Mehmet Ali Birand'dan 28 Şubat Belgeseli

Mehmet Ali Birand'dan 28 Şubat Belgeseli

Gazeteci Yazar Mehmet Ali Birand’ın hazırladığı “Son Darbe: 28 Şubat” belgeselinin tanıtımı yapıldı. Belgesel aynı zamanda kitap olarak da yayınlanacak. Birand, bir sonraki adımda 'Erdoğanlı Yıllar' konulu belgesel hazırlayacağını söyledi.

Doğan TV Center'de düzenlenen belgesel tanıtım programını Mehmet Ali Birand yaptı. Birand, gazetecilere belgeselin 13 Şubat Pazartesi gününden itibaren hafta içi her akşam saat 21.00'de CNN TÜRK'te yayınlanacağını söyledi. Projenin kitap olarak da yayınlanacağını anlatan Birand, zaman sınırlaması nedeniyle belgeselde yer verilemeyen röportaj ve konu başlıklarının kitapta yer alacağını belirtti. 12 bölümden oluşan belgeselde Türkiye'nin yakın tarihine dair pek çok konu anlatılacak.

Tanıtım sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Mehmet Ali Birand, belgeseli hazırlarken 100'den fazla kişiyle konuşulduğunu söyledi. Ancak bu söyleşilerin hepsini kullanamadıklarını kaydeden Birand, “Belirli bir süre olduğu için hepsini kullanmamıza imkan yoktu. O dönemde çıkan tüm kitap, makale ve diziler elden geçirildi.” dedi.

Bundan sonra hazırlamak istediği belgeselin darbelerle alakası olmayacağını kaydeden Birand, “Bundan sonra yapmak istediğim belgesel 'Erdoğan'lı Yıllar'olacak. Türkiye'nin en önemli virajını aldığı ve değişimi yaşadığı bir dönem. Onu yapacağım. Sonrasında bende belgesel yapacak hal kalmayacak.” ifadelerini kullandı.

Yeni hazırlayacağı belgesel hakkında bilgi veren Birand, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın köşke oturana kadar götürmek istiyorum. Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçileceği çok belli. Başbakanın köşke çıkacağını kimse bilmiyor, kimseyle bunun pazarlığı yapılmadı ancak çok belli. Eğer çıkmazsa sürpriz olur.” ifadelerini kullandı.

28 Şubat sürecinin AK Parti'nin iktidar olduğu 3 Kasım 2002 seçimlerinde bittiğini anlatan Birand, “Türkiye bundan sonra değişmeye başlıyor. Belgeselde zaten o tarihle bitiyor. Ondan sonra zaten 'Erdoğanlı Yıllar'ı getireceğim.” ifadelerini kullandı. Birand, “İleride hazırlayacağım belgeselde artık askerden ziyade siyasette neler değişti bunlar olacak. Türkiye artık askeri konuşmayacak. Asker sivil ilişkileri rayına oturana kadar tabii ki asker konuşuluyor. 2010'dan itibaren asker konuşulmuyor.” diye konuştu.

'ASKERLER KONUŞMAK İSTEMEDİ'
Belgesel hazırlandığında Tansu Çiller ile bir çok görüşmek istediklerini belirten Birand, 'Ben konuşursam Türkiye sarsılır.'cevabını aldıklarını söyledi. Birand, “Ben kendisine 'Türkiye yeteri kadar sarsıldı. Bundan sonra ne kadar sarsılacak' dedim. Ama ikna edemedim. Tansu hanımın konuşsaydı ne diyeceğini tahmin ediyorum. O daha çok Süleyman Bey'i suçlayacaktı galiba. Sanıyorum onu istemedi.” dedi.

28 Şubat döneminin asker kişilerine de ulaştıklarını ancak olumsuz cevap aldıklarını dile getiren Birand, “Burada 2 kişi çok önemli. Biri Karadayı diğeri ise Bir paşa idi. Her ikisiyle de görüşmek için 3 yıl uğraştım. Dediler ki 'biz bir karar aldık. Herhangi bir şekilde hiç kimseye konuşmayacağız.'Bundan sonra daha da zor. Şimdi 28 Şubat dosyası açılıyor. Herhalde böyle bir riske girmek istemiyorlar. Halbuki risk olan bir şey değil. Sadece niçin böyle bir adım attıklarını söyleyeceklerdi. Onun yerine şunu yaptık; onların görüşlerini paylaşan gazeteci yahut akademisyenleri konuşturduk. Onların görüşlerini eksik bırakmadık.” dedi.

Demirkırat, 12 Mart, 12 Eylül ve Özallı Yıllar belgeselleri ile tanınan Birand'ın yönetiminde geniş bir kadronun hazırladığı “Son Darbe: 28 Şubat” belgeseli 28 Şubat sürecini anlatıyor. Özal'ın ölümünden AK Parti'nin iktidara gelişine kadar olan dönemi inceleyen ve 12 bölümden oluşan belgesel, 110'den fazla yerli ve yabancı tanıkla konuşularak hazırlandı. Belgeselin müzikleri ise eski başbakanlardan Necmettin Erbakan ve Mesut Yılmaz'ın başdanışmanlıklarını da yapan Emekli Büyükelçi Murat Sungar tarafından bestelendi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile