Nevşehir'de düzenlenen Uluslararası Ergen İntiharları İle Mücadele Çalıştayı'nda konuşan ve hem Türkiye'de hem de yurt dışındaki basın kuruluşlarında intihar haberlerinin sıklıkla verildiğini ve bu haberlerin veriliş tarzının çoğu zaman medya etiğine uygun olmadığını vurgulayan Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serpil Aygün Cengiz, yapılan bu haberlerin bir özenti oluşturabildiğini, etik açıdan olabildiğince az intihar haberi yapılması gerektiğini savundu.
Cengiz, "Eğer intihar ve intihar girişimi kamuya açık bir mekanda ve çok dikkat çekici bir biçimde gerçekleşmişse, olaya dahil olan kişiler ünlüyse, eylem siyasal bir protesto amacı taşıyorsa, olayla ilgili yönlendirme veya yalan haber söz konusu ise bu durumlarda intiharla ilgili haber yapılabilir fakat uyulması gereken etik kurallar var" dedi.
Her yıl dünyada 20 milyon kişinin intihar girişiminde bulunduğunu ve 1 milyon kişinin intihar ederek öldüğünü belirten Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serpil Aygün Cengiz, Türkiye'de intihar ile ilgili haberlerin televizyon, internet ve gazetelerde anormal düzeyde fazla olduğunu vurguladı. Medyada çıkan intihar haberlerinin her geçen yıl arttığına dikkat çeken Doç. Dr. Cengiz, bu tür haberlerde yöntem veya olayın geçtiği yerin çok detaylı verilmesinin, söz konusu yerlerdekiintihar sayısını artırdığını iddia ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Etik kurallara göre haberi olabildiğince kısa vermek gerekiyor. Yöntem ve yerle ilgili detay da vermemek gerekiyor. Boğaz Köprüsü'ndeki intiharlar ile ilgili ne kadar çok haber yaparsanız oradaki intihar sayısı o derece artıyor. Yurt dışında bununla ilgili çalışmalar var. Hangi mekanda intihar haberleri anlatılırsa ardından o bölgede, o mekanda intihar vakalarının sayısının arttığını biliyoruz. Aynı şekilde yöntem ile ilgili detay bilgi verildiğinde bunun da kopya edildiğini biliyoruz. Türkiye'dekiintiharların birçoğunda detaylar oldukça çarpıcı bir şekilde veriliyor. Evin hangi bölümünde, nasıl intihar ettiğine varıncaya kadar yazılıyor." İntihar girişimlerinin azaltılması konusunda medyaya önemli görevler düştüğünü belirten Cengiz, "İntihar oranının hem Türkiye'de hem dünyada gittikçe arttığını görüyoruz. İnsanlar intihar düşüncesi içerisinde olduğu zaman aynı zamanda yaşama duygularıyla da dolu oluyor. Dolayısıyla bu düşünceler içerisinde olan birisine herhangi bir biçimde ulaşmak mümkün olabildiğinde ya da o kişinin ulaşabileceği kuruluşlar ya da kişiler olduğunda intihar eyleminin önüne geçilebilir. Bunu sağlayacak olan yollar,intihar haberlerinin olabildiğince yapılmaması ya da etik ilkelere dikkat edilmesidir. Yapıldığında da altına intihar düşünceleri olanlar için ya da yakını böyle bir risk taşıyanlar için destek alabilecekleri kurumların adları, iletişim bilgileri yer alabilir. Bu intihar riski taşıyanlar için çok yardımcı olacaktır" şeklinde konuştu.
'Medya İntihara Özendiriyor'
Yurt dışında yapılan araştırmalara göre, intihar haberlerinde mekan bilgilerinin verilmesi o bölgedeki intihar vakalarının sayısını artırıyor.