Medinova Hastanesi'nden Rahim Ağzı Kanseri Bilgilendirmesi
Aydın Özel Medinova Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Özlem Karaoğlu, kadınlar arasında en sık görülen ikinci kanser türü olan ve her yıl yüz binlerce kadının yakalandığı rahim ağzı kanseri hakkında bilgi verdi.
Op. Dr. Zeynep Özlem Karaoğlu, yaptığı açıklamada; “Rahim Ağzı Kanseri’ne yüzde 98 oranında HPV (İnsan Papilloma Virüsü) neden olmaktadır. Rahim Ağzı Kanseri, dünyada kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türüdür. Her 100 kadından en az 2’si hayatının bir döneminde Rahim Ağzı Kanseri’ne yakalanmaktadır. Serviks kanseri (rahim ağzı kanseri) önlenebilir bir hastalıktır. Smear/Pap-smear testiyle tarama sayesinde erken tanı ve etkin bir tedavi mümkündür. Rahim ağzı kanserinde tedavinin anahtarı, iyileşme oranlarını yüzde 90’a kadar yükselten erken teşhistir. Rahim ağzı kanseri erken teşhisi için en iyi yol düzenli smear testleri yaptırmaktır. Tedavi gecikirse rahim ağzı kanseri derindeki hücre tabakalarını etkileyebilir veya diğer organlara yayılarak onlara hasar verebilir. Hastalık ne kadar ilerlemiş ise iyileşme oranı o kadar düşüktür. Genellikle 50 yaş civarında ortaya çıksa da son yıllarda genç kadınlarda görülme oranı artmıştır” dedi.
Rahim ağzı kanseri belirtileri
Rahim ağzı kanseri belirtilerine değinen Op. Dr. Zeynep Özlem Karaoğlu, “Erken dönemde hemen hemen hiçbir belirtisi yoktur. Çıplak gözle ve jinekolojik muayenede rahim ağzındaki sorun görülmeyebilir. Ancak hastalık ilerledikçe anormal kanamalar (adet arası, ilişki sonrası, menopoz sonrası kanama gibi), ağrılı ilişki, artmış akıntı ya da kasık ağrısı gibi şikayetler görülebilir. Bu bulguları beklemeden düzenli doktor kontrolüne gitmek önemlidir. 21 yaşından ibaren cinsel aktif olan her kadının yılda bir kez muayene olması ve pap smear aldırması gereklidir. Papsmear testi anormal ya da şüpheliyse kolposkopi denilen bir çeşit büyüteçle rahim ağzının incelenmesi ve biyopsi alınması gerekli olabilir. Ayrıca ilerlemiş vakalarda rahim ağzındaki tümör hastanın muayenesi sırasında görülebilir. Hastalık daha da ilerlediğinde idrar problemleri, defekasyon zorlukları ve bacak ağrıları ortaya çıkar. Serviks kanserinini düşündürebilecek belirtiler vajinal kanama, beklenmeyen anormal vajinal akıntı, pelvik ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı veya lekelenmedir”
Hastalığın Tedavisi ve Korunma
Hastalığın tedavisi ve korunma yöntemleri hakkında da uyarılarda bulunan Op. Dr. Zeynep Özlem Karaoğlu, şöyle konuştu: “Erken dönemde, beş on dakikalık basit bir operasyon (konizasyon) ile sadece rahim ağzındaki hastalıklı bölge çıkarılarak hasta tedavi edilebilirken, hastalık ilerlediğinde rahim ve etrafındaki çevre dokuları ile lenf ganglionlarının çıkarılacağı büyük bir operasyona ihtiyaç duyulur. Ayrıca operasyon sonrası tümörün yaygınlık derecesine göre radyoterapi de gerekebilir. Daha ilerlemiş vakalarda operasyon yapılamaz. Ancak radyoterapi ve kemoterapiden yardım beklenir. Erken dönemde yakalandığında tedavide başarı oranı yüzde 100’dür. Hastalık ilerledikçe bu oran düşmektedir. HPV virüsü için üretilen aşılar tüm dünyada aktif olarak uygulanmaktadır. Aşı uygulaması ile ilgili bilgileri doktorunuzdan öğrenebilirsiniz”