Memurla toplu görüşme tarih oluyor

Memurla toplu görüşme tarih oluyor

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, 15 Ağustos'ta toplu görüşme şeklinde bir toplantı yapılmayacağını belirterek, “Memurlarla yapılacak toplu sözleşme süreciyle ilgili yasal düzenlemeyi Eylül ayının ikinci yarısında Bakanlar Kurulu'na sunacağız” dedi.

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 15 Ağustos’ta toplu görüşme şeklinde bir toplantının yapılmayacağını, memurlarla yapılacak toplu sözleşmenin yasal çalışmanın ardından gerçekleştirileceğini bildirdi.

Çelik, memur konfederasyonlarının genel başkanlarıyla Bakanlık’ta biraraya gelerek, toplu sözleşme hakkının kullanımı konusunda görüş alışverişinde bulundu. Çelik, Eylül ayının ikinci yarısında düzenlemeyi Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını, 1 Ekim’den itibaren TBMM komisyonlarında ve Genel Kurul’da tartışılarak yasalaşma sürecini tamamlayacağını bildirdi.

8 Ağustos’ta başlayacak

Çelik, toplantının ardından yaptığı açıklamada, teknik heyetlerin 8 Ağustos’ta, 3 memur konfederasyonunun katılımıyla çalışmaya başlayacaklarını bildirdi. Çelik, 8 Ağustos’ta bu çalışmalar bitirildikten sonra üç konfederasyonun görüşleri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın görüşlerinin yine bir toplantıda gündeme getirileceğini belirtti. Çelik, “15 Ağustos itibarıyla toplu görüşme olmayacak. Hukuki bir sorun çıkmaz mı? Bu yıl ücret artışları nasıl belirlenecek? Toplu sözleşme konusunda Meclis yasa çıkaramazsa ne olacak?” şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı: “15 Ağustos yasal düzenleme...

Anayasa değişikliğinden dolayı hepimizin ortak görüşü bu. Bir üst norm olarak yapılan bu değişiklikten dolayı mutlak suretle uyum yasalarının çıkarılması şeklinde görüşümüz var. İkinci ihtimali düşünmüyoruz çünkü hükümetin bu konuda kararlılığı ortada. Madem referandum ve sonrasında anayasa değişikliği gerçekleşti. Bu düzenlemenin gerçekleştirilmesi ve toplu sözleşmenin ilgili mevzuatın 2011 içerisinde tamamlanması ve 1 Ocak itibarıyla yeni bir sistemin yürürlüğe girmesi şeklindeki irademiz kamuoyu ile paylaştığımız bir iradedir.”

Topluca görüşme bitti

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu görüşme düzeninin sona erdiğini belirterek, “Artık topluca görüşme bitmiştir ve 1 Ocak 2012’de 2 milyon 600 bin memuru ve milyonlarca emekliyi ilgilendiren kararın maaş bordrolarına yansıması kararlılığı bugünkü toplantının en güzel yanıdır” değerlendirmesini yaptı.

Gündoğdu; doğum yardımı, ölüm yardımı, yüzdelik zam, toplu sözleşme primi gibi 2.5 milyon memuru, yüzdelik zam boyutuyla da 9 milyon emekliyi ilgilendiren ana konularda genel toplu sözleşme istediklerini bildirdi.

‘En öncelikli maddemiz sendikal kanunun görüşülmesi’

Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, görüşmede konfederasyonların hassasiyetlerini dile getirdiklerini, toplu sözleşmenin nasıl kullanılacağı konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. Konfederasyon olarak sendika üyeliğine yönelik tüm kısıtlamaların kaldırılarak, tüm kamu çalışanlarına üyeliğin açılmasını istediklerini belirten Koncuk, toplu sözleşmenin genel toplu sözleşme ve kurum toplu sözleşmesi olarak yapılması gerektiğini teklif ettiklerini kaydetti. Sendika yöneticisinin güvencesinin önemli olduğunu, sendika yöneticilerinin herhangi bir baskı altında kalmaması gerektiğini ifade eden Koncuk, 4688 sayılı kanunun ilgili maddesinin daha güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun toplu sözleşmenin “can damarı” olduğunu belirten Koncuk, bunun bağımsız olmasını istediklerini vurguladı. Koncuk, 8 Ağustos’ta bütün bu çalışmaları masaya yatıracaklarını ve kanunun tamamı üzerinde konfederasyonların görüşleri doğrultusunda bir kanuni düzenleme yapılmasını isteyeceklerini anlatarak, “1 Ekim’de sendikal kanunun öncelikli olarak değil en öncelikli olarak görüşülmesi isteğimizi Sayın Bakan’a ilettik. İnşallah kamu çalışanlarının beklentilerine uygun bir kanuni yapılanma ortaya çıkar” dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile