Mehmet Şimşek FATF toplantısına katılmak için Singapur'a gidecek

Mehmet Şimşek FATF toplantısına katılmak için Singapur'a gidecek

Türkiye'nin gri listeden çıkarılması için önemli bir toplantı gerçekleşecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bu amaç doğrultusunda FATF toplantısı için Singapur'a gideceği duyuruldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası mali suçlarla mücadelede ülkelerin performanslarını değerlendiren Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu'nun (FATF) toplantısına katılmak üzere Singapur'a gidecek.

Toplantı 28 Haziran'da

Şimşek'in 28 Haziran'da katılacağı FATF toplantısında Türkiye'nin 2021'de alındığı gri listeden çıkarılabileceği belirtiliyor.

FATF, Türkiye'yi gri listeye almıştı


Uluslararası mali suçlarla mücadelede ülkelerin performanslarını değerlendiren FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı için Türkiye'yi 2021'de gri listeye almıştı.

"Türkiye'yi gri listeden çıkarmak için teknik çalışmalar tamamlandı"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Şubat'ta yaptığı açıklamada, FATF ile Türkiye'yi gri listeden çıkarmak için teknik çalışmaları tamamladıklarını söylemişti.

Şimşek Haziran ayını işaret etmişti

Şimşek, "Haziran ayında yapılacak yerinde denetim ile gri listeden çıkma süreci tamamlanmış olacak" demişti. Bakan Şimşek, bu açıklamayla Türkiye'nin gri listeden çıkarılma süreci için Haziran ayına işaret etmişti.

FAFT'ın gri listesinin anlamı

Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force – FATF), 1989'da suç gelirlerinin aklanması, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının finansmanının önlenmesi amacıyla İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (Organization for Economic Co-operation and Development - OECD) tarafından kurulan bir organizasyon.

Dünya genelinde 200’den fazla ülke FATF tavsiyelerine uyacağını taahhüt etti. Türkiye de 1991'de FATF tavsiyelerini kabul ederek teşkilata üye oldu.

MASAK

Bu kapsamda, finansal ve finansal olmayan kuruluşlardan suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanının önlenmesiyle ilgili veri toplamak, şüpheli işlem bildirimlerini almak, analiz etmek ve gerektiğinde detaylı inceleme yapmak veya yaptırmak amacıyla 1997'de Maliye Bakanlığı bünyesinde Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) kuruldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile