'Medeniyetleri Birleştiren' Mostar Köprüsü Unutulmadı

Bosna'daki savaşta, Hırvat topçuları tarafından yıkılan tarihi köprüde, yıkılışının 23. yılında tören düzenlendi

Bosna Hersek’in güneyindeki Mostar şehrine adını veren tarihi Mostar Köprüsü'nde, köprünün Hırvat topçuları tarafından yıkılmasının 23. yılında tören düzenlendi.

Mostari Derneği tarafından organize edilen törende, saatler köprünün yıkıldığı 10.16'yı gösterince sirenler çalındı, Neretva Nehri'ne karanfil ve zambak atıldı, Mostari Atlayıcılar Kulübünden Kenan Juklo, köprüden atladı.

Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edilen köprünün efsane atlayıcılarından Emir Balic, törende yaptığı konuşmada, köprünün yıkıldığı tarihte şehirde olmadığını ve haberi aldığında adeta şok geçirdiğini ifade ederek 'Görüntüleri izlediğimde gözlerime inanamamıştım. 400 yıldır birçok savaşa, depreme meydan okuyan köprünün insanlar tarafından yıkıldığına inanamıyordum.' dedi.

Tarihi köprünün şehrin de sembolü olduğunu vurgulayan Balic, 'Bu köprü bizim her şeyimizdi. Bu nedenle köprünün yıkılışının ve yeninden yapılışının yıl dönümlerinde anılması önemli.' diye konuştu.

Mostari Atlayıcılar Kulübünden Sasa Orucevic de her yıl gerçekleştirilen geleneksel atlayışın hem Mostar Köprüsü, hem savaşta yaşamını yitirenler anısına yapıldığını belirterek geçmişte yaşananların tekrarlanmaması temennisinde bulundu.

- Mostar Köprüsü

Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edilen köprü, sadece şehre ismini vermekle kalmayıp yıllarca medeniyetleri, kültürleri birleştiren bir simge görevi de üstlendi.

24 metre yükseklikte, 30 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğindeki köprü, Mostarlı cesur atlayıcılar tarafından yıllardır atlama platformu olarak kullanılıyor.

Kentin ruhu olarak bilinen köprü, 9 Kasım 1993'te Bosna'daki savaşın en acımasız saldırılarından birinin kurbanı oldu. Hırvat topçu birliklerinin 8 Kasım 1993'te başlattığı yoğun top atışlarına dayanamayan köprü, 9 Kasım'da Neretva'nın sularına gömüldü.

Türkiye'nin de girişimleriyle aslına uygun olarak yeniden inşa edilen köprü, 2004 yılında yeniden açılarak medeniyet ve kültürleri birleştirme görevini üstlendi.

Tarihi köprünün inşasına, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), UNESCO, IRCICA ve Dünya Bankası'nın desteğiyle 1997'de başlandı. Köprünün inşaatını ise Türk şirketi ER-BU üstlendi.

İnşaatı tamamlanan Mostar Köprüsü, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çok sayıda devletin temsilcilerinin hazır bulunduğu bir törenle İngiltere Prensi Charles tarafından 23 Temmuz 2004'te açıldı. Mostar Köprüsü, eski Mostar şehriyle 2005 yılında Dünya Miras Listesi'ne eklendi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile