'mehmet Akif Yılı'na Rağmen Milli Şair Yeterince Anlatılamadı'

Sütçü İmam Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof.

Dr. Orhan Doğan, Adıyaman Üniversitesinde “Mehmet Akif Ersoy ve Milli Mücadele” konulu konferans verdi.

Eğitim Fakültesi Mustafa Vehbi Koç Salonu’nda düzenlenen konferansa Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemil Kara, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci dinleyici olarak katıldı. TBMM tarafından 2011’in “Mehmet Akif Yılı” olarak ilan edilmesine rağmen Milli Şair`in yeterince anılmayıp yeni nesillere tanıtılmadığı eleştirisi ile konferansına başlayan Prof. Dr. Orhan Doğan, Akif’in Milli Mücadeledeki rolünü anlattı.

19. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarında Türk milletinin, tarihinin en buhranlı dönemini yaşamaktayken, Mehmet Akif’in kendini her bakımdan yetiştirmiş, toplumuna karşı sorumlu bir aydın tavrı ve donanımı ile cemiyet meydanına atıldığını vurgulayan Prof. Dr. Orhan Doğan, “M. Akif Sanatı ve şiiri başta olmak üzere bütün gücünü milletinin ve davasının emrine vererek İstanbul`un büyük selâtin camilerinden başlattığı mücadelesini, şair-vaiz olarak ilerleyen zaman içerisinde dalga dalga Anadolu`ya taşımıştır. TBMM`nin açılışının ertesi günü olan 24 Nisan 1920 günü Ankara`ya giden Mehmet Akif, Millî Mücadeleye şair, hatip, seyyah, gazeteci, siyasetçi olarak katılmıştır. Mehmet Âkif, ilk olarak Ankara`da Hacı Bayram Cami`nden başlamak üzere, halkı Millî Mücadele`ye kazandırmak için heyecanlı vaazlar vermiştir. İsyan bölgelerine gönderilen nasihat (irşad) heyetlerinin başında bulunarak isyanları yatıştırmaya çalışmıştır. Mustafa Kemal`in öncülük ettiği "Kutsal Anadolu Hareketi"nin bir İttihatçı hareket olmadığını, dine ve halifeye karşı asla yapılmadığını en itibarlı bir İslam şairi ve mütefekkiri sıfatıyla halka anlatmıştır. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde verdiği vaazlarla Millî Mücadele Hareketi`nin amaç ve hedeflerinin halka benimsetilmesi, zararlı ve yıkıcı propagandaların etkisinde kalınmadan birlik ve beraberliğin sağlanmasına katkıda bulunmuştur.” dedi.

Konferansın ardından Prof. Dr. Orhan Doğan’a teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Mehmet Akif’in yeni nesiller tarafından iyi tanınıp, anlaşılması gerektiğini ifade etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile