Mentese Belediyesi 'Tohum Bankasi' Kuruyor

Mentese Belediyesi 'Tohum Bankasi' Kuruyor

Pandemi sürecinde kurdugu ‘Tarimsal Üretim Birimi’ ile belediyeye ait tarim arazilerinde ata tohumlarindan sebze üreten Mentese Belediyesi simdi de ‘Tohum Bankasi’ kuruyor.

Ortaköy Mahallesindeki 3 dönümlük alana kurulacak olan ‘Tohum Bankasi’ ile ilgili çalismalar basladi.

Mentese Belediye Baskani Bahattin Gümüs tüm dünyayi etkisi altina alan pandemi süreci, gida krizi ve beraberindeki ekonomik kriz nedeniyle topragin, üretimin, suyun ve tarimin kiymetinin çok daha iyi anlasildigina dikkat çekti.

“20 ton yerli sebzeyi ihtiyaç sahiplerine ulastirdik”

Baskan Gümüs, “Pandemi sürecinde belediyemiz bünyesinde ‘Tarimsal Üretim Birimi’ kurduk. Tarimsal üretim birimi ile belediyemize ait tarim arazilerinde ata tohumlarimizdan sebze üretimine basladik. 2019 yilindan bu yana Ortaköy, Kafaca ve Yesilyurt mahallelerimizdeki arazilerimize ata tohumu domates, biber, salatalik, patlican ektik. Hasat zamani elde ettigimiz 20 ton yerli ürünümüzü ihtiyaç sahibi vatandaslarimiza dagittik. Zeytinyag ürettik. Kirsal mahallelerde ve yol kenarlarindaki belediyemize ait zeytin agaçlarindan 7 ton zeytinyagi elde ettik. Elde edilen zeytinyaglarin bir kismini ihtiyaç sahiplerine ulastirirken, bir kismini da asevimizde ve kültür evlerimizde yemek yapiminda kullandik.”

“Büyükbas hayvan yetistiricisine yem destegi sagladik”

“Ata tohumu çalismalari çerçvesinde 9 ton karakilçik bugdayi ürettik. Bugdayimizi un yapip ihtiyaç sahibi vatandaslarimiza ulastirdik. Ekmek yapiminda kullandik. Tohumlarini 100 üreticimize dagittik. Bugdaydan elde ettigimiz samanlari balyalar halinde 750 büyükbas hayvan yetistiricisine dagitarak Bin 500 kg yem destegi sagladik”

“Ipekböcegi yetistiricilerine destek olduk”

Büyüksehir Belediyesi ile birlikte bölgemizde ipekböcegi yetistiriciligini gelistirmek adina 2021 yilinda protokol imzaladiklarini hatirlatan Baskan Gümüs, “Protokol çerçevesinde Bayir ve Yesilyurt mahallelerindeki kadin ve genç üreticilere destek olduk. 18 kadin ve genç üreticimize koza, yaprak ve ipekböcegi yetistirme tesisi tahsis ettik. Elde edilen ürünlerin koza birlik tarafindan alim garantili olmasini sagladik. Bunun yaninda Pazar yerimizde haftanin 6 günü üreticilerimize ürünlerini satabilecekleri ücretsiz yer tahsisinde bulunduk. Kooperatifler ile birlikte ortak projeler ürettik. Belediyemiz isletmelerine ve kültür evlerine kooperatif ürünleri alinmak suretiyle dogrudan destek verdik. Yakin zamanda ise kentsel ve 3. derece dogal sit alani olan tarihi Karabaglar Yaylasi’ndaki hayit, dut, çinar, dis budak, akçe agaç, üzüm ve palamut gibi yaylamizin endemik bitkilerini korumak amaciyla tohum ve çelikleme yöntemine basladik. Çalismalar çerçevesinde ilk etapta 25 bin agaç ve çali grubu ürettik ve yaylamizdaki üreticilerimize dagitimina basladik. Yapilan çalismalar ile hasar görmüs, bozuk olan irimlerin düzeltilmesi hedefleniyor” dedi.

“Tarim ve hayvanciliga 5 milyon 900 bin liralik yatirim yaptik”

Baskan Gümüs, 2019 yilindan bu yana tarim ve hayvanciliga 5 milyon 900 bin liralik yatirim yaptiklarini belirterek, yapilan yatirimlar hakkinda su bilgileri verdi: “5 bin 523 üreticimize dogrudan destek olduk. 106 üreticimize tarim ekipmanlari dagittik. 21 üreticimizden 5 milyon degerinde ürün alimi yaptik. 750 üreticimize Bin 500 kg yem destegi sagladik. Ihtiyaç sahibi 2 bin 830 haneye yerli ürünlerimizi ulastirarak, gida destegi sagladik”

“Tohum bankasini Cumhuriyetimizin 100. yilinda açiyoruz”

Mentese Belediye Baskani Bahattin Gümüs ‘Tohum Bankasi’ni 2023 yilinda açacaklarini belirterek, “Ortaköy Mahallesindeki 3 dönümlük alana kuracagimiz Tohum Bankasi ile ilgili çalismalarimiz tüm hiziyla sürüyor. Suan alanda ata tohumlari yetistirmek için uygulama parselleri hazirlaniyor. Bu konuda en büyük destekçimiz Mugla Büyüksehir Belediyesi. Büyüksehir Belediyemizin tüm ülkeye örnek olan bir ‘Tohum Bankasi’ ilçemizde mevcut. Tarimsal üretim çalismalarinda ortak projeler de üretiyoruz. Tohum bankasi ve yerel üretim çalismalarinda yine Büyüksehir Belediyemiz ile birlikte çalismaya devam edecegiz. Mentese Belediyesi Tohum Bankasini Cumhuriyetimizin 100. Yilinda açmayi hedefliyoruz. ‘Tohum Bankasi’ ile yerel üretim çalismalarimiza daha çok katki saglayacagimiza inaniyorum. Çocuklarimiz için, onlarin gelecegi için üretmeye, ata tohumlarimizi korumaya, çogaltarak gelecek kusaklara aktarmaya devam edecegiz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile