İstanbul’da bir radyo programına konuk olan Mehmet Emin Ay geçlerin sorunlarına değindi.
Teknoloji hızla ilerlediği gibi çocukların sorunları da ilerliyor. Teknolojiyle çocukların arasında nasıl bir bağ var?
Hayatımıza çok yeni şeyler çok faydalı şeyler getirmesine rağmen meseleye önce bir aileden bakarsak eskiden dedelerimiz ninelerimiz bizim içinde bulunduğumuz şartlardan çok daha mahrum şartlarda yaşarken bizden daha çok mutlu olduklarını söyleyenler oldu. Tabiî ki savaşların dünyayı meşgul ettiği yıllar dışında insanları meşgul eden bu kadar çok unsur yoktu. Sosyologların tespiti hayatımızda hayat standardında ki gelişmeler bize mutluluk vermiyor. Yani çok programlı bir çamaşır makinesi ev hanımının işini kolaylaştırıyor ama ona mutluluk vermiyor. Mutluluk veren bir şey değil bu alet. O halde evimizin birer yuva sıcaklığına dönüşmesi karıkocanın birlikte anlayışının çocuklarına yansımasının hepsini toplam olarak bir değer söz konusudur. Dolayısıyla gençlerimiz internet, bilgisayar ve medyadan olumsuz yönden etkileniyor. Devamlı suretle onları hedef alan bir reklam bombardımanıyla inan ki kendisini mutlu eden genç sayısı çok az. Reklamlar saçtaki kepeği o kadar abartıyor ki kepek problemi olan dünyanın en mutsuz insanı hissediyor kendini.
Bunlarla birlikte baktığımız zaman kuşatılmış bir gençlik kuşatılmış bir çocukluk dönemi var. Ve dönem içinde yaşayan çocuklarımızda eğer anne ve babadan çok yeterli bir sevgi ilgi görmezlerse problemler başlıyor. Ergenlik döneminde aileden uzaklaşmalar aileden kopmalar yaşanıyor.
Gençlikte öğrenilen ilim mermer taşına yaşlılıkta öğrenilen ilim suya yazılır hadisi şerifini siz benden daha iyi bilirsiniz. Gençken edinilen bilgi neden daha önemli?
Çocukluk döneminde bir şeyi öğrenmek taşın üzerine yazıyı kazımak gibi insanın hayatında kalıcı olur. Çünkü çocukluk yıllarında Allah’ın insanoğluna verdiği yaradılıştan gelen her şeyi kapıp çok iyi muhafaza etme özelliği vardır. Çocuğun günümün diliyle söyleyelim hard diski gerçekten kapasite olarak çok yüksek ve yaşlılık zamanınkinden çok daha sağlam. Allah insanoğluna bu özelliği vermiş ki tüm hayatı boyunca kullanacağı bilgileri iyi saklamak gerekir. Çocukluk dönemi insanoğlunun hayatına, hayatı boyunca yön veren şeylerdir. Eğitimciler diyor ki; İnsanoğlunun karakterinin üçte ikilik bölümünü almış olduğu eğitim oluşturur geriye bir tanesi kalır o birde gençlik döneminde elde edilmiş olur. İnsanoğlunun yetişkinlik döneminden sonra artık karakterini oluşturma adına fazla bir şeye ihtiyaca kalmaz.
Şimdilerde gençlerin biraz hayat sorumluluğundan kaçtığını da görüyoruz. Geçmişte bu böyle değildi ne değişti?
Anne babalar diyelim ki; evlerinde kendi hayatlarını rahatlatan bir takım cihazlara sahip olduktan sonra hayatın kolaylaşan yönünü çocuklarına da kolaylaştırıyorlar. Birçoğumuz şu hatayı işliyoruz. Çocuğumuzun yapabileceği herhangi bir şey konusunda ona sorumluluk verip hata işlemesine de katlanarak bir şeyi öğrenmesini gerçekleştirmek yerine sen yapma ben yaparım demek suretiyle üzerinden sorumluluğu alıyoruz. Sorumluluk verirsek çocuk ikinci defa bayat olarak aldığı ürünü ikinci defa tazesi ve doğrusunu seçme başarısını gösterecektir.
Mehmet Emin Ay’ı sahnede genel duruşuyla albümlerinde okuyuşunda bu kadar özel kılan nedir?
Benim musikiyle aram çok bozuk olmasına rağmen Rabbim size öyle yansıtıyor. Başından beri akademik tarafımı seçtiğim için tabiî ki müziğin dindeki yeri çok fazladır. Onunla bağlantı kurduğum için beklide Allah işini güzel yapan kulunu sever hadisinin sırrına nail olmak için güftesinden seçim aşamasından bestesine alt yapıda hangi ensturmanı nasıl kullansak daha doğru olur. Çünkü bizim maksadımız bir müzik eseri olmaktan öte o sözü insanlara güzel bir şekilde ulaştırmaktır. Bunlara dikkat edip Allah’tan yardım dileyerek onun adıyla muhafakiyetimizin onun yardımıyla olacağını çünkü bütün peygamberler bile böyle düşünüyor. Bunlara dikkat ettiğimiz için yüce mevlamızın bir ikramıdır. Sözleri özenle seçiyoruz bestesini mevlamız bize lütfediyor. Çalıştığımız insanlar işini güzel yapan insanlar.
Mehmet Emin Ay'dan gençlere tavsiyeler
Gençlerin internet ve medyadan olumsuz yönde etkilendiğini belirten Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden ve okuduğu naatlar dillerden düşmeyen Prof. Dr. Mehmet Emin Ay 'Reklamlar saçtaki kepeği o kadar abartıyor ki kepek problemi olan dünyanın en mutsuz insanı hissediyor kendini' dedi.