Meme Kanserine Karşı Emzirin

Doruk Sağlık Grubu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzman Doktor Zeliha Küçüktaş, anne sütünün tek başına bebeğin ilk 6 ay bütün beslenme ihtiyacını karşılayabileceğini söyledi.

Küçüktaş, bebeklerini emziren kadınlarda meme kanserinin daha az görüldüğüne dikkat çekti.

Bütün dünyada anne sütü ile beslenmeyi desteklemek ve yaygınlaştırmak maksadıyla 1-7 Ekim tarihleri arasının Dünya Emzirme Haftası olarak kutlandığını ifade eden Küçüktaş, Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü anne sütünün teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler programı sayesinde ilk 6 ay sadece anne sütü emziren anne oranının arttığını ifade etti.

Küçüktaş, 2003 yılında yüzde 30 olan bu oranın 2009 yılında ise yüzde 40'a çıktığını hatırlattı

Türkiye’de kadınların yüzde 95’inin bebeklerini doğduğundan itibaren emzirmeye başladığını belirten Küçüktaş, "Emzirme çocuklara hayat için en iyi başlangıcı sağlar. Anne sütü bebek için en sağlıklı olan gıdadır. Asla açıklanamayacak sayısız özelliği ile başlı başına harika bir gıdadır. Her annenin sütü kendi bebeğine özeldir. Anne sütü tek başına bebeğin ilk 6 ayındaki bütün gıda ihtiyacını karşılayabilir. Uygun şartlarda ihtiyaç duyulduğu anı beklemektedir. Isıtma, soğutma, depolama, mikroptan arındırma için özel aletlere, biberon, emzik gibi aracılara ve temiz su kaynağına bağımlı değildir. Anne sütünde mikrop üremez. Anne sütü bozulmaz, hastalık kaynağı olmaz" diye konuştu.

BEBEĞİN İLK AŞISI ANNE SÜTÜ
Anne sütünün bebeği enfeksiyonlara karşı koruyan bağışıklık maddeleri ihtiva ettiğini anlatan Küçüktaş, "Her zaman hazır ve temizdir. İçindeki demir ve kalsiyum emilim oranı yüksek olduğundan bebeği ilk 6 ay raşitizm ve anemiden korur. Bebeğin sindirim sistemine uygun olduğu için kolay sindirilir. İçinde pek çok büyüme faktörü vardır. Alerjik değildir. Adeta canlı bir aşı gibidir" diye bilgi verdi.

MEME KANSERİNE KARŞI EMZİRİN
Bazı annelerin emzirdikleri dönem boyunca adet görmeyebileceğini belirten Küçüktaş, ama bunun güvenilir bir aile planlaması yöntemi olmadığını söyledi.

Küçüktaş, "İleriki yıllarda alerji, şişmanlık, şeker hastalığı, kanser, multpl skleroz gibi sinir sistem hastalıkları, diş çürükleri daha az görülmektedir. Emziren annelerde meme kanserine yakalanma riski daha düşüktür. Anne sütü doğumdan hemen sonra bebeğe verilmeye başlanmalıdır. Süt gelmemiş olsa bile emzirilmelidir, böylelikle bir an önce süt yapımı uyarılır. Bütün anneler engelleyici bir sebep olmadıkça bebeklerini ilk 6 ay sadece kendi sütleri ile beslemelidir. Su dahil hiçbir ilave madde verilmemelidir. Bu dönemde (ilk 6 ay) ek gıdaya başlamak hem anne sütünün yararlı etkilerini, hem de süt yapımını azaltmaktadır. Anne sütü kimyevi olarak taklit edilse de biyolojik üstünlükleri taklit edilememiş bir besindir. Bebeğin yaşaması, fiziki ve zihni gelişimi, hastalıklardan korunması, ruh sağlığı, annenin sağlığı, ailenin ve toplumun ekonomik gelişmesi, çevre sağlığı açısından anne sütü ile beslenme desteklenmeli ve teşvik edilmelidir" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile