Meram Sehir Ve Yasam Kültürü Müzesi Açildi

Meram Sehir Ve Yasam Kültürü Müzesi Açildi

Konya’nin merkez Meram Ilçe Belediyesi’nin, ilçenin kültürünü yasatmak, yeni nesillere aktarmak ve misafirlerine görseller ve etkinliklerle anlatmak amaciyla hayata geçirdigi “Meram Sehir ve Yasam Kültürü Müzesi” açildi.

Meram’in tarih ve kültürünü yasatmak, yeni nesillere aktarmak ve misafirlerine görseller ve etkinlikler esliginde anlatmak amaciyla Meram Belediyesi tarafindan hayata geçirilen Meram Sehir ve Yasam Kültürü Müzesi’nin açilisi düzenlenen törenle yapildi.

“Müze kültürel açidan önemli bir misyon üstlenecek”

Törenin ev sahibi Meram Belediye Baskani Mustafa Kavus, yaptigi konusmada Dutlu Caddesi üzerinde kurulan müzenin önemi, misyonu ve detaylari hakkinda açiklamalarda bulundu. Müzeyi, ilçenin kültürünü, sanatini, degerlerini bugüne tasimak ve gelecege aktarmak amaciyla hayata geçirdiklerinin altini çizen Baskan Mustafa Kavus, “Türk-Anadolu medeniyeti, her yönüyle insanligin zirvesidir. Büyük bir onurla sunu ifade etmek isterim ki; bu zirvenin merkezi de, baskenti de bin yildir bu sehir olmustur. Iste bugün sizlerle birlikte açilisini yaptigimiz Meram Sehir ve Yasam Kültürü Müzemiz, tüm yönleriyle medeniyetimizin yüksek degerlerini, kültür sanat hazinelerimizi, her açidan ulvi olan insan kaynagimizi ve bunlarin tek kaynagi manevi iklimimizi tabiri caizse ‘bir arama-kurtarma’ çalismamizdir” dedi.



“Kültürümüze dair ne varsa hepsi rehberler esliginde anlatilacak”

Açilisi yapilan müzenin kadim medeniyet mirasinin ihyasi ve daha güçlü sekilde yeniden insasi anlami tasidigina vurgu yapan Baskan Mustafa Kavus, müzenin içerigi hakkinda, “Etnografik içerikli olan bu proje, ayni avlu içerisinde karsilikli konumlanmis iki geleneksel Konya evi ve arkasindaki bag arazisinde yer aliyor. Meram’in yeni tarih ve turizm rotasi üzerinde bulunan müzede, Meram insaninin tüm yasam dönemlerine dair hemen hemen her sey var. Meram’da Dogmak, Meram’da Çocuk Olmak, Meram’da Evlenmek, Meram’da Anne-Baba Olmak, Meram’da Mutfak, Meram’da Bag-Bahçe, Meram’da Mevsimler basliklari altinda Meram’in toplumsal törenlerini ve kültürünü etnografik malzeme ve canlandirmalarla gelecek nesillere tanitacak ve aktaracagiz. Meram’i ve yasam kültürünü sergilenmesinin yani sira ziyaretçilerin deneyimlemesi için tandirda ekmek vurma, bag bozma, sepit açma, Meram sohbetleri ve baranalar gibi etkinliklere de ev sahipligi yapacagiz. Insanimizin nasil yasadigini, çocuklarini nasil büyüttügünü, mutfak ve yemek kültürünü, kinadan çetnevire, dügüne kadar neler yapildigini, kisaca insana ve kültürümüze dair ne varsa hepsini rehberler esliginde anlatacagiz” seklinde konustu.



“Konya Kültürünün tanitilmasi açisindan önemli bir proje”

Kültür ve tanitim noktasinda farkindalik olusturan ve Konya Modeli Belediyeciligin güzel örneklerinden biri olan müzenin açilisinda olmaktan duydugu mutlulugu dile getiren Konya Il Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ise, “Sehrimiz son yillarda gerek kültürel degerlerimizin yeni nesillerle bulusturulmasinda gerekse bunlarin ziyaretçilere tanitilmasi noktasinda çok ciddi adimlar atti. Bu adimlar yeni yetisen neslimizin kültürel anlamda donanim kazanmasinda katki sagliyor. Bunun yani sira misafirlerimizin yasayan Konya kültürünü tanimasi açisindan da önemlidir. Konya Büyüksehir Belediyemiz önderliginde tüm belediyelerimizin sehre kazandirdiklarinin altinin kalin çizgilerle çizilmesi gerekiyor. Meram Sehir ve Yasam Kültürü de bu önemli kazanimlardan birisi. Baskan Kavus ve emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” diye konustu.



“Çok ince düsünülmüs, ilmek ilmek dokunmus bir yatirim”

Meram Sehir ve Yasam Kültürü Müzesi’ni gezerken hepbirlikte geçmise bir yolculuk yaptiklarini ifade eden AK Parti Konya Il Baskani Hasan Angi, müzede bir medeniyetin kolay kurulmadigina, aile hayatimizdan cemiyet hayatina kadar o kültürün insanlari nasil etkiledigine sahit olduklarini ifade etti.

Bu önemli kültürel yatirim için Meram Belediye Baskani Mustafa Kavus ve ekibine sükranlarini sunan Angi, “Bizleri etkileyen bu yatirima destek veren herkese de tesekkür ediyorum. Gerçekten çok ince düsünülmüs, ilmek ilmek dokunmus bir yatirim olmus. Ecdadin bize biraktigi mirasi daha da ileriye tasiyacak kadar degerli bir proje. Herkesin emeklerine saglik. Meram’da olusturulan turizm aksini daha da zenginlestirecek ve güzellestirecektir” ifadelerini kullandi.

“Ilçem adina çok sevindim, çok gurur duydum”

Türkiye’nin çesitli sehirlerinde kaymakamlik ve valilik yaptigini hatirlatan Meram Kaymakami Dr. Bayram Yilmaz ise Konya belediyelerinin vatandaslara en güzel hizmetleri sunduguna bizzat sahit oldugunun altini çizdi. Konya belediyelerinin hayatin her alaninda ve sehrin her noktasinda önemli hizmetlere imza attigini kaydeden Kaymakam Yilmaz, “Konya’da belediyeler ve belediyecilik hizmetleri var. Açilisi yapilan Meram Sehir ve Yasam Kültürü Müzesi de bu hizmetlerin en güzel örneklerinden biri. Böyle hizmetleri gördükçe ilçem adina, sehrim ve ülkem adina çok seviniyor, gurur duyuyorum. Meram’a ve Konya’ya hayirli olsun. Meram’da bu hizmetlerin devaminin geleceginden de eminim. Allah hizmetlerini bereketli kilsin” dedi.



“Çok etkileyici olan bu müze sehre yeni bir soluk getirecek”

Meram Sehir ve Yasam Kültürü Müzesi’ni çok etkileyici ve güzel bir çalisma olarak degerlendiren Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay da, böylesi bir çalismaya imza atan Baskan Mustafa Kavus ve ekibini tebrik etti. Konyalilarin ve sehir disindan gelenlerin deneyimleme yapacaklari bu alandan etkilenecegini ifade eden Baskan Altay, müzenin ziyaretçilerinin bol olmasi temennisinde bulundu. Konya’yi turizmde öne çikarmak için büyük gayret gösterdiklerinin altini çizen Baskan Altay, “Bu noktada iki amacimiz var: Ilki; esnafimizin, çalisanimizin turizmden daha fazla pay almasi. Digeri ise; Konya kültürünü, insanini ve belediyeciligini tanimalari. Bu sehir Selçuklu baskenti olarak insanligin daima hayranlikla baktigi bir sehir. Adeta bir açik hava müzesidir. Insanlarin bunlari görmesi, tanimasi çok kiymetli. Atilan her adimla birlikte ziyaretçi sayimiz da hizla artacak. Meram’da yapimi tamamlanan bu müze sehre yeni bir soluk getirecek. Yaptigimiz her yatirim ve attigimiz her adimin kalitesi Konya’yi çok daha güzel hale getiriyor. Meram Belediye Baskanimiz Mustafa Kavus’a böyle güzel bir eseri sehre kazandirdigi için tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan Meram Sehir ve Yasam Kültür Müzesi’nin açilisi gerçeklestirildi.

Müzeyi ve deneyimleme alanlarini gezen misafirlere Konya mutfagindan ikramlarda bulunuldu.

Törene, Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, Meram Kaymakami Dr. Bayram Yilmaz, AK Parti Konya Il Baskani Hasan Angi, Meram Belediye Baskani Mustafa Kavus, Karatay Belediye Baskani Hasan Kilca, Selçuklu Belediye Baskan Vekili Ali Imran Aritan, Il Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Meram Belediyesi Meclis Üyeleri, AK Parti Meram Ilçe Baskani Mustafa Dolular, AK Parti Konya ve Meram Yönetim Kurulu Üyeleri, Konya Muhtarlar Dernegi Baskani Hamdi Demir, Meram Muhtarlar Dernegi Baskani Ahmet Tasdemir, muhtarlar ve sehrin sanat kültür camiasinin önde gelen isimleri katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile