Şahin 23. Dönem 5. Yasama Yılı açılışında konuştu

Şahin 23. Dönem 5. Yasama Yılı açılışında konuştu

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin 23. Dönem 5. Yasama Yılı açılışında sunuş konuşmasını yaptı.

Saygıdeğer Milletvekilleri,

90 yıldır milletimizi gururla temsil eden, Cumhuriyetimizin kurucu iradesi Yüce Meclisimizin, bugün, yeni yasama yılını açıyoruz.

Bu yasama yılında da Meclisimize, siz Saygıdeğer Milletvekili arkadaşlarıma üstün başarılar diliyorum. Yeni yasama yılımız, hayırlı hizmetlere vesile olsun.

Değerli Arkadaşlarım,

Demokrasimizin kalbi, millet iradesinin hayat bulduğu bu kutsal çatı açıldığından beri yaptığı verimli ve değerli çalışmalarla halkımızın her zaman umudu olmuştur.

Şüphesiz, 23. Dönemin son yasama yılı olan bu dönemde de Meclisimiz, yapacağı çalışmalarla güven kaynağı olmaya devam edecektir.

Devlet kurulmadan önce açılan ve savaş yöneten Gazi Meclisimizin, sorunlarımıza, ülkemizin ve milletimizin yararları doğrultusunda en doğru ve gerçekçi çözümler bulacağından hiç kimse kuşku duymamalıdır.

Memnuniyetle belirmeliyim ki, Yüce Meclisimiz, son iki dönemdir 5. yasama yılında da çalışabilmektedir.

Değerli Arkadaşlarım,

Hatırlanacaktır, Türkiye daha önceki çoğu dönemlerde 5. yasama yıllarında alınan erken seçim kararları nedeniyle ya hiç çalışamamıştı, ya da çok kısa süre çalışma imkanı bulmuştu.

Artık Türkiye'de seçimler zamanında yapılabilmektedir. Bu durum, ülkemizdeki, siyasi istikrarın en önemli göstergesidir.

Bu tablonun oluşumunda, Meclisimizin, iktidarı ve muhalefetiyle tüm siyasi partilerimizin ve milletvekillerimizin emeği büyüktür.

Ama asıl takdir edilmesi gereken aziz milletimizdir. Milletimizin demokratik olgunluğu ve demokrasi bilincinin gücüdür.

Aziz Milletimize bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz.

Saygıdeğer Milletvekilleri,

23. Dönemin son yasama yılına başlarken, gündemimizin oldukça yoğun olduğunu görüyoruz. Genel Kurul gündemimizde 135 kanun teklifi ve tasarısı bulunmaktadır.

Bunların arasında uzun süredir sanayi ve ticaret kesiminin kanunlaşmasını beklediği Türk Ticaret Kanunu, Türk Borçlar Kanunu gibi temel kanun tasarıları da yer almaktadır.

Diğer yandan raporları yazılmış, Genel Kurul'da görüşme aşamasına gelmiş Araştırma Komisyon raporları görüşülmeyi beklemektedir.

Ayrıca 2011 bütçesi bu ayın ortalarında Anayasa gereği Meclis Başkanlığı'na sunulacaktır.

Bütün bunlara ilave olarak; TBMM'nin 4. Yasama Yılı'nda 210 saat çalışarak kanunlaştırdığı ve 12 Eylül'de yapılan referandumla halkın tasvibini alan 26 maddelik anayasa değişikliği ile ilgili uyum yasaları çıkarmakta görevlerimiz arasındadır.

Değerli Milletvekilleri,

Bu noktada şu tespiti, sizlerle paylaşmak isterim.

Demokrasilerin vazgeçilmez uygulama alanlarından olan 12 Eylül referandumundan hem ülkemiz, hem halkımız, hem de parlamenter sistemimiz kazançlı çıkmıştır.

Tüm siyasi partilerimiz, bu referandumdan çıkan sonuçları değerlendirmektedirler.

Bu değerlendirilmelere bakıldığında ortaya çıkan sonuçlardan biri de şudur:

Yapıldığı dönemin izlerini taşıyan 1982 Anayasası artık Türkiye'ye yeterli gelmemektedir.

Çağın şartlarına uygun, Türkiye'nin her alanda önünü daha da açacak sivil bir anlayışla hazırlanacak bir Anayasanın gerekliliği, tüm partilerimiz ve toplumun geniş kesimleri tarafından büyük bir mutabakatla dile getirilmektedir.

Zamanlamayla ilgili farklı düşünceler olsa da, yeni bir anayasa talebinin tüm partilerimizce dile getirilmesi ve çalışma arzusu, ülkemiz için demokrasimiz için son derece sevindiricidir.

Büyük bir sorumluluk bilinciyle başlamakta olduğunu umut ettiğim yeni yasama yılının karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü ve uzlaşma anlayışı içinde verimli ve başarılı geçmesini diliyorum.

Hepinizi yeniden saygıyla selamlıyorum.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile