Dünya genelinde 1980 yılında meme kanseri teşhisi konulanların sayısı 640 bindi. 30 yıl sonra, yani günümüzde ise bu rakam 1 milyon 600 bine ulaştı.
Seattle’deki Washington Üniversitesi’ne bağlı sağlık alanında araştırmalar yapan enstitünün uzmanları (Institute for Health MetricsEvaluation) meme kanseri ile ilgili çalışmalarında, son 30 yılı mercek altına aldı. Araştırmanın sonuçları, İngiliz Lancet dergisinde yayımlandı.
Buna göre Amerikalı araştırmacılar, ABD gibi sanayi ülkelerinde meme kanserinden ölenlerin sayısının azaldığı tespitinde bulunuyor.
ABD’de 1980 yılında her 32 kadından 1’i meme kanserinden yaşamını yitirirken, 2010 yılında bu rakam geriliyor ve her 47 kadından 1'i bu hastalık yüzünden ölüyor. Ancak araştırmanın geneline bakıldığında, meme kanserinden yaşamını yitirenlerin sayısında artış gözleniyor. 1980 yılında hayatını kaybedenlerin sayısı 250 binken, 2010 yılında bu sayı 425 bine yükseldi.
DÜNYA NÜFUSUNDAKİ ARTIŞI GEÇTİ
Meme kanseri vakalarındaki artış, dünya nüfus artışını geçti. Lancet dergisindeki haberde, meme kanserine yakalananların yüzde 51’i'nin üçüncü dünya ülkelerinde yaşadığına da dikkat çekiliyor. Peki, bu artışın sebebi ne?
Uzmanlar bu konuda somut tespitlerde bulunamıyor. Bu konuda bazı tahminlerde bulunabiliyor ve meme kanserinin birçok faktörün bir araya gelmesiyle ortaya çıktığını dile getiriyorlar.
Kanada'da bu konuda önceki yıllarda yapılan bir araştırmaya göre meme kanserinin artmasına atık gazlar, aşırı kilo ya da bazı hormon ilaçları yol açabiliyor. Ayrıca aşırı alkol tüketiminin de meme kanseri vakalarının artmasında etkili olduğu tahmin ediliyor.
Meme kanseri hızla artıyor
Meme kanserinin görülme sıklığı ile ilgili araştırmalar umut vermiyor. Çünkü kanserin bu türü, dünya genelinde son 30 yılda iki kat artış gösterdi.