Memurlara yeni sosyal haklar geliyor

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, memurlara yeni sosyal haklar kazandırmak için bir tasrı hazırlığında olduklarını ifade etti.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, memurlara yeni sosyal haklar sağlanması için çeşitli tasarılarda yer alan düzenlemeleri bir araya getirmek suretiyle bir tasarı hazırlığı içinde olduklarını bildirdi.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Yazıcı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü aracılığı ile yapılan yardımlarda ilk kriterin başında, "yardım yapılan vatandaşların sosyal güvenceden yoksun olması" geldiğini kaydetti.

Yapılan yardımlarla, küresel kriz dolayısıyla üretim kapasitesi düşmüş fabrikalara destek sağlandığını, böylece bu fabrikalarda çalışan işçilerin işlerini sürdürme imkanına kavuştuğunu, il ve ilçelerde ticari canlılık meydana geldiğini söyledi.

Yazıcı, "Bu ürünler muhtaç vatandaşlarımızın hizmetine tahsis edildi. Bundan insanlar neden gocunuyor anlamakta zorlanıyorum" dedi.

Ürünlerin ihaleyle alındığını belirten Yazıcı, "Eli yok, kolu yok kadın 'ben bu halimle bu evin çamaşırını yıkıyorum' diyor. O kadına sağlanan çamaşır makinesi lüks mü size göre, kötü bir iş midir? Biz 'o insanlarımızın artık lüks olarak nitelenmeyecek ürünleri kullanma hakları var' diye düşünüyoruz ve bu çerçevede yardımlarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Yazıcı, kamu personel sisteminin temel kanunu olan 657 sayılı kanunun uygulama imkanı kalmamış maddelerinin gözden geçirilmesine "evet" dediklerini kaydetti.

Hayati Yazıcı, "Memurlara yeni sosyal haklar sağlanması için çeşitli tasarılarda yer alan düzenlemeleri bir araya getirmek suretiyle bir tasarı hazırlığı içindeyiz" diye konuştu.

Bir başka soruyu cevaplarken de Yazıcı, ihtiyaç olan kömürü her yıl aralık ayında TKİ (Türkiye Kömür İşletmesi) bildirildiğini ve kömürün TKİ'den temin edildiğini söyledi.

"Kömür torbalarının eksik çıktığı" şeklinde iddiaların olduğunu hatırlatan Yazıcı, kömürün toptan satın alınırken parasal karşılığının hesaplandığını, dolayısıyla torbalanmış kömürün eksik çıkmasının vatandaşın aldatıldığı anlamına gelmediğini kaydetti.

Yazıcı, gümrük kapılarından giren tarım ürünlerinin Tarım Bakanlığının en yakın laboratuvarlarında incelendiğini ve gerekli kararın verildiğini ifade etti.

Devlet Bakanı Yazıcı, Habur Sınır Kapısı'ndan yapılan girişlerle ilgili olarak da "İşlemler ceza yargılaması kanununun 250. ve devam eden maddelerinde yer alan ilkeler uygun olarak gerçekleşmiştir. Bunu farklılaştırmanın kimseye faydası yoktur" dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de, MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata'nın YÖK ile ilgili eleştirilerde bulunması üzerine, "Orası özerk olsun, burası özerk olsun' diyorsunuz. Siyasetçiye sadece merdiven boşluğunda siyaset yapmak kalıyor. Biz bir çok kurumun yaptığı siyasetten arta kalanı siyaset olarak yapıp burada birbirimi hırpalıyoruz. Esas siyaseti bu özerk kurumlar ve kuruluşlar yapıyor. Bunları hep beraber görebilirsek Türkiye'de demokrasinin çapını genişletiriz. Yoksa dar bir alanda top çeviriyoruz" diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile