Mehmed Niyazi Özdemir'in Vefatı

Ötüken Neşriyat kurucu ortağı Ahmet İyioldu: 'Öğrencilik günlerinden vefatına kadar yakinen şahidiz ki kendisi idealist, vatanını, milletini, bu bayrağı, bu toprağı ve devleti çok seven, bu uğurda mücadelesini sürdüren, eserleriyle, yazdıklarıyla, makaleleriyle, araştırmalarıyla önemli hizmetler yapan bir insandı'.

Tarihçi, yazar ve felsefeci Mehmed Niyazi Özdemir'in vefatı, kültür sanat camiasındaki önemli isimleri de yasa boğdu.

Usta yazarın kitaplarını yayınlayan Ötüken Neşriyat kurucu ortağı Ahmet İyioldu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Özdemir ile 1964'te yayınevinin kuruluşunda beraber olduklarına işaret ederek, "Öğrencilik günlerinden vefatına kadar yakinen şahidiz ki kendisi idealist, vatanını, milletini, bu bayrağı, bu toprağı ve devleti çok seven, bu uğurda mücadelesini sürdüren, eserleriyle, yazdıklarıyla, makaleleriyle, araştırmalarıyla önemli hizmetler yapan bir insandı." ifadelerini kullandı.

İyioldu, Özdemir'in "Çanakkale Mahşeri" kitabını kaleme aldıktan sonra her kesimden insanın Çanakkale'yi tanımaya başladığını aktararak, yüz binlerce insanın her yıl ziyaret ettiği bir mekan haline geldiğini dile getirdi.

Özdemir'in arkadaşlarına, sevenlerine ve okuyucularına baş sağlığı dileyen İyioldu, "Ülke adına bir entelektüel olarak kayıptır. Mekanı cennet olsun." dedi.

- "Tarihi romanlarıyla, insanlarımıza tarih bilinci, tarih şuuru ve tarih sevgisi aşılamıştır"

Edebiyatçı, yazar Mehmet Nuri Yardım da üzüntüsünü dile getirerek, "Mehmed Niyazi bey, tarih şuurunu uyandırmış ve gençlerimize mazimizi sevdirmiş çok kıymetli bir mütefekkir ve yazardır. 'Başta Çanakkale Mahşeri' olmak üzere 'Plevne', 'Yemen! Ah! Yemen!' ve diğer tarihi romanlarıyla bizi geçmişe taşımış, maziyle bugünü buluşturmuş ve insanlarımıza tarih bilinci, tarih şuuru ve tarih sevgisi aşılamıştır." değerlendirmesini yaptı.

Özdemir'in yazı, eser ve hatıralarıyla unutulmayacak bir değer olduğunun altını çizen Yardım, şöyle konuştu:

"Yıllarca onun hatıralarını, sohbetlerini dinledik. Bizi 1960'lı, 1970'li yıllara götürdü ve o dönemin kültür, sanat ve fikir adamlarını anlattı. Onların hizmetlerinden bahsetti. Mehmed Niyazi Bey çok sevilen, sayılan her zaman saygıyla hatırlanan bir isim olmuştur. Onu rahmetle minnetle yad ediyoruz. İnşallah hatırası yaşatılacaktır. Bütün eserlerinde bizim değerlerimize ait fikirler vardır. O ayağı yere basan bu toprağa sevdalı bir aydındı. Kendi değerlerine, ecdadına ve bugünkü gençlere de sahip çıkan bir münevverdi. Devletine ve milletine bağlı şuurlu bir Müslüman aydındı. Cenabı Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile