Medicana International Ankara Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Fikri Içli, 4 Subat Dünya Kanser Günü öncesinde, pandeminin getirdigi zorluklara ve kanserli hastalar üzerindeki etkilerine dikkati çekti. Pandemi sürecinin kanser tani ve tedavisinde olumsuz etkileri oldugunu kaydeden Fikri Içli, “Özellikle henüz asi uygulamalarinin baslamadigi dönemde, Covid hastalarinin yogunlugu veya bulas riski nedeniyle, hastanelerin mesgul edilmemesi düsüncesiyle sikayetleri olan hastalarin basvurularini ertelemeleri tanida gecikme ve hastaligin ilerlemesi ile sonuçlandi” ifadelerini kullandi.
Pandemiyle birlikte hareketin azaldigini ve kilo alma egiliminin arttigini aktaran Içli, bu durumun kanser riskini yükselttigini vurguladi. Prof. Dr. Içli, daha az olmakla birlikte tedavilerini erteleyen ve bundan olumsuz etkilenen hastalar olduguna dikkati çekti. Asilama çalismalarinin hizlanmasiyla kanser tani ve tedavilerindeki olumsuz etkilerin nispeten azaldigini kaydeden Içli, hastanelerde Covid-19 nedeniyle yatislarin azalmasiyla saglik sisteminin normal akisina döndügünü aktardi.
“Covid pandemisi, tanida gecikmeler, egzersiz azalmasi ve kilo alma egiliminde artma gibi kanserle ilgili olumsuz etkiler yapmistir”
Medikal Onkoloji Uzmani Içli, Covid-19 sürecinin bulasici hastaliklardan korunmada maske, mesafe ve hijyen gibi konularda insanlari bilinçlendirdigini belirterek, “Bunun olumlu katkisini gribal enfeksiyonlarda kismen azalmayla yasadik. Kanser riski açisindan bir olumlu etki de bu süreçte birçok kisinin sigarayi azaltmasi ve birakmasi olmustur. Bir çalismamizda PCR testi için hastaneye basvuranlarin yaklasik yüzde 10’unun sigarayi biraktigini saptadik. Elbette medyada sigara içenlerdeki yüksek Covid riskinin yogun biçimde islenmesi bu düsüste etkili olmustur. Özetlersek; Covid pandemisi, tanida gecikmeler, egzersiz azalmasi ve kilo alma egiliminde artma gibi kanserle ilgili olumsuz etkilerine karsin, en önemli kanser etkeni olan sigara tüketiminin azalmasi seklinde olumlu bir etki de yapmistir” dedi.
“Her yil 100 binden fazla insanimizi nispeten genç yaslarda basta kanser olmak üzere sigaraya bagli hastaliklardan kaybediyoruz”
Prof. Dr. Içli, sigara basta olmak üzere tütün tüketiminin en basta gelen kanser etkeni olduguna dikkati çekerken, su uyarilarda bulundu:
“Her yil 100 binden fazla insanimizi nispeten genç yaslarda basta kanser olmak üzere sigaraya bagli hastaliklardan kaybediyoruz. Bu rakam Covid-19 ölümlerinden çok daha fazla degil mi? Türkiye’de teorik olarak sigara içimini sifirlayabilirsek, yani hiç kimse sigara içmezse, kanser görülme sikligini yari yariya azaltabiliriz. Bunun yaninda düzenli fiziksel egzersiz, kilo almama, fazla kilolardan kurtulma, kirmizi et tüketimini azaltip meyve, sebze tüketimini artirma, alkolden uzak durma, kanserden korunmamizda önemli etkenlerdendir. Tedbirlere uyarsak tipki Covid-19’dan korundugumuz gibi, kanserden de korunur ve saglikli yasariz.”
Medikal Onkoloji Uzmani Içli Açiklamasi 'Kanserin Öldürücü Etkisi Covid-19'Dan Çok Daha Fazla'
Medicana International Ankara Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Fikri Içli, dünyayi etkisi altina alan ve 2 yili askin bir süredir devam eden Covid-19 pandemisinin, kanser basta olmak üzere pek çok hastaligin tani ve tedavisinde gecikmelere neden oldugunu belirterek, kanser nedeniyle hayatini kaybedenlerin sayisinin Covid-19 kaynakli ölümlerin çok daha üzerinde oldugunu ifade etti.