Milli mücadele döneminin önemli isimlerinden biri olan Mehmet Akif Ersoy’u anlamak ve anlatmak için düzenlenen gecenin ev sahipliğini Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz yaptı. Çekmeköy Kaymakamı Mehmet Arslan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sıtkı Verim, Çekmeköy Müftüsü Harun Cimitlioğlu, AK Parti İlçe Başkanı Şahmettin Yüksel, İlçe Emniyet Müdürlüğü mensupları ve 1000’e yakın Çekmeköylü gecede Başkanı yalnız bırakmadı.
Gecede ilk olarak sinevizyon gösterimi ve tarihçi-yazar Abdurrahman Şen’in anlatımıyla Akif’in hayatı izleyici ile paylaşıldı. İnanç, gurur ve cesaret adamı Akif’in hayatından kesitler tüm izleyicileri derinden etkiledi. Çekmeköy genelinde yapılan İstiklal Marşı ve şiir okuma yarışmalarında dereceye giren ilköğretim ve lise öğrencilerinin şiirleri geceye renk kattı. Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz genç yaşta şiirle ilgilenen öğrencilere 5 şiir kitabından oluşan bir kitap seti hediye etti.
Uğur Arslan ile Akif Şiirleri
Son olarak sahne alan Uğur Arslan, doğum yerlerinden doğum tarihlerine kadar bir çok alanda ortak noktaları olduğunu belirttiği milli şairimizin kendisi için çok özel olduğunu ve onu anma gecesinde sahne aldığı için çok heyecanlandığını söyledi. Uğur Arslan, İstiklal Marşı ile açılış yaptı ve Akif’in Safahat’ta yer alan ölümsüz eserlerinden örnekler sundu. Çanakkale Şehitleri’ne şiirini Çanakkale Türküsü ile harmanlayan Uğur Arslan’a tüm katılımcılar eşlik etti.
Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, vefatının 73. yılında Mehmet Akif Ersoy’u anma gecesinde kendilerini yalnız bırakmayan Çekmeköylülere teşekkür etti ve şunları söyledi: ”Mehmet Akif Ersoy milli mücadele döneminde yaptıkları ile bu topraklar için büyük bir öneme sahipken, Akif’in biz Çekmeköylüler için de ayrı bir yeri vardır. Hayatının son dönemlerinde Çekmeköy Alemdağ bölgesinde yaşamış olması bizim için özel bir anlam ifade eder. Sayısız sanat eserine ilham kaynağı olan ilçemizin sevdalılarından biri de Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’du. Mehmet Akif zorlu geçen bir hayatın verdiği yorgunlukla zayıf düştüğü günlerde Çekmeköy’le tanıştı. Tarihi kaynaklarda yer alan bilgilere göre Akif, Mısır’da yaşadığı yıllarda dostu Prens Halim Bey’e gurbet ellerde çalışmaktan çok yorulduğunu, memleketinde sakin ve doğa ile baş başa olabileceği bir yere çekilip son günlerini son şiirlerini orada yazarak geçirmek istediğini anlatır. Prens Halim Bey de ona, tabiatın Çekmeköy Alemdağ’da oluşturduğu doğal güzellikleri anlatır ve Çekmeköy’de bulunan köşküne davet eder ve Mehmet Akif bir müddet Çekmeköy Alemdağ’da bulunan bu köşkte yaşar. Abdurrahman Şen Bey’in “Bir Destan Adamı” adlı kitabında da belirttiği gibi Baltacı Çiftliğindeki günleri iyileşmesi için Milli Şairimize bir umut olmuştur. Tarih boyunca Sait Faik Abasıyanık, Orhan Veli, Mehmet Akif gibi birçok kıymetli sanatçıya ilham verecek kadar değerli olan Çekmeköy’ümüz günümüzde de yine İstanbul’un en prestijli ilçesidir. Bizler tarihimizin getirdiği sorumlulukla ilçemize hizmet etmek ve genç ilçemize artı değerler katarak gelecek nesillerimize daha güzel bir Çekmeköy bırakmak için çalışıyoruz, aynı aşkla çalışmaya da devam edeceğiz. Bugün burada Mehmet Akif Ersoy’u anlamak ve genç nesillerimize de anlatmak için onun hayatının anlatıldığı, onun şiirlerinin okunduğu bir program düzenledik. Bu vesileyle Milli Şairimizi tekrar rahmet ve minnetle anıyoruz”
Mehmet Akif Ersoy Çekmeköy'de anıldı
Hayatının bir dönemini Çekmeköy Alemdağ'da geçiren Mehmet Akif Ersoy vefatının 73. Yılında şiirleriyle yâd edildi.