Tarih ve kültür şehri Üsküdar 17 Şubat Çarşamba günü özel bir sergiyle Anadolu tarihinin büyüleyici kapılarını açıyor. Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen “Mendilnâme” adlı sergi, 17-28 Şubat tarihleri arasında Üsküdar Nevmekan’da ziyaretçileri karşılıyor. ‘Katibim’ adlı eserde yer alarak, Üsküdar ile özdeşleşen sembollerden biri haline gelen oyalı mendiller, “Mendilnâme” adlı sergide farklı anlamları ve Anadolu’ya özgün tarihleriyle birlikte misafirlerin beğenisine sunuluyor.
Mendilin tarihi milattan öncesine uzanıyor
Kayıtlara göre mendil ilk olarak M.O¨. 6. yu¨zyılda Roma Oyunlarında oyunların bas¸langıc¸ ve bitis¸lerini is¸aret etmek için kullanılıyor. Türk ku¨ltu¨ru¨nde ilk mendil izine Kas¸garlı Mahmud’un Divanu¨ Lu¨gati’t-Tu¨rk eserinde rastlanıyor. “Ulatu” kelimesiyle ifade edilen mendil genel olarak pamuk ve ketenden imal edilerek temizlik amacıyla kullanılsa da, ipek gibi degˆerli kumas¸lardan yapılanlar sembolik olarak da bu¨yu¨k bir anlam tas¸ıyor.
“Mendilnâme” sergisinde Efe, Hanımeli, Narinim ve Menekşe gibi mendil oyaları da ortaya çıkış hikayeleriyle birlikte 17 Şubat 2016 Çarşamba günü saat 20.00’de ziyaretçilerini bekliyor.
'Mendilnâme' Üsküdar'da Aşkı Anlatıyor
Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen “Mendilnâme" sergisi en yaygın Türk geleneklerinden biri olan mendillerin gizemini ziyaretçileriyle Nevmekan’da paylaşıyor.