Medvedev‘den Putin‘e 1 Temmuz‘a Kadar Süre

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Rusya Başbakanı Vladimir Putin‘e hükümet üyelerinin devlet şirketlerinin yönetiminden ayrılmaları için 1 Temmuz‘a kadar süre verdi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Rusya Başbakanı Vladimir Putin‘e hükümet üyelerinin devlet şirketlerinin yönetiminden ayrılmaları için 1 Temmuz‘a kadar süre verdi. Putin‘in devlet şirketleri üzerindeki etkisini zayıflatacak girişim, 2012 devlet başkanlığı seçimleri öncesinde Medvedev ve Putin arasındaki rekabetin işareti olarak değerlendiriliyor.

Rusya‘da yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik alınacak önlemleri içeren bir açıklama yayınlayan Kremlin, Rusya Başbakanı Putin‘in sorumlu olduğu alanları belirledi. Buna göre Putin, devlet şirketlerinin yönetimlerinden kendi yardımcıları ve bakanları 1 Temmuz‘a kadar çekecek. Uygulamadan Rusya‘nın en büyük devlet şirketi Rosneft‘in başkanlığını da yapan Başbakan Yardımcısı İgor Seçin etkilenecek.

Yatırım alanında devlete ait şirketlerin aşırı etkisini ortadan kaldırmak için Putin‘i görevlendiren Medvedev, 2011-2013 döneminde özelleştirilmesi planlanan devlet şirketleri ile ilgili bir zaman çizelgesinin 15 Mayıs‘a kadar tespit edilmesini de istedi. 1 Temmuz‘a kadar devlet şirketlerinin mali yapıları ve ihaleleri ile ilgili şeffaf yapıların oluşturulmasını isteyen Rusya lideri, devlet şirketlerinin yönetim kurullarından bakan, başbakan yardımcıları ve Kremlin idaresinde bulunan yöneticilerin çıkartılmasını ve bağımsız yönetim kurullarının oluşturulmasını talep etti.

Vatandaşın rüşvetle ilgili şikayetlerinin birinci elden takip edilebilmesi için 15 Nisan‘a kadar yeni bir hukuki yapı oluşturulmasını talep eden Kremlin, şikayetlerin alınması, denetlenmesi ve sonuca ulaştırılması aşamalarının da yakın takibe alınmasını istedi.

Kremlin ekonomi danışmanlarından Arkadi Dvorkoviç iki gün önce yaptığı değerlendirmede, hükümet üyelerinin artık devlet şirketlerinde yer almasının doğru olmayacağına dikkat çekmiş, Maliye Bakanı Aleksey Kudrin‘in devlete ait yatırım bankası VTB‘nin başkanlığından ayrılması gerektiğini söylemişti. Ulaştırma Bakanı İgor Levitin‘in Rus havayolu şirketi Aeroflot‘un başkanlığına devam etmesine sıcak bakılırken Seçin‘in Rosneft‘ten ayrılması ile ilgili tartışmalar sürüyor.

Alınan önlemlerin kozmetik iyileştirme olarak değerlendiren yetkililer, hükümetin devlet şirketlerinde karar aşamasında etkin olmaya devam edeceğini savunuyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile