Meme Kanserinde Hedefe Yönelik Ilaç Kesfi Için TÜBITAK 1002 Projesi

Meme Kanserinde Hedefe Yönelik Ilaç Kesfi Için TÜBITAK 1002 Projesi

Anadolu Üniversitesi Eczacilik Fakültesi Farmasötik Kimya Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Özdemir’in proje yürütücülügünü üstlendigi, ’Yeni Aromataz Inhibitörlerinin Tasarimi, Sentezi ve Meme Kanseri Tedavisinde Antikanser Etki Profillerinin Arastirilmasi’ baslikli proje, TÜBITAK 1002 Hizli Destek Programi çerçevesinde 1 yil süreyle desteklenmeye layik görüldü.

Anadolu Üniversitesi Eczacilik Fakültesi Farmasötik Kimya Anabilim Dali Ögretim Üyeleri Prof. Dr. Mehlika Dilek Altintop ve Doç. Dr. Begüm Nurpelin Saglik Özkan’in arastirmaci olarak yer aldigi projede, bursiyer olarak Eczacilik Fakültesi ögrencisi Sirojiddin Juraev görev aldi.

“Yeni nesil aromataz inhibitörü bilesikler tanimlamayi amaçliyoruz”

Projenin detaylari hakkinda bilgi veren Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ahmet Özdemir, “Tüm kanser türleri arasinda meme kanseri, kadinlar arasinda en sik görülen kötü huylu tümördür. Bu tümörler kadinlarda kansere bagli ölümlerin en önemli ikinci sebebidir. Ekibimiz, son yillarda hedefe yönelik antikanser ilaç etken madde tasarimi ve gelistirme yönünde uluslararasi düzeyde öncü çalismalara imza atmistir. Bu özgün proje çalismasi ile kolay ve ucuz olarak elde edilebilen, meme kanseri hücreleri üzerine seçici antikanser etki gösteren yeni nesil aromataz inhibitörü bilesikler tanimlamayi amaçliyoruz” dedi.



Prof. Dr. Altintop, Ar-Ge çalismalari her alanda büyük basari getiriyor

Ilaç Ar-Ge çalismalarinin bu tür projeler ile desteklenmesinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Mehlika Dilek Altintop ise, “Meme kanseri tedavisi için gerçeklestirecegimiz proje yerli bir molekül gelistirmek, kanser hastalari ve yakinlari için tedavi maliyetinin azaltilmasi, ilaç molekülünün farkli ülkelere ihraci ile ülke ekonomisine katki saglanmasi açisindan büyük önem tasimaktadir” ifadelerini kullandi.

Son olarak, Prof. Dr. Ahmet Özdemir, projesinin TÜBITAK 1002 Hizli Destek Programi çerçevesinde desteklenmesinin gurur verici oldugunu belirterek TÜBITAK’a ve kurum olarak her türlü imkâni saglayan Anadolu Üniversitesi’ne tesekkürlerini iletti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile