Melih Gökçek Başbakan'a Projelerini Anlattı

Melih Gökçek Başbakan'a Projelerini Anlattı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yaptığı 2016 yılı ve sonrası projeler sunumunda, Başkentlilere verdikleri sözleri bir bir yerine getirdiklerini söyledi.

Başkan Gökçek, projeleri anlatırken Dikmen Vadisi 4. ve 5. etaplarının 8 yıldır gerçekleştirilemediğini, bunun nedeninin de bu bölgedeki bazı marjinal grupların olay çıkararak, hak sahibi olmamalarına rağmen konut istemeleri olduğunu söyledi.

Başkan Gökçek, “Buranın 3 büyük ana parselini ihale ettik. 4 tane daha önümüzdeki günlerde ihale ediliyor. Bu yıl itibariyle 1, 2, 3. etap gibi 4 ve 5. etap da hizmete girecek” dedi.

Hacı Bayram Camii ve Çevresi Dönüşüm Projesi’nin büyük aşama kaydettiğini eski ve yeni görüntüler eşliğinde anlatan Başkan Gökçek, “Mahkeme kararlarının bitmemesi nedeniyle 33 evi yapamadık. İnşallah o mahkeme kararları bitince 33 evin restorasyonu da yapılarak Dönüşüm Projesi tamamlanmış olacak” diye konuştu.



"ANKARA’NIN EN BÜYÜK EKSİĞİ BİR MEYDANDIR"

Bu projeyle bağlantılı olarak Ulus Tarihi Kent Merkezi düzenlemesine devam ettiklerini bildiren Başkan Gökçek, şunları söyledi:

“Bu alanda 100. Yıl Çarşısı, Ulus Çarşısı, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü, Anafartalar Çarşısı ve Gümrük Bakanlığı, Belediyemiz bünyesine geçti. Yaptığımız takaslarla bu binaları aldık. Bu binaların tamamını yıkarak, Ankara’ya bir meydan kazandıracağız. Ankara’nın en büyük eksikliği bir meydandır, bu ihtiyacı inşallah biz gerçekleştirmiş olacağız. Burası yapılırken buradaki esnafı da kesinlikle rahatsız etmek, mağdur etmek istemiyoruz. Oto terminalinin dönüşümünden sonra AŞTİ büyük bir AVM gibi çalışacak ve Ulus esnafının hizmet vereceği bir yer haline gelecek.”

Başkan Gökçek, yine Ulus Tarihi Kent Merkezi kapsamında Hıdırlıktepe, Atıfbey ve İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili bilgiler verirken, buradaki evlerin yıkılacağını, yerlerine tek katlı veya dubleks Ankara konaklarının yapılacağını ve bölgenin, muhafazakar vatandaşların vazgeçilmez bir bölgesi haline geleceğini söyledi.

Her projesi ve açıklaması salondan büyük alkış alan Başkan Gökçek, Ulus Dolmuş Durağı’nın yerine 2 katlı dolmuş durağı, bir bedesten ve kongre merkezinin bulunacağı bir yer yapılacağını, bunun da "yap işlet devret" yöntemiyle gerçekleştirileceğini ifade etti.



TOKİ İLE ORTAK KONUT PROJESİ

Gökçek, dar gelirli vatandaşlara Başbakan Davutoğlu’nun da kendilerinin de söz verdiğini hatırlatarak, “İnşallah ekrandaki arazileri de Sayın Başbakanımızın talimatıyla Maliye Bakanlığımız bize tahsis etti. Burada 40, 60, 80 ve 100 metrekarelik en azından 20 bin konutu TOKİ ile birlikte yaparak, inşallah dar gelirli vatandaşlarımızın sosyal konut ihtiyaçlarını karşılamaya çalışacağız” diye konuştu.

Ankara Otobüs Terminali’nin eski Mamak Çöplüğü yanında otoban kenarındaki bölgeye 2 yıl içinde yapılacağını bildiren Başkan Melih Gökçek, hükümetin bir projesi olan Havaalanı Metrosu’nun da 3 yıl içinde hizmete gireceği müjdesini verdi.

GÜVENPARK’TAN İMRAHOR VADİSİ’NE TELEFERİK

Şentepe teleferiğinde günde 25 bin kişinin taşındığını anlatan Başkan Gökçek, “Güvenpark’tan başlayan, Dikmen Vadisi’nden geçip İmrahor Vadisi’ne gidecek olan teleferiği yap-işlet-devret modeliyle önümüzdeki 2 yıl içinde gerçekleştirmiş olacağız. Ayrıca Aşağı Eğlence’de yapılacak yeni hastane, Sıhhiye’ye yeni bir teleferik hattına bağlanacak” dedi.

“Öteden beri hazırladığımız ama bir türlü gerçekleştiremediğimiz Keçiören Tünel Yol Projemiz var” diyen Başkan Gökçek, “Hastanenin önünden geçecek, İstanbul Yolu’na çıkacak, oradan Anadolu Bulvarı ve Ahlatlıbel’e kadar yer altından gidecek tünel ve viyadüklerle geçiş yapılan, tamamen yap-işlet-devret modeliyle yapmayı düşündüğümüz, dev bir projemiz” ifadesini kullandı.

KEÇİÖREN’E ALTERNATİF YOL

Başkan Gökçek, Keçiören’in en büyük sorununun trafik olduğunu belirterek, tek girişinin Fatih Bulvarı olduğunu, buna alternatif olarak Sanatoryum Caddesi’nden gelen, Basın Caddesi ve Selçuklu Caddesi’ne hizmet veren yeni bir giriş kapısı daha yaptıklarını söyledi.

Gökçek, şöyle devam etti:

“Bunu direkt Konya Yolu’na bağlayacağız. Projeleri hazırlandı, ihale safhasındayız.bu yıl itibariyle bunu bitirip Keçiören’i rahatlatacağız. Bunu yaparken de hemen bu yolun yanından geçen Gümüşdere Mahallesi’nde küçük bir kentsel dönüşüm yapacağız. Bu kentsel dönüşüm, direkt olarak buranın parasını da çıkartacak.”

"KIZILAY’DAKİ KALDIRIMLAR YENİLENECEK"

Başkan Gökçek, Kızılay’da 21 yıl önce yapılan kaldırımların artık eskidiğini belirterek, modern bir Kızılay için yeniden kaldırımların baştan aşağı değiştirileceğini de açıkladı.

Ankara’daki 8 organize sanayi ve tüm sanayi bölgelerine 2012 yılından bugüne kadar yapılan yatırımın 233 milyon TL olduğunu bildiren Gökçek, bu hizmetlerin karşılıksız olarak devam edeceğini, açılan kurslar sayesinde de 500 bin Ankaralı’nın istihdam edildiğini söyledi.

Gökçek, “Ankara’da işsiz yok ama işini beğenmeyen çok. Biz Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak Gazi Üniversitesi ile birlikte yapmış olduğumuz özel bir eğitimle, buraya ara eleman da yetiştiriyoruz” dedi.



"EN ÖNEMLİ SORUNLARDAN BİRİ, STADYUM EKSİKLİĞİ"

Ankara’daki stadyum eksikliğini, en önemli sorunlardan biri olarak nitelendiren Başkan Gökçek, “İnşallah sizin talimatınızla, Gençlik ve Spor Bakanımız 19 Mayıs Stadı’nı yıkarak, yenisini yapacak. Ayrıca Eryaman’da 18 bin kişilik stadımızın ihalesini yaptık. Şu anda çalışmalar başladı.

İnşallah 2017’nin ortasında bu stat da hizmete girecek” diye konuştu.

Gökçek, Toptancı Hal’in şehir içinde kaldığını ve kanunla, bu alanın adliye binası olarak belirlenmesi nedeniyle halin Çevre Yolu’nun kenarına Eryaman’a taşınacağını kaydederek, “Hal esnafı burayı yapacak. 2 sene içinde inşaat bitmiş ve taşımış olacağız” şeklinde konuştu.

Ankara’da termal tesislere çok önem verildiğini, 14 ilçede termal su çıktığını, 50’ye yakın da termal tesis bulunduğunu anlatan Başkan Gökçek, tesislerin altyapılarının ücretsiz olarak Belediye Meclis kararıyla yapıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Ankara’da 8 merkez ilçemiz var, 17 tane de çevre ilçemiz var. Çevre ilçelerimize tarım ve hayvancılık projeleri açısından Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak Özel İdare’den bize geçen yetkililerle elimizden geleni yapıyoruz. Belediye şirketleri vasıtasıyla bölgelere tesisler kurduk, kooperatiflerine devredeceğiz. Çok ciddi anlamda destek oluyoruz.”

Başkan Melih Gökçek, sosyal ve kültürel faaliyetlerinin devam ettiğini belirterek, bu kapsamda Osmanlı Aile Yaşam Merkezi’ndeki 20 bin metrekarelik kullanma alanı bulunan dev tesisin inşaatının devam ettiğini ve bu yıl sonunda hizmete gireceğini belirtti.

Gökçek, Hacettepe Üniversitesi ile yapılan görüşmeler sonucunda da bir yurt ve otopark projesi gerçekleştirdiklerini ve bunun kat karşılığı yaptırılacağını söyledi.



KONYA YOLU’NA ALTERNATİF YOL

Turan Güneş Bulvarı’nın 4 şeritten 6 şeride çıkacağı müjdesini de veren Başkan Gökçek, Konya Yolu’na alternatif olacak yeni yolu da Hacettepe Üniversitesi ve ODTÜ’nün arasından geçireceklerini ve 2 yıl içinde gerçekleşmesinin planlandığını kaydetti.

Gökçek, Sabancı Bulvarı’nı da MİT’in yeni binalarının altından geçirip,Bağlıca’ya bağlayacaklarını ve bunu da 2 yıl içinde gerçekleştirmek istediklerini bildirdi.

ÇEVRE İLÇELERE YÜZLERCE DEĞİŞİK YATIRIM

Çevre ilçelere yapılacak yatırımlar hakkında da bilgi veren Gökçek, Kazan-Çubuk bağlantı yolunun bu yıl yapılacağını, Samsun Yolu’na 4 alt-üst geçit daha monte edileceğini, ayrıca 1. Çevre Yolu’na ilave olarak 2. ve 3. Çevre yollarının da planlarının hazırlanması gerektiğini ifade etti.

Başkan Gökçek, ilçelere yapılacak yüzlerce projeden bazılarından şöyle söz etti:

“Beypazarı İtfaiye binası ihalesi bitti. Beypazarı Hıdırlıktepe Rekreasyon alanı inşaatına başlandı. Nallıhan Çayırhan Kültür Merkezi’nin yarım kalan inşaatı bitiriliyor. Nallıhan Kaptan Köşkü Sahil Projesi ilerliyor. Gölbaşı Aile Yaşam Merkezi yapılıyor. Polatlı’da Sağlık Bakanlığı’nın teslim ettiği hastanenin yerine aile yaşam merkezi kazandırmak için çalışmalara başladık. Kazan’a dev bir Şehit Yavuz Başayar Parkı yapıyoruz. Bala kapalı pazar yerini Bala Belediyesi’ne hediye ediyoruz. Çubuk Karagöl mesire alanı bu yıl içerisinde hizmet verecek. Elmadağ’da kapalı pazar alanını yaparak Elmadağ Belediyesi’ne hediye ediyoruz. Köy yollarıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Son mahalli idareler seçiminden bu yana 1 yıl 8 ay oldu. 17 çevre ilçemize toplam yatırımımız, eski parayla 1 katrilyon 722 milyon lira. Bu da Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin çevre ilçelere verdiği önemin en büyük delili.”

"SOSYAL VE KÜLTÜREL ALANDA DÜNYADA BİRİNCİYİZ"

Başkan Gökçek, sosyal ve kültürel faaliyetler konusunda da Büyükşehir Belediyesi’nin 164 projeyle dünyada en fazla projeye imza atan belediye olduğunu ifade etti.

Kırıkkale sınırında Kızılırmak bitişiğinde Yeşil Vadi Projesi’ne başlandığını ve bu yıl itibariyle hizmet vereceğini bildiren Gökçek, ASKİ’nin çevre ilçelere yaptığı atıksu arıtma tesisinden içme suyu arıtma tesisine, içme suyu deposundan paket arıtma tesislerine kadar projelerini de kalem kalem izleyenlere aktardı ve toplam yatırımın eski parayla 1 katrilyon 812 trilyon (1 milyar 812 milyon) lira olacağını söyledi.



“YATIRIM PARALARI NEREDEN BULUNACAK?”

“Diyeceksiniz bu kadar proje saydınız bunların parasını nereden bulacaksınız?” diyen Başkan Gökçek, projelerin maliyetleri hakkında şu bilgileri verdi:

“Bunların hepsinin parası kendi içinde. Ankara Boğazı’na para sarfetmiyoruz, kendi içinde çıkıyor. Fuar alanını 7 kuruluş ortak yapıyoruz. Araziyi biz verdik, Belediye’den az bir para çıkacak. Teleferikleri yap-işlet-devret ile yaptırıyoruz. Havaalanı metrosunu inşallah Başbakanımızın emriyle hükümetimiz yaptıracak. Keçiören tünelyolu yap-işlet-devret ile yapılacak. Yeni otobüs terminalini özel sektör yapacak. Eryaman Stadı’nı ihale ettik, kat karşılığı yapıyoruz. Mamak Showroom’u kat karşılığı yaptık. Toptancı Hal’i aynı şekilde kat karşılığı yapılıyor. Bizden herhangi bir para çıkmayacak. Yeni Mamak Projesi, yine aynı şekilde kat karşılığı devam etti ve devam edecek. Kuzey Ankara’nın birinci etabı bitti, ikinci kısmını da vatandaşımızın kendisi yapacak. Dikmen Vadisi 4. ve 5. etapla ilgili cebimizden para çıkmayacak. Arazileri özel sektöre satıyoruz. Tam tersine Belediye’ye gelir elde ediyoruz. Gümüşdere aynı şekilde kendi içinde çıkacak. Hıdırlıktepe’nin arazisini sadece kamulaştırdık, kat karşılığı olarak yapıyoruz. Dar gelirli vatandaşlarımıza da aynı tarzda yapacağız.”

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN’A TEŞEKKÜR

Gökçek, konuşmasının sonunda Büyükşehir Belediyesi’nin bugüne kadar gerçekleştirdiği çalışmalarda hükümetin, Cumhurbaşkanı’nın ve Başbakan’ın verdiği destekler için şükranlarını sunarken, Belediye bürokratlarına, çalışanlarına, Ankaralılara ve ailesine de teşekkür etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile