Medvedev 'Kimseye baskı yapmıyoruz!' dedi

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Avrupa Birliği'nin eski Sovyet ülkeleri Azerbaycan, Ermenistan, Ukrayna, Gürcistan, Belarus ve Moldova ile ilişkileri geliştirmek için oluşturduğu 'Doğu Ortaklığı' projesinin Rusya karşıtı olmadığını ifade etti.

Rusya uzun süredir Gürcistan ve Ukrayna'nın NATO üyeliğine sert bir şekilde karşı çıkarak, bunun Rusya'nın ulusal güvenliği açısından tehdit oluşturduğunu savunuyor. Rusya'da bir kısım uzmanlar ABD'nin NATO ile yapamadığı genişleme sürecini, 'Doğu Ortaklığı' projesi ile hayata geçirmeye çalıştığını öne sürüyor.

Belarus basın mensupları ile bir araya gelen Medvedev, Rusya'nın Doğu Ortaklığı projesini faydalı bir çalışma olarak görmediğini, ancak buna engel olmak için de uğraşmayacağını söyledi. Rusya lideri, "Doğrudan Rusya'ya karşı bir proje olarak görmüyorum. Eğer orada Rusya karşıtı bir senaryo varsa, bundan başkan olarak memnun olmayacağımı söylemek gereksiz." değerlendirmesinde bulundu. Medvedev, Rusya'nın ortaklarının Rusya karşıtı bir projede yer almalarını beklemediğini hatırlattı.

'Doğu Ortaklığı' projesi, 27 Avrupa Birliği ülkesi tarafından 2008 yılında uygulamaya konuldu. Proje çerçevesinde altı eski Sovyet ülkesinin sonunda birliğe resmi olarak dahil olma öngörülmeksizin, AB standartlarının bu ülkelerde geliştirilmesini öngörüyor. AB, bu altı ülkede yapılacak çalışmalar için 500 milyon dolarlık da bir proje ayırdı. Devlet Başkanları düzeyinde bir zirve gerçekleştiren 'Doğu Ortaklığı' projesi, sivil, siyasi ve kültürel alanda işbirliği çalışmalarını öngörüyor.

Rusya Devlet Başkanı Medvedev Belarus'un ya da başka bir ülkenin Abhazya'nın ayrılıkçı bölgeleri Güney Osetya ve Abhazya'yı tanıması için baskı yapmadıklarını ifade etti. Belarus basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Rusya lideri, "Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko ya da başka herhangi bir Belaruslu yetkiliye özel ya da genel herhangi bir öneride bulunmadık." dedi.

Rusya'nın Ağustos 2008'de yaşanan savaşın ardından iki ayrılıkçı bölgenin bağımsızlığını tanıdığını, ancak başka ülkelerin de tanıması için herhangi bir çabaları olmadığını kaydeden Medvedev, "Böyle bir talepte bulunmayı da düşünmüyoruz. Bu bizim işimiz değil. Bunlar her ülkenin kendi hakları arasında yer alıyor. Rusya bu iki bölgenin bağımsızlığını tanıma ile ilgili kararı da çok zor aldı. Orada yaşayan vatandaşlarımızı korumak için bu kararı aldık." değerlendirmesinde bulundu.

Diğer taraftan Abhazya ve Güney Osetya, bağımsızlıklarını tanıması için geçen yıldan bu yana Belarus'a baskı uyguluyor. Ancak bugüne kadar tanıma kararı almayan Belarus parlamentosu, bölgeye bir heyet göndererek incelemelerde bulundu. Belarus'un önümüzdeki günlerde tanıma kararını parlamentoya getirmesi bekleniyor. Şimdiye kadar Rusya'nın dışında iki ayrılıkçı bölgenin bağımsızlıklarını Venezüella ve Nikaragua tanıdı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile