Medvedev’den Nabucco Çıkışı: Trans-hazar’da Tüm Kıyıdaş Ülkelerin Onayı Gerekir

Medvedev’den Nabucco Çıkışı: Trans-hazar’da Tüm Kıyıdaş Ülkelerin Onayı Gerekir

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Orta Asya doğalgazını Rusya’yı by-pass ederek Avrupa’ya taşıyacak Nabucco’nun Hazar Denizi’nin altından inşa edilecek boru hattı ile ilgili tüm kıyıdaş ülkelerin onayının gerektiğini söyledi.



“Bu zor bir konu” değerlendirmesinde bulunan Medvedev, Hazar Denizi’nin statüsü sorununun henüz çözülmediğini, iç deniz olması nedeni ile de tüm kıyıdaş ülkelerin pozisyonlarını netleştirmeleri gerektiğini belirtti.

Moskova’nın dışında bulunan Gorki devlet başkanlığı rezidansında gerçekleşen toplantıya Rusya Başbakanı Vladimir Putin, parlamento başkanları, dışişleri bakanı, içişleri bakanı ve diğer Güvenlik Konseyi üyeleri katıldı.


Avrupa Birliği son olarak Nabucco doğalgaz boru hattına enerji tedariki ile görüşmelerin başlatılması kararı almış, geçen hafta da AB heyeti Aşkabat’ta temaslarda bulunmuştu. Türkmenistan da Trans-Hazar boru hattı projesi ile ilgili görüşmelere hazır olduğunu ifade etmişti. Kazakistan’ın yeterli doğalgazı olmadığı gerekçesi ile şimdilik olumlu cevap vermediği projeye Azerbaycan da sıcak bakıyor.


Avrupa Birliği dünyanın dördüncü büyük doğalgaz rezervlerine sahip olan Türkmenistan doğalgazının Hazar Denizi’nden Azerbaycan’a oradan da Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması ile ilgili müzakerelere başladı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Hazar Denizi ülkelerinin (Rusya, İran, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan) 2007’de imzaladığı ortak deklarasyona göre önemli kararların kıyıdaş ülkelerin kararı ile çözülebileceğini hatırlattı.

Trans-hazar boru hattı önemli ölçüde Nabucco doğalgaz boru hattının enerji tedarikinde işlev görecek. Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen projeye göre bölgeden tedarik edilecek doğalgaz Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya üzerinden batı Avrupa’ya ulaşacak. Nabucco’nun yıllık kapasitesinin 31 milyar metreküp olması planlanıyor.

Nabucco’nun rakibi olarak görülen Güney Akım doğalgaz boru hattı ise 63 milyar metreküp kapasiteye ulaşacak. Rusya son olarak Gazprom’un ortaklığını yüzde 50’ye çekerken, İtalya’nın yüzde 20 ortaklığının yanı sıra Alman ve Fransız şirketlerin de yüzde 15’er ortak olması ile ilgili anlaşmayı imzaladı. Moskova, Güney Akım’da çalışmalara başlayabilmek için Türkiye’nin onayını bekliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile