Dünyanın farklı ülkelerinden 200‘den fazla siyasetçi, akademisyen ve entelektüelin hazır bulunduğu sempozyuma Türkiye‘den AK Parti Milletvekili Yaşar Yakış, Türkiye‘nin Mısır Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı ve akademisyen Mehmet Özkan katıldı. Türkiye, İspanya ve Portekiz‘in askeri yönetimlerden çoğulcu, demokratik bir anayasa düzenine geçiş tecrübeleri hakkında bilgi paylaşımının yapıldığı sempozyumda konuşan Yaşar Yakış, Türkiye‘deki demokratikleşme yönünde atılan adımları ele alarak, 1982
anayasasının devleti esas aldığını, yeni hazırladıkları anayasanın ise bireyi esas aldığını söyledi.
Sempozyumda bir konuşma yapan Türk akademisyen Mehmet Özkan, konuşmasında Mısır‘daki değişimin siyasi değil sosyal olduğuna vurgu yaptı. Özkan, "Mısır‘ın temel sorunu siyasi değil sosyal. Bu anlamda hem diğer ülkelerin Mısır politikasını hem de Mısır‘daki iç dengelerin daha çok sosyal dinamikleri körükleyen, sosyal dinamikleri işleyen ve bu çerçevede sosyal dinamikleri yönlendirerek uzun vadede siyasi yönü belirleyen siyaset ve politikalara ihtiyacı var" diye konuştu.
Programın ardından konuşan Yaşar Yakış, "1980‘lerden itibaren özellikle de AK Parti‘nin Türkiye‘deki demokrasiye getirdiği dönüşüm üzerine odaklanan bir konuşma yaptım" dedi.
Medeniyetler İttifakı ‘Kahire Diyalogları‘ Sempozyumu Başladı
Medeniyetler İttifakı tarafından "Kahire Diyalogları" adındaki proje çerçevesinde organize edilen, ‘Demokrasinin Oluşturulması ve Tecrübe Alışverişi‘ başlıklı uluslararası sempozyum, Mısır‘ın başkenti Kahire‘de başladı.