 5 kültür katmanı tespit edilmiştir. Bunlardan Helenistik, Akamenid ve Orta Tunç Dönemlerine ait surlar açığa çıkarılmış ve kaldırılmıştır. Beş kültür katına ait toplam 337 mekan açılmıştır. Mekanlar dışında yaklaşık 20 ocak, 116 silo ve 30 fırın tespit edilmiştir. Mimari kalıntılar ve buluntularla birlikte değerlendirildiğinde yerleşim yerinde maden ve seramik üretiminin gerçekleştiği söylenebilmektedir. Helenistik dönemden Erken Tunç Çağına kadar ele geçen bulgular göz önüne alındığında Mezopotamya, Orta Anadolu ile Ege Adaları ve Atina arasında önemli bir ticaret merkezi olduğu ortaya çıkarılmıştır. 2012 yılında toplam 1099 adet restorasyon-envanter-fotğraf ve çizim çalışmalarıyla belgelenerek Kütahya Müzesine teslim edilmiştir.” SEYİTÖMER HÖYÜK KAZISI DÜNYADA YANKILAR UYANDIRIYOR Prof.Dr.Nejat Bilgen, Kazılarda 4 bin yıllık yanık beyin, mercimek bulunduğunu hatırlatarak Seyitömer Höyük’te çıkarılan eserlerin bilimsel anlamda değerlendirildiğini ve sonuçlarının açıklandığını, yabancı ülkelerden Höyüğü görmek için heyetlerin geldiğini kaydetti ve Seyitömer Höyük kazısının tüm dünyada çok önemli yankıları olduğunu söyledi.

Bilgen, Seyitömer Höyük Kazısına destek veren DPÜ Rektörü Prof.Dr.Ahmet Karaaslan’a, SLİ Müessese Müdürlüğüne ve TKİ’ne teşekkür etti.

Programda konuşan Rektör Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Yunus Erdoğan da, yapılan kazı çalışmasının önemine değinerek, Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğü olarak yapılan kazı çalışmasına her türlü desteği verdiklerini söyledi.

HÖYÜK ALANINDA 4 BİN YIL ÖNCESİ YAŞANDI Tanıtım programı kapsamında Seyitömer Höyük Kazı alanında DPÜ Fen edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Gökhan Çoşkun, kazı alanında yapılan çalışmalar, çıkarılan eserler, mekanlar ve tarihi dönemleriyle ilgili bilgiler verdi.

Seyitömer Höyük alanında yapılan bilgilendirmenin ardından Kazı evinde yapılan çalışmalar incelendi ve öğretim elemanları tarafından bilgiler verildi.

Arkeoloji Bölüm öğrencilerinin kazı alanında, eski döneme ait giysilerle 4 bin yıl öncesini hatırlatan yaptıkları canlandırmalarda ilgi çekti.

Seyitömer Kazı Tanıtım programına Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektör Yardımcıları Prof.Dr.Yunus Erdoğan, Prof.Dr. Osman Genç, Genel Sekreter Oğuz Yoşumaz, SLİ Müdür Yardımcısı Yunus Akman, İl Kültür Müdürü Zülkarni Yeldeğmez, Maden-İş sendika Başkanı Ahmet Ateş, öğretim elemanları, daire başkanları, üniversite ve SLİ personeli katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile