Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Türk Dil Kurumu öncülüğünde başlatılan 2017 Türk Dili Yılı çalışmaları sürüyor. Bu kapsamda RTÜK, TDK, TRT ve MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün proje ortağı olduğu "Radyo ve Televizyonlarda Doğru, Güzel ve Anlaşılır Türkçe Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi" hayata geçirildi. Proje yayın tarama, değerlendirme ve eğitim bölümlerinden oluşuyor. İlk olarak TDK tarafından radyo ve televizyonlar taranarak Türkçenin durumu tespit edilecek. Sonrasında, taramaların neticesi raporlaştırılarak kamuoyuyla paylaşılacak ve belirlenen meselelerin çözüm yolları üzerinde çalışılacak. Projenin son safhasında ise bölge yayın kuruluşlarına güzel ve doğru konuşma ile sunuculuk eğitimleri verilecek.
Projenin tanıtım toplantısında Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin, RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel birer konuşma yaptı.
"Dil, millet olmanın, milli birlik ve bütünlüğü sürdürmenin yegane aracıdır"
Başbakan Yardımcısı Fikri Işık konuşmasında, Türkiye’de günlük ortalama televizyon izleme süresinin üç buçuk saati geçtiğini söyledi.
Yayınların halkın konuşma biçimini doğrudan etkilediğini ifade eden Işık, Tv’lerde sadece sunucuların, programcıların değil, dil konusunda herkesin hassas olması gerektiğine dikkat çekti. Programlarda dilin özensizce kullanıldığını belirten Işık, dilin yalnızca bir haberleşme aracı olmadığını, aynı zamanda milli birlik ve bütünlüğü sürdürmenin yegane aracı olduğunu kaydetti.
Işık, Yahya Kemal’in “Türkçenin çekilmediği yerler vatandır” sözünü de hatırlattı.
"Dilimizi ve kültürümüzü yüksek izlenme oranlarına, reklam gelirlerine kurban etmeyelim"
Başbakan Yardımcısı Işık, projeyle pek çok kurumun bir araya geldiğini ancak radyo ve tv alanlarında çalışanların da desteğine ihtiyaç olduğunu, program ve dizi yapımcılarına, senaristlere, metin yazarlarına vazife düştüğünü, dil ve kültürün yüksek izlenme oranlarına, reklam gelirlerine kurban edilmemesi gerektiğini vurguladı.
"Kurumlarımızla gençlerimiz arasındaki mesafeyi kaldıracağız"
Işık, 2017 Türk Dili Yılı ile Türkçenin son zamanlarda karşılaştığı meselelere dikkat çekmek istediklerini belirterek, Türkçenin doğru kullanımı özendirmek ve yanlış kullanımının önüne geçmek için pek çok yeni uygulama başlatacaklarını, kurumlarla gençlerin arasındaki mesafeyi kaldıracaklarını, Türk Dil Kurumunu sosyal medyada daha aktif hale getireceklerini ifade etti.
"Konunun dil sayfası biraz gözden kaçmış gibi görünmektedir"
Programda konuşma yapan TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin, aile ve okuldan sonraki öğrenme vasıtası olarak radyo, tv ve ağın dikkate alınması gerektiğine dikkat çekti. Kaçalin, "Bu vasıtaların müspet taraflarıyla birlikte menfi taraflarının her yaştan izleyici üzerindeki muhtemel olumsuz etkileri incelenmiş; tartışılmış; önlenmesine yönelik tedbirler alınmıştır ancak konunun dil sayfası biraz gözden kaçmış gibi görünmektedir" açıklamasında bulundu.
"Sunucularımız, öğretmenler, bilim adamları, sanatçılar kadar Türkçenin geleceğine dair mesuliyet altındadırlar”
Mesleğini çok sayıda insanın önünde icra edenlerin malzemeleri olan dil konusunda yeterli bilgiye sahip olması gerektiğini belirten Kaçalin, "Sunucularımız; öğretmenler, bilim adamları, sanatçılar kadar Türkçenin geleceğine dair sorumluluk altındadırlar" dedi.
2017 yılının Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Türk Dil Kurumu öncülüğünde Türk Dili Yılı ilan edildiğini ve bu kapsamda farklı kuruluşlarla iş birliği tesis ettiklerini belirten Kaçalin, “Dilimiz Kimliğimizdir” başlığı altında dilimizin bugünü ve geleceğiyle ilgili yeni çalışmalar yapacaklarını söyledi.
Medyada Türkçenin Güzel Kullanımına Yönelik Çalışmalar
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Türk Dil Kurumu öncülüğünde başlatılan 2017 Türk Dili Yılı çalışmaları kapsamında RTÜK, TDK, TRT ve MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün proje ortağı olduğu "Radyo ve Televizyonlarda Doğru, Güzel ve Anlaşılır Türkçe Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi" hayata geçirildi.