Basın toplantısında bugün İstanbul ' da bir askeri araca düzenlenen bombalı saldırıda şehit düşenlere Allah ' tan rahmet ; başta aileleri olmak üzere milletimize baş sağlığı dileyen Gündoğdu , yaşanan olaylar üzerine , çözüm olarak önerilen olağanüstü hal uygulaması taleplerine de karşı çıktı . Bu tür talepleri Türkiye ' yi yeniden kaosa sürükleyecek bir proje olarak gördüğünü belirten Gündoğdu , " Esas çözüm , olağanüstü birlikteliktir . Sağduyulu olmak , milletimizi bir ve beraber tutmak yapılması gereken önceliklidir . Anaların gözünün yaşının dinmesi sağlanırken , bataklık da kurutulmalıdır . " dedi .
Gündoğdu , daha önce dile getirdikleri bedelli askerlik tekliflerini yinelediklerini kaydederek , buradan elde edilecek gelirle , profesyonel orduya geçişin sağlanmasını istedi .
" ÇÖZÜM SİVİL ANAYASA "
Gündoğdu , ülkedeki sorunlarının çözümünün yen sivil anayasa olduğunu da iddia ederek şunları söyledi : " Kalkınmanın önündeki engelleri kaldıran , Türkiye ' yi her yönüyle kuşatan ve bütünlüğünü ortaya koyan , hukuk devleti olmanın bütün kriterlerini yansıtan bir anayasaya ihtiyaç duyulmaktadır . Yapılan işe göre değil , yapana göre gard alarak yapılanları gördükçe , yeni anayasa ihtiyaç ve isteğini hep canlı tutmak lazım . Topyekun bir anayasa ihtiyacı karşılanamadı . Ancak , önümüzde bir referandum paketi var . Bu paketin demokratik , laik , sosyal hukuk devlet ilkelerimizin karşılık bulmasında önemli bir görev ifa edeceğini umuyoruz . Bundan sonra darbe yapmayı düşünenleri de korkutacak , darbecilere yargı yolunu açan geçici 15 . maddenin kaldırılması , kamu çalışanlarına toplu sözleşme hakkının çalışanlara verilmesi , sınırlı da olsa yargı reformu , kadınlara , çocuklara , engellilere pozitif ayrımcılık , Anayasa Mahkemesi ' ne bireysel başvuru hakkı gibi demokratik devlet idealinin önündeki engellerin kaldırılması açısından önemsiyoruz . "
Referandum sandığının 12 Eylül ' de milletin önüne gelecek olmasının , bugün yaşanan olaylarla ilgili olduğunu düşündüğünü ifade eden Gündoğdu , " Paketin TBMM ' den çıkmasını engelleyemeyenler , bu siparişi karşılanmayanlar muhalefetin içine de el atarak yeni oyunlarla , kirli oyunculara destek vererek oyunlarına devam ediyorlar . Milletimizin bu konuda sağduyulu ve uyanık olması lazım . " şeklinde konuştu . .
CHP ' nin Anayasa değişiklik paketini , Anayasa Mahkemesi ' ne götürmesini de yüksek mahkemenin başvuruyu kabul etmesini de ilkesizlik olarak nitelendiren Gündoğdu şöyle devam etti : " 367 dayatmasının , ne yasada , ne Anayasa ' da yeri vardı . Başörtüsü yasağının kaldırılmasında , Anayasa Mahkemesi ' nin aldığı karar da anlaşılmaz ve kabul edilemez bir durumdu . "
Gündoğdu , Anayasa değişikliği paketinin kamu görevlileri ve sendikaları ile doğrudan ilgili bölümlerini değerlendirmek için düzenledikleri Çalıştayın bugün son erdiğini kaydetti . Gündoğdu çalıştayda görüş birliğine vardıkları konuları şöyle özetledi :
-Toplu sözleşme düzeni ve kapsamı , kamu görevlilerinin haklarını artıracak bir içerikle düzenlenmelidir .
-Toplu sözleşme hakkına sahip olunması , kamu görevlilerinin iş güvencesini tartışmaya açmanın gerekçesi yapılamaz .
-Kamu Görevlileri Hakem Kurulu ' nun oluşturulmasında bağımsızlık ve tarafsızlık prensipleri dikkate alınmalıdır .
-Toplu sözleşmenin ayrılmaz parçası olan grev hakkının değişiklik paketinde yer almaması büyük bir eksikliktir . Bu eksiklik en kısa zamanda giderilmelidir .
-Toplu sözleşme hakkının doğru bir zemine dayanması ve sağlıklı sonuçlar üretmesi için 657 ve 4688 başta olmak üzere ikincil mevzuattaki düzenlemeler , kamu çalışanlarının yeni haklar elde etmesini sağlayacak içerikte ve ivedilikle gerçekleştirilmelidir .