Memurlarla Toplu Görüşmede 2. Gün

Kamu çalışanları ve hükümet arasındaki toplu görüşmelerin 2

Kamu çalışanları ve hükümet arasındaki toplu görüşmelerin 2. oturumu Başbakanlıkta başladı. Görüşme öncesi açıklama yapan memur sendikalarının genel başkanları, Başbakan Erdoğan'ın dünkü Çorum mitinginde yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.
Memur sendikaları ile hükümet arasındaki toplu görüşmeler 2. gününde devam ediyor. Toplantı öncesi bir açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu geçen yılkı görüşmelerde teklif edilen ve enflasyonu bile karşılamayan 2.5+2.5 gibi gülünç bir zamma asla kabul etmemek kararlılığıyla toplantıya geldiklerini söyledi. Gündoğdu, tayin olan memurların referandumda oy kullanmalarıyla ilgili tartışmaların hatırlatılması üzerine de bu konuda Yüksek Seçim Kurulu'na müracaat edeceklerini söyledi. 60 bin
öğretmen ve 10 bin memurun tayin olduğunu 10 binin üzerinde memurunda emekliye ayrılarak memleketlerine döndüğünü ifade eden Gündoğdu, "YSK'nın bunu duymazlıktan gelmesini anlamakta zorluk çekiyorum. Sandığa gidilmesinin önünü tıkayan engellerin kaldırılmasını istiyoruz. YSK tüm vatandaşların sandığa gitmesini sağlayacak önlemleri almalıdır" diye konuştu.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise, toplu görüşmelerin ilk gününde 2011 yılında ücretlere yapılacak artışlar, mali ve sosyal haklar ve sendikal hakları konuşma fırsatı bulamadıklarını belirterek, "Her ne hikmetse siyasi irade referandum sürecine kamu çalışanlarının haklarının konuşulacağı bu süreci sulandırarak dahil etmek istemektedir" dedi.
Türkiye Kamu-Sen'in kamu çalışanlarının grev ve toplu sözleşme hakkının uygulanması konusunda tek engelin siyasi irade olduğunu daha önce de açıkladığını belirten Akyıldız, "Toplu sözleşme için zemin müsaittir. Taraflar, talepler hazırdır. Masa, kamuoyu hazırdır. Yapılması gereken tek şey anayasanın 90. maddesi kapsamında toplu sözleşme yapmaktır. Toplu sözleşme konusunda siyasi samimi bir tavır sergiliyorsa bunu 30 Ağustos'a kadar masaya yansıtmalıdır. 12 Eylül sonrasına ertelemenin anlamı yoktur. Kamu
çalışanları böyle bir ertelemeye razı değildir" dedi.
Bazı bilgilerin kamuoyuna farklı yansıtıldığını ve Başbakan Erdoğan'ın da konuyu takip edemediğinin anlaşıldığını ifade eden Akyıldız, Başbakan Erdoğan'ın dünkü Çorum mitinginde yaptığı açıklamalara tepki gösterdi. Akyıldız, "Sayın Başbakan Türkiye Kamu-Sen'in toplu sözleşmenin ertelenmesini istediğini söyledi. 'Madem ertelenmesini istiyorsunuz. Neden evet demiyorsunuz diyor' Biz burada kamu çalışanlarının baskı altına alınıp evet denilmesini sağlayacak bir uygulama içerisine siyasi iradenin girmek
istediğini söylemiştik. Başbakan da bunu teyit etmiştir. Sayın Başbakan'ın hem hayır diyeceğiz, hem erteleme isteyeceğiz dediğimizi söylemesi Başbakan'ın konuyu iyi takip edemediğini göstermektedir. Anayasa değişikliği içinde de yer alan toplu görüşme sürecini ciddiye almadığını göstermektedir. Ertelemeye şiddetle karşıyız. Toplu sözleşmeyi 30 Ağustos'ta imzalamaya hazırız" şeklinde konuştu.
Akyıldız, Başbakan Erdoğan'ın memur sendikalarının ideolojik hareket ettiğine ilişkin açıklamasına da cevap vererek, "Bizim ideolojimiz memurun ideolojisidir. Türk milletinin ideolojisidir" dedi.
KESK Genel Başkanı Sami Evren de, bugün hükümetin toplu görüşmeye devam edilip edilmeyeceğine karar vereceğini belirterek, toplu sözleşme yapma önerilerinin ne kadar ciddiye alınıp alınmadığının da ortaya çıkacağını söyledi. Başbakan Erdoğan'ın dün talihsiz bir açıklama yaptığını savunan Evren şunları kaydetti:
"Görüşmeler devam ediyor. Sayın Başbakan'ın buna müdahale hakkı yoktur. Anlaşılıyor ki, kamu işveren kurulu Başbakan tarafından vesayet altında. Başbakanın buradan ne denip denilmediğini anlamadan örgütümüzü suçlamasını kabul etmiyoruz. İdeolojik sendikacılık yapmakla suçluyor. Sayın Başbakana tavsiyem sözlük alıp baksın. Belki yoğundur bakamaz. Biz söyleyelim. İdeoloji düşünce demektir. KESK düşünür, çalışanların, üyelerinin lehine düşünür; Başbakanın halkın lehine düşünmediği gibi... Başbakan'ın
uluslararası sermaye programını ideolojik olarak benimsediği gibi. İdeoloji kelimesini ilk olarak Kenan Evren kullanmıştır. Başbakan Kenan Evren ile aynı mantıkta düşünmekte. Başbakan 12 Eylül'den beri başlatılan ideoloji yani düşünce düşmanlığını bıraksın. Demokratik bir insan ideolojilere, düşüncelere saygı duyar. Başbakan ya müdahale etmesin ya da doğru bilgi alsın."
Evren ayrıca geçmişte ki reel kayıplar için 300 TL talep edeceklerini belirterek, 657'nci madde de ki değişiklikle iş güvencelerinin kaldırıldığını ve bu maddenin geri alınmasını istediklerini söyledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile