Medresetüzzehra Sempozyumu'nun Sonuç Bildirgesi: Risale-i Nur Seçmeli Ders Olsun

Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile Akademik Araştırmalar Vakfı tarafından organize edilen ve Said Nursi’nin eğitim felsefesinin tartışıldığı ‘Medresetüzzehra Sempozyumu’ sona erdi.

3 gün süren sempozyumun sonuç bildirisinde Van’da Uluslararası ve eğitim dili Arapça olan Medresetüzzehra Üniversitesi’nin kurulması ve Risale-i Nur’un orta öğretim ile yüksek öğretimde seçmeli ders olarak konulması istendi. Van’da yapılan ve çeşitli üniversitelerden birçok bilim insanının katıldığı Medresetüzzehra Sempozyumu tamamlandı. 24 oturumda yapılan ve 99 bilim insanının bildiri sunduğu sempozyumun sonuç bildirisi açıklandı. Sempozyumun sonuç bildirisinde Van’da Said Nursi’nin eğitim felsefesine uygun Medresetüzzehra Üniversitesi’nin kurulması ilk madde oldu. Risale-i Nur müfredatının esas kabul edildiği Medresetüzzehra Üniversitesi’nin bünyesinde İslami İlimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Beşeri İlimler Fakültesi ile Edebiyat Fakültesi kurulması istendi. Üniversitenin eğitim dilinin Arapça olacağı, Türkçe ve Kürtçenin de eğitim dili olarak kullanılacağı belirtildi. Sonuç bildirisinde şu ifadeler yer aldı, “Medresetüzzehra modeli, Bedüzzaman’ın fünun-u medeniye dediği modern bilimler ile ulum-u diniye dediği din ilimlerinin birbirini tamamladığı, akıl ve kalbin mezc olduğu bir eğitim modelidir. Medresetüzzehra’nın amacı bilgiyi hem teorik, hem de estetik boyutlarıyla marifetullah ekseninde bütünleştirmek ve insanlığın maddi ve manevi terakkisine vesile kılmaktır. Bu çerçevede şunları öneriyoruz:

1. Said Nursi’nin eğitim felsefesine uygun, özel statüde, Medresesetüzzehra eğitim kurumlarının kurulması
2. Medresetüzzehra eğitim kurumlarının uluslar arası Medresetüzzehra üniversitesi olarak öncelikle Van’da kurulması
3. Risale-i Nur müfredatının esas kabul edildiği Medresetüzzehra Üniversitesinin bünyesinde İslami İlimler Fakültesi, Eğitim fakültesi, Beşeri Bilimler Fakültesi ve Edebiyat Fakültesinin öncelikle kurulması
4. Bu üniversitede eğitim dili Arapçadır. Türkçenin yanı sıra Kürtçe de eğitim dilleri arasındadır.
5. Üniversite bünyesinde lisansüstü Risale-i Nur eğitimi verecek enstitülerin kurulması.
6. Orta ve Yüksek Öğretimde “Risale-i Nur Dersi”nin seçmeli ders olarak konulması. Sonuç olarak bütün bu çaba ve faaliyetlerin amacı, yıllardır Risale-i Nur’larla hayat bulmuş olan bir modelin aynı zamanda bir eğitim sistemi olarak somut bir yapılanmayla da topluma sunulması ve asrın başında tohumu atılan bir fikrin ağaca dönüşüp meyve vermesini sağlamaya yöneliktir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile