Memur-Sen Açlık Ve Yoksulluk Sınırını Açıkladı

Memur-Sen Açlık Ve Yoksulluk Sınırını Açıkladı

Eğitim-Bir-Sen Manisa Şube Başkanı ve Memur-Sen Manisa İl Temsilcisi Mehmet Emin Sofuoğlu, Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan ‘Açlık-yoksulluk’ araştırmasına göre, Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının bin 399,30 TL, yoksulluk sınırının ise 3 bin 732,37 TL olarak belirlendiğini söyledi.

Yapılan araştırmaya göre giyim fiyatlarında düşüş yaşanırken; gıda, ısınma, barınma, sağlık, ulaşım, haberleşme, kişisel temizlik ve bakım, eğitim-kültür, çevre ve su fiyatlarında artış olduğunu vurgulayan Sofuoğlu araştırma sonuçlarını şu şekilde açıkladı:

“Temmuz ayına göre ağustos ayında gıda maddesi fiyatlarında ortalama yüzde 1,02’lik bir artış oldu. Ağustos’ta göze çarpan en büyük artış ise yüzde 29,73 artışla salatalık, yüzde 27,74 artışla kiraz fiyatlarında yaşandı. Ağustos ayında temmuz ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 2,12’lik bir azalış gözlendi. Giyim madde fiyatlarında temmuz ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 2,12 artışla çocuk eşofmanı, yüzde 2,09 artışla çocuk çorabı ücretleri olurken; en çok göze çarpan düşüşler yüzde 7,37 azalışla kadın ceketi, yüzde 6,81 azalışla erkek gömleği, yüzde 6,74 azalışla kadın ayakkabısı, yüzde 6,72 azalışla erkek tişörtü ürünlerinin fiyatında yaşandı. Ağustos ayında temmuz ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,12’lik bir artış gözlendi. Ağustos ayında temmuz ayına göre aydınlanma madde fiyatında herhangi bir değişiklik gözlemlenmezken; ağustos ayında temmuz ayına göre barınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,72’lik bir artış oldu.”

HABERLEŞME, SAĞLIK VE ULAŞIM PAHALANDI

Sofuoğlu yapılan araştırmada haberleşme, sağlık ve ulaşım hizmetlerinin pahalandığına dikkat çekerek, “Ağustos ayında temmuz ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0,66’lık bir artış olarak gözlenirken, ulaşım madde fiyatlarında yüzde 0,34’lük bir artış olduğu belirlendi. Ulaşım madde fiyatlarında Temmuz ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 6,79 artışla uçak bileti ücreti, yüzde 3,31 artışla araba kiralama ücreti fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında yüzde 3,8 azalışla benzin, yüzde 2,33 azalışla mazot yüzde 2,64 madde fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi. Ağustos ayında temmuz ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ise ortalama değişim yüzde 3,54’lük bir artış olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında temmuz ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 11,77 artışla PTT koli gönderme ücreti, yüzde 10,71 artışla mektup gönderme ücreti (aps) fiyatlarında olduğu gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 0,46’lık bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında temmuz ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 3,37 artışla misafir kolonyası, yüzde 2,25 artışla tuvalet kağıdı, yüzde 1,33 azalışla traş malzemeleri madde fiyatlarında olduğu tespit edildi. Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 1,47’likbir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında temmuz ayına göre değişimin yüzde 11,61 artışla yazıcı, yüzde 9,11 artışla yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 2,28 azalışla TV yayın masrafları (uydu alıcısı, çanak anten), yüzde 1,16 azalışla spor müsabakalarına giriş ücreti madde fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi. Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 0,32’lik bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında temmuz ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 0,52 artışla pencere (pvc), yüzde 0,15 azalışla sıhhi teçhizat malzemeleri (musluk) madde fiyatlarında olduğu gözlendi.” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile