Memurla hükümetin 'evet-hayır' görüşmesi

Hükümet ile memur konfederasyonları arasında bu yıl dokuzuncusu gerçekleştirilen toplu görüşmeler anayasa...


Hükümet ile memur konfederasyonları arasında bu yıl dokuzuncusu gerçekleştirilen toplu görüşmeler anayasa değişikliği referandumuna endekslendi. KESK ve Memur-Sen toplu görüşmelerin anayasa paketinde öngörüldüğü gibi toplu görüşmeye dönüştürülerek, referandumun ertesinde yapılmasını istedi. Türkiye Kamu-Sen hükümetin kamu çalışanlarına referandumda "evet" oyu verilmesi yönünde baskı yaptığını belirterek, "Hükümet referanduma bağlı olmaksızın toplu sözleşme sözü versin" dedi. 

KESK gitti, danışman getirdi
Görüşmelere başkanlık yapan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı,  "baskı" eleştirisine tepki gösterdi. Toplantıya Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, KESK Genel Başkanı Sami Evren katıldı. Memur heyetine en fazla üyeye sahip olan, referandum konusunda 'evet' mesajlarıyla dikkat çeken Memur-Sen başkanlık etti.  "Toplu sözleşme" öneren KESK heyeti, toplantının başlamasından 2 saat sonra Başbakanlığı terketmek istedi. Bakan Yazıcı, danışmanları aracılığıyla "Önerilerinizi değerlendireceğim" mesajını yolladı.  Ardından KESK heyeti toplantıya geri döndü.

Kamu-Sen: Baskı var
Sami Evren toplu görüşmelerin "anayasa değişikliği paketinde" öngörüldüğü gibi toplu sözleşmeye dönüştürülerek referandum ertesinde ekim ya da kasımda yapılmasını istedi. Evren, referandum sonucu ne olursa olsun toplu sözleşme kararı alınması gerektiğini ifade etti. Memur-Sen de KESK'e destek verdi.
Kamu-Sen Başkanı Akyıldız bu iki konfederasyona katılmayarak hükümetin memurları referandumda "evet" oyu vermeleri için baskı altına aldığını savundu. Akyıldız, "Toplu sözleşme hakkının referanduma bağlı kalınarak gündeme taşınması kamu çalışanlarını referandumda baskı altına almak anlamına gelebilecek bir uygulamadır" dedi. Akyıldız, kamu çalışanlarının, anayasanın 90. maddesi çerçevesinde toplu sözleşme hakkının zaten olduğunu belirtti.

'Bakan söz versin'
Referanduma bağlı olmaksızın yapılacak toplu sözleşme çalışmalarına destek vereceklerini belirten Akyıldız, "Sayın Bakan bu konuda söz vermelidir. 'Referandumda hayır da çıksa, evet de çıksa toplu sözleşme yapılacaktır' sözü verilmelidir" dedi.


ÇARŞAMBAYA RANDEVU...

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, toplu görüşmelerin referandumdan sonra toplu sözleşme olarak devam etmesi önerisi için 18 Ağustos Çarşamba günü bir araya geleceklerini bildirdi. Teklifi hukukçularına inceletme kararı alan Yazıcı, "Bu konuyu karara bağlarsak bu mutabakat zaptı olacak. Hukuki bir engel varsa 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun içeriğine bağlı olarak devam edeceğiz" dedi.
Yazıcı, Akyıldız'ın, toplu sözleşme hakkının referandum sonrasına bırakılmasının memurların baskı altına alınacağı yönündeki görüşünün anımsatılması üzerine, "Memurlar toplu görüşmeden mi toplu sözleşmeden mi yana buna bakmak lazım" dedi. Yazıcı, "Hem niye öyle bir değerlendirme yapmış bilemiyorum. Memurlara bu hak veriliyorsa süs olsun diye verilmiyor. Bu, memurların, sendikaların talebiydi" dedi.
Yasalar çerçevesinde...
Yazıcı, "Hükümet referanduma bağlı olmaksızın toplu sözleşme sözü verecek mi?" sorusu üzerine şöyle konuştu:
"Bizim hükümet olarak, hükümetin bir üyesi olarak yapacağımız bütün tasarrufların kanunlara, anayasaya ve bu konudaki ikincil düzenlemelere uygun olmasını gözeteceğimizi bilmenizi istiyorum. Yasaların ve anayasanın çizdiği sınırlar içerisinde hareket edeceğiz. Bunun ötesinde Ahmet, Mehmet istedi diye onun sorularına özel cevap vermem, onun özel isteklerini tatmin edici cevap ifade etmek durumunda değilim."


KİM, NE İSTİYOR?

Memur-Sen ve KESK karşı karşıya
Memur-Sen, memur maaşlarına gelecek yılın birinci ve ikinci altı aylarında yüzde 5'er zam yapılmasını, ek ödemelerde en az 120 lira artışa gidilmesini istiyor. Taleplerini yetersiz bulduğu Memur-Sen'e, hükümetle "zımni anlaşma" yaptığı suçlamasında bulunan KESK ise memur maaşlarına ortalama 300 lira seyyanen zam yapılmasını talep ediyor. KESK, en düşük memur maaşının bin 650 liraya çekilmesini istiyor. Türkiye Kamu-Sen, geçmiş dönem kayıplarının karşılanması için seyyanen 200 lira ve yüzde 10 zam talep ediyor. 

Uzlaşılan maddeler
Konfederasyonların, memurların özlük hakları konusunda uzlaştığı temel talepler ise şöyle:
-Memurlara siyaset yasağı kalkmalı.
- Çalışanların gelir vergisi oranı düşürülmeli.
- Sosyal yardımlar yükseltilmeli.
- Sağlıkta katkı ve katılım payları iptal edilmeli.
- Ek ödemeler emekliliğe yansıtılmalı.
- Geçici, sözleşmeli ve vekil statüsünde çalıştırılanlar daimi kadroya alınmalı.


Toplu sözleşme hesapları bozdu

Dün başlayan ve 15 gün içinde sonuçlanması gereken toplu görüşmelerde anlaşmaya varılması durumunda imzalanacak mutabakat metni Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Anlaşmazlık halinde ise Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu konuyu inceleyecek. Kurul kararına taraflar da katılırsa mutabakat sağlanacak. Dünkü toplantıda gündeme geldiği şekilde, toplu görüşme yerine referandum sonrasında toplu sözleşme için masaya oturulması halinde süreç uzayacak ve memurların yeni yıldaki zam oranlarının belirlenmesi kasım ayını bulabilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile