Mehmet Emin Ay: Ailede Sevginin Yanında Saygının Da Olması Gerekir

Uludağ Üniversitesi (UÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, son zamanlarda ailede yaşanan sorunlara dikkat çekerken, “Bir ailede sevginin yanında saygının da olması gerekir.

Sevgi bir evliliğin devamı için yetmez, aynı zamanda kişilik haklarına saygının da olması gerekiyor. Bu saygının da ifadelere yansıması lazım.” dedi.

Aile Haftası nedeniyle düzenlenen programda ailenin önemine dikkat çekildi. Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından ‘Bir Yastıkta 40 Yıl’ başlığıyla düzenlenen program yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Ördekli Kültür Merkezi'ndeki konferansa, Vali Yardımcısı Sabahattin Yücel, kurum yetkilileri, il müdürleri, aileler ve öğrenciler katıldı.

Kafkas Derneği folklor ekibinin sunduğu gösterinin ardından konuşan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Dr. Sunay Akın ailenin belli gün ve haftalara sığdırılamayacak kadar önemli bir kurum olduğunun altını çizdi. Dr. Akın, "Ama biz yine de Aile Haftası'nda ailenin farkındalığını artırmak ve toplumumuzun bu bilince sahip olması için bu programı düzenledik.” dedi.

“40 YILI BİR YASTIKTA GEÇİREN TOPLUMUZ”

Türk toplumunun aile olarak bir yastıkta 40 yıl geçirdiğine değinen Sunay Akın, “Ancak son zamanlarda yaşanan dejenerasyon ile bu özelliğimizi kaybetmiş durumdayız. Bunun sonucunda da boşanmalar ve aile içi şiddet gibi olumsuzluklar yaşanıyor. Aile bir ağaç gibidir. Bir bebek bir aile içinde gözünü açar. Bir aile ne kadar sağlam olursa, toplum da o kadar sağlam olur." dedi.

“AİLEDE SEVGİNİN YANINDA SAYGI DA OLMALI”

UÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay ‘Türk İslam Kültüründe Aile’ konulu konferansında ailenin önemine dikkat çekti. Hanım tabirinin Türklerden dünyaya yayıldığını belirten Prof. Dr. Ay, “Aslında han, Türklerde saltanat sahibi olan kimseye denilir. Yani hükümdar denir. Hükümdar ise eşine ‘han’ım’ diye hitap eder. Günümüzde ‘sultanım’ diyor ya bazı beyler eşine ona verdiği değeri ifade etmek için, Türklerde hanım derlermiş. Böylesine ailede bir saygı doğarmış.” dedi.

Bir ailede sevginin yanında saygının da olması gerektiğini anlatan Ay, şöyle devam etti: “Böylesine ailede bir saygının oluşması çok önemli. Çünkü ailede sevginin yanında saygınında olması gerekiyor. Sevgi bir evliliğin devamı için yetmez, aynı zamanda kişilik haklarına saygının da olması gerekiyor. Bu saygının da ifadelere yansıması lazım. ‘Hanım’ ifadesi de bu saygını en güzel örneğidir.”

“İSLAMİYET AİLEYE ÇOK BÜYÜK ÖNEM VERİR”

İslamiyet ile Türk toplumunda ailenin ve aile kurumunun bir de dini tarafı oluşmaya başladığını anlatan Ay, “İslam dininde nikâh bir yandan hukuki, geleneksel kültürel özellik ihtiva ederken, öbür taraftan tamamen dini bir olaydır. Eşler Allah'ın adı ile birbirine bağlanırlar. Nikâh aynı zamanda çok güzel bir ibadettir. Evlenmek aynı zamanda bir ibadet ve kulluk ifadesidir. Böylelikle Kuran ve İslam Peygamberi (sav) sözleri ile evlilik hayatı başlayan eşler farklı gözle baktılar birbirlerine. Çünkü bu din evlilik hayatına son derece önem veren bilgiler, öğretiler ve akidelerle gelmişti.” şeklinde konuştu.

Son zamanlarda Türk aile yapısında sorunlar yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, “Son zamanlarda aile içi şiddet ve aile içi iletişim problemlerinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’yi de olumsuz etkilemekte. Bir yerlerde hata yaptığımızı zannediyorum,. Bu gün de burada gerçekten dinimizin ve kültürümüzün bize aile noktasında ne kadar önemli temeller sağladığını bir kez daha inceleyip göz önüne alacağız. İslam dini ile dünya henüz tanışmadan öncede insanlar aileleri ile birlikte yaşamakta idiler. Ama İslam aileye çok büyük önem vermekte.” ifadelerini kullandı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile