'Medya İle Bilim Kafesi' Toplantısı

Türkiye'de deprem ve tsunaminin zararlarının azaltılmasına yönelik toplantının ilk bölümü gerçekleştirildi

İSTANBUL - Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile Japonya-Yer Bilimleri ve Teknoloji Ajansı iş birliğiyle, Türkiye'de deprem ve tsunaminin zararlarının azaltılmasına yönelik "Medya ve Bilim Kafesi" toplantısının ilk bölümü yapıldı.

Levent'teki bir otelde düzenlenen toplantıya, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gülüm Tanırcan, Japonya-Yer Bilimleri ve Teknoloji Ajansı yetkilileri yetkilileri ve İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof Dr. Mikdat Kadıoğlu katıldı.

Prof. Dr. Özener, medyanın afet esnasında nasıl bir davranış göstermesi ve halkı nasıl yönlendirmesi gerektiği konusunda neler yapılabileceğine ilişkin çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Gülüm Tanırcan da proje kapsamında yılda iki etkinlik yapmayı planladıklarını ifade ederek, "Bugünkü etkinliğimiz depreme yönelik yaptığımız ilk etkinlikti ve bu etkinlikleri yılda iki kez yapmayı planlıyoruz” dedi.

Kandilli Rasathanesinin 250'den fazla istasyondan 7 gün 24 saat deprem kaydı yaptığını belirten Tanırcan, "Depremleri istatistiğe vurduğunuz zaman yaklaşık 25-30 arasında deprem meydana geliyor ve bunları hissetmiyoruz" ifadesini kullandı.

Fay hattına yakınlık derecesine göre erken uyarı sisteminde farklılıklar meydana gelebileceğini vurgulayan Gülüm, "Japonya'da deprem dalgalarının yayılımının tahmin edilmesi ve depremin yayılım bölgesindeki halkın 25 dakika önceden uyarılmasının sebebi o bölgenin fay hattı mesafesine uzaklığıyla ilgilidir. Bu süre Japonya’nın başka bir bölgesinde artabilir veya azalabilir" diye konuştu
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile