Medine havalimanının inşası için şirketler yarışıyor

Suudi Arabistan Sivil Havacılık Genel Otoritesi'nin, Medine'de inşası planlanan havalimanının ilk safha ihalesi için 8 grubu ön listeye aldığı bildiri

Suudi Arabistan Sivil Havacılık Genel Otoritesi'nin, Medine'de inşası planlanan havalimanının ilk safha ihalesi için 8 grubu ön listeye aldığı bildirildi.

Otorite sözcüsü Halid El Haybari, ihaleyi kazanan grubun 1.6 milyar dolara malolacak havalimanını inşa edeceğini ve 25 yıl işlettikten sonra da hükümete devredeceğini söyledi. Sivil havacılık otoritesinin halen kullanılmakta olan havaalanının yerine yenisini dizayn ettiği ve yeni limanın yılda 8 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağı kaydedildi. Hükümet, yeni proje ile Medine'ye daha çok hacı adayı çekmeyi hedefliyor. Sözcüye göre, projenin ilk safhası 2014 yılının sonuna kadar tamamlanmış olacak. İhtiyaca göre daha sonra yıllık yolcu kapasitesini 12 milyona çıkaracak genişleme safhası başlatılacak.

Teklif veren firmalar arasında Türkiye'den TAV Havalimanları Holding, Güney Koreli Samsung, Suudi Bin Ladin Grubu, Bouygues SA, Merkezi Japonya Uluslararası Havaalanı Şirketi, Emirlikler NBD Sermaye, Malezya Havalimanları Holding ve Riyad Bankası bulunuyor. Geçen hafta TAV Havalimanları, havaalanının işletimine teklif verebilmek için Suudi Oger ve Rajhi Holding Grubu ile beraber ön yeterlilik aldığını açıklamıştı.

Medine'deki yeni havaalanının kanuni ve finansal danışmanlığını Dünya Bankası'na bağlı Uluslararası Finans Şirketi yapacak. Suudi makamlar ülkedeki havaalanlarının inşası ve geliştirilmesi için 2020 yılına kadar 10 milyar ile 20 milyar dolar arası yatırım yapmayı planlıyor. Bu miktarın 10 milyar dolara yakın kısmının özel sektörden gelmesi bekleniyor.

TRENLERDE TÜRKÇE DE KULLANILACAK

Bu arada kutsal topraklardaki trenlerde yer alacak tüm levha ve işaretlerin Türkçe dahil yedi farklı dilde hazırlanacağı öğrenildi. Arafat, Mina ve Müzdelife'deki dokuz tren istasyonu dahilinde ve dışındaki levhalar Arapça, İngilizce, Türkçe, Fransızca, Farsça, Urdu (Pakistan) ve Endonezya dillerinde olacak.

Kutsal Mekanlar Treni projesi sorumlusu Dr. Habib Zeyn El Abidin, trenin işletim sisteminde resmi dillerin sadece Arapça ve İngilizce olduğunu, levhalarda kullanılacak diğer dillerin hacılara kolaylık sağlaması amacıyla hazırlanacağını ifade etti.

Demiryolunu halen Çin Demiryolları İnşaat Şirketi inşa ediyor. Şirket, projeyi üç yıl boyunca işletecek ve bakımını üstlenecek. Üç yılın ardından Çinli şirket yetkilileri Suudi görevlileri eğitecek ve projeyi daha sonra yerlilere devredecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile