Medical Park'tan Şanlıurfa'da Talasemi Semineri

Medical Park'tan Şanlıurfa'da Talasemi Semineri

Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Davut Albayrak ve Medical Park Samsun Hastanesi Genel Müdür Yardımcısı Birsen Öztürk, Şanlıurfa Bir Damla Kan Talasemi Derneği’nin davetlisi olarak Şanlıurfa’ya gitti.

Şanlıurfa Şair Nabi Kültür Merkezi’nde “talasemi” konulu seminer veren Prof. Dr. Davut Albayrak, hastaların ve hasta yakınlarının sorularını yanıtladı. Seminere hasta ve hasta yakınlarının yoğun ilgisi vardı.

Medical Park Samsun Hastanesi, Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Davut Albayrak şöyle dedi: “Talasemi hastalığı; erken çocukluk döneminde tespit edilen, kırmızı kan hücresinin genetik sebeple bozuk olduğu ve hızlı yıkım sebebiyle kansızılığın geliştiği ciddi bir kan hastalığıdır. Hastalar ömür boyu, ortalama 3-4 haftada bir kan transfüzyonuna ihtiyaç duyarlar. Düzenli kan alma vücutta demir birikimine ve kanla bulaşan hastalıklara bağlı riskleri birlikte getirir. Kemik iliği nakli, bu hastalarda kan alma ihtiyacını ve kan alma sebebiyle karşılaşılan riskleri ortadan kaldıran önemli bir tedavi seçeneğidir. Kemik iliği nakli, kan kök hücresinden türeyen hücrelerin yol açtığı, talasemi, yüksek riskli lösemi ve aplastik anemi gibi hastalıklarda hastalara yeni bir tedavi olma şansı sunmaktadır. Bu hastalarda hekimlerince nakil uygun görülmüş ise ve doku grubu tam uyumlu olan akraba ya da akraba dışı vericileri var ise, vericiden alınan kemik iliğinin, alıcıya (hastaya) verilmesi ile tanımlanabilen uzun ve karmaşık bir tedavi yöntemidir. Vericiden kemik iliğinden veya damardan aferez yoluyla kan alınarak kök hücre toplanmaktadır. Kemik iliği kendini yenileyen bir doku olduğundan ve kan yenilenip durduğundan vericinin işlemden dolayı kemik iliği eksilmemektedir. Talasemi majorlu hastaların tam uyumlu kardeş veya akraba vericisi varsa ve nakil yapılacaksa, kemik iliği nakli erken dönemde, hastada tekrarlayan kan transfüzyonları ile organlarında demir birikmeden, kemik iliği alanları çok genişlemeden ve yüzlerinde kemik değişiklikleri sebebiyle talasemik görünüm oluşmadan bu nakil yapılmalıdır. Bunun için, tam uyumlu vericisi olan hastalarda 2,5-5 yaşa arası nakil en uygun yaşlardır. Çünkü erken yaşta yapılan nakillerde başarı şansı daha yüksektir."

Medical Park Samsun Hastanesi Genel Müdür Yardımcısı Birsen Öztürk ise “Dünyada ve ülkemizde sık görülen hastalıklardan biri olan talasemi bu bölgede oldukça yaygın. Hastalık çocuklarla birlikte aileleri de çok yıpratan bir sürece sahip. Talasemi hastalığı ile ilgili olarak bölgeye ve Urfa ilimize verebileceğimiz hizmetleri anlatmak için buradayız. Başta sağlık müdürümüz olmak üzere konuyla ilgili tüm yetkililerle, hasta ve aileleriyle görüştük. Birçok hastanın vericisinin olduğunu öğrendik. Talasemi hastalığı erken yaşlarda nakil yapıldığında hem çocukların hem de ailelerin yüzünü güldüren bir tedavidir. Bu konuda biz üstümüze düşeni yapmaya hazırız. Bununla birlikte Şanlıurfa Bir Damla Kan Talasemi Derneği’nin talebi üzerine Urfa’dan hastanemize nakil yaptırmak için gelen ailelerin hastane dışındaki konaklamasına da yardımcı olmaktayız” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile