Melisa, Egeli Çiftçinin Alternatifi Oldu

MANİSA  - Sağlığa faydaları nedeniyle özellikle kış aylarında çayı yapılarak tüketilen melisa otu, Egeli üreticinin yeni alternatifi oldu. Manisa ve Aydın'da melisa ekili arazilerin büyüklüğü katlanarak artıyor.

Manisa'nın Turgutlu ilçesi Bostanlık mevkisinde geçen yıl deneme amaçlı olarak melisa tarımı yapmaya başlayan 2 genç girişimci, yoğun talebe yetişemeyince bu yıl arazilerinin tamamına melisa ekmeye karar verdi.

AA muhabirine açıklama yapan Mehmet Akif Bağdelen, babalarından kalma arazilerde yıllardır sebze ektiklerini ancak bu ürünlerin yeteri kadar kazanç bırakmaması nedeniyle alternatif ürün arayışına girdiklerini anlattı.

Yaptıkları araştırma sonucu melisanın kendileri için bir alternatif olabileceğini gördüklerini söyleyen Bağdelen, özellikle son yıllarda televizyonlardaki sağlıklı yaşam programlarında sıklıkla önerilen melisa otuna talebin çok yüksek olduğunu gördüklerini anlattı.

"Limon melisa" denilen türün Turgutlu'nun toprak ve iklim yapısına uygun olduğunu görerek tarımına başladıklarını belirten Bağdelen, şu bilgileri verdi:

"İlk etapta 3 bin dekarlık bir arazide deneme üretimi yaptık. Fide ve diğer masraflar için 18 bin lira masraf yaptık. Yılda 3 kez hasadı yapılan bu ürünün henüz ilk hasadında 15 bin lira gelir elde ettik. Yani ilk hasatta maliyeti karşıladık. Ürettiğimiz melisayı aktarlar ve kozmetik sanayi firmalarına kilogramı 45-50 liradan satıyoruz. Talebe yetişmekte zorlanıyoruz. Üründen beklediğimizin üzerinde kazanç elde etmemiz nedeniyle bu yıl 20 dekarlık arazide melisa ekme kararı aldık. Gelecek yıllarda 100 dekarlık bir hedefimiz var."

Bağdelen, melisa fidesi üretebilmek için de araştırmalarını sürdürdüklerini, gelecek dönemde ürünü işlenmiş olarak piyasaya sunmayı ve ihracat yapmayı da düşündüklerini ifade etti.

- Ekinezya, reyhan ve sitevya da üretecek

Ürünü pazarlamasını yürüten Sedat Kurtulmuşcan ise yaklaşık 20 yıldır baharat sektörü içerisinde olduğunu, bu alandaki bir çok ürünün yüksek getiri sağladığını ifade etti.

Melisaya özellikle büyük kentlerden gelen talebin hızla arttığını dile getiren Kurtulmuşcan, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla biz de bu verimli bölgeden nasıl faydalanabiliriz ve insanlara nasıl katkı sağlarız düşüncesiyle yola çıktık. Tecrübe sahibi olmak için küçük bir adım attık. Deneme üretimi sonucu bu yıl 45-50 bin lira arası bir gelir sağlayacağımızı tahmin ediyorum. Bunu 500 binlere çıkarabileceğimizi hesaplıyoruz. Bu işin sadece ekim aşaması değil pazarlama aşaması da çok önemli. Şu anda iç piyasaya ürün yetiştiremiyoruz. Sadece melisa ile kalmayı düşünmüyoruz.  Aynısefa, ekinezya, reyhan, sitevya gibi bitkisel ürünleri de yetiştirmeyi planlıyoruz."

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Çallı ise ilçede tıbbı aramotik bitki üretiminin ilk kez gerçekleştiğini, bunun diğer üreticiler için de örnek olabileceğini söyledi.

Aydın'ın İncirliova ilçesinde de deneme amaçlı üretime başlayan çiftçiler, kısa sürede ekili araziyi ikiye katlayarak yıllık 4 tonluk üretime ulaşmışlardı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile