Meram'da Sadreddin Konevi Paneli

Meram'da Sadreddin Konevi Paneli

Konya'nın merkez Meram İlçe Belediyesi Konevi Araştırma Merkezi (MEBKAM) tarafından düzenlenen "İslam Düşünce Tarihinde Şeyh Sadreddin Konevi" konulu panel Konevi Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Konevi Camii imamı Mehmet Kaya'nın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açılışında konuşan MEBKAM Başkanı Hasan Yaşar, Sadreddin Konevi'nin, Selçuklu devletinin ilmi olarak zirveye ulaşmasında en büyük etken ve Osmanlı'nın kurulmasına önderlik eden büyük bir zat olduğunu söyledi. Yaşar, hadis, tefsir, tasavvuf ve kelam ilimlerinde özgün eserleri bulunan Konevi'nin yanı sıra Meram ve Konya'ya hizmet etmiş bütün ilim ve fikir adamlarını anmaya ve anlatmaya devam edeceklerini kaydetti.
Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı ise, son yıllarda batı dünyasında bilinçli ve sistemli olarak İslamafobi adı altında tamamen bilimsel zeminden uzak, sübjektif yaklaşımlarla adeta mütedeyyin insanlara karşı bir linç girişimi başlatıldığını ileri sürdü. Başkan Kalaycı, "Kültürel zenginliğimizin parlaklığının farkına varamamış batı toplumları, ne yazık ki bu içi boş söylemlerin uydusu haline gelmiştir. Bu bilinçsizce örülen duvarlar, yine İslami düşünürlerin yüzyıllar önce oluşturdukları fikir ve düşünce yapısıyla yıkılmaya başlanmıştır. Mevlana, İbn-i Arabi ve Sadreddin-i Konevi'nin insan, yaratılış ve eşya hakkındaki görüşleri doğuda ve batıda son derece ilgi uyandırmıştır. Ne yazık ki, Konevi gibi önemli bir mutasavvıfın İslam düşünce tarihine kazandırdıkları ülkemizde yeterince takip edilememektedir" dedi.
"İslam Düşünce Tarihinde Şeyh Sadreddin Konevi" konulu panelin oturum başkanlığını, Konya'da Sadreddin Konevi'yle ilgili 1988 yılında ilk sempozyumu yapan Prof. Dr. Şerafettin Gölcük yaptı. Prof. Dr. Gölcük, 22 yıl önce mütevazı bir şekilde başlayan Konevi'yi anma programlarının bugün daha iyi seviyeye ulaştığını bildirdi.
İranlı yazar Prof. Dr. Muhammed Hacevi, "Konevi döneminde Konya'daki tasavvufi hayat, onun fikirlerinin şerhi ve tahlili" başlıklı bir tebliğ sundu. Konevi'nin bütün eserlerini günümüz Türkçesine çeviren Doç. Dr. Ekrem Demirli ise, Sadreddin Konevi ile ilgilenmenin anlamı üzerinde durdu. İbn-i Arabi ve Konevi ile başlayan Ekberi geleneğinin esas itibariyle bir tarikat olmadığını vurgulayan Demirli, "Ekberilik, bir düşünce ekolu ve bir entelektüel bir gelenektir" dedi.
Dr. Ömer Türker'de konuşmasında, tasavvufta da Sadreddin-i Konevi'nin kendisinden sonra gelen mutasavvıflarca örnek alındığını dile getirdi.
Panelin sonunda Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı ve diğer protokol üyeleri, panelistlere tablo hediye etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile