Meram Sehir Ve Yasam Kültürü Müzesi Hizla Yükseliyor

Meram Sehir Ve Yasam Kültürü Müzesi Hizla Yükseliyor

Konya’nin merkez Meram Ilçe Belediyesi’nin, ilçenin tarih ve kültürünü yasatmak, yeni nesillere aktarmak ve turizme katki saglamak amaciyla projelendirdigi ‘Meram Sehir ve Yasam Kültürü Müzesi’nde çalismalar hizla ilerliyor. Meram ve Konya kültürünün tüm yansimalarinin yer alacagi müzedeki çalismalari inceleyen Baskan Mustafa Kavus, “Ziyaretçiler müzemizde, rehberler esliginde hem sehir kültürünü görecek, hem ögrenecek, hem de deneyimleyebilecek” diye konustu.

Meram Belediyesi tarafindan ilçeye kazandirilacak olan Meram Sehir ve Yasam Kültürü Müzesi hizla yükseliyor. Çalismalari yerinde inceleyerek süreç hakkinda bilgi alan Meram Belediye Baskani Mustafa Kavus, insaat sürecinin kisa zamanda tamamlanarak müzenin yaz bitmeden ziyarete açilacaginin müjdesini verdi.

“Meram ve Konya kültürüne ait ne varsa bu müzede olacak”

Baskan Kavus, proje alaninda yaptigi incelemelerin ardindan müze ile ilgili bilgi verirken, asirlar boyunca muhafaza edilerek yasanilan Konya ve Meram yasam kültürünü tüm otantikligi ile yeni nesillere aktaracaklarini belirtti.

Etnografik içerikli bir müze projesi gelistirdiklerini ifade eden Baskan Mustafa Kavus, bunun için projeye Meram Sehir ve Yasam Kültürü Müzesi adini verdiklerini söyledi.

Proje çerçevesinde ilçenin yesil ile iç içe olan Dutlu Caddesi’nde ayni avlu içerisinde karsilikli konumlanmis 2 geleneksel Konya evini ve arkasindaki bag arazisini müzeye dönüstürme karari aldiklarini söyleyen Kavus, “Meram’da olusturmaya basladigimiz yeni tarih ve turizm rotasi üzerinde bulunan müzede, Meram insaninin tüm yasam dönemlerine yer verecegiz. Meram’da dogmak, Meram’da çocuk olmak, Meram’da evlenmek, Meram’da anne-baba olmak, Meram’da mutfak, Meram’da bag-bahçe, Meram’da mevsimler basliklari altinda Meram’in toplumsal törelerini ve kültürünü etnografik malzeme ve canlandirmalarla gelecek nesillere tanitacak ve aktaracagiz” diye konustu.



“Yeni nesiller kültürümüzü hem ögrenecek hem deneyimleyebilecek”

Müzenin Meram’i ve yasam kültürünü sergilenmesinin yani sira ziyaretçilerinin deneyimlemesi için tandirda ekmek vurma, bag bozma, sebit açma, Meram sohbetleri ve baranalar gibi etkinliklere de ev sahipligi yapacaginin altini çizen Baskan Kavus, “Meram Sehir ve Yasam Kültürü Müzesi ile hem nesiller arasindaki bagi güçlendirmeyi, hem de sanat, tarih ve kültürel ögeleri ziyaretçilerin deneyimlemesini hedefliyoruz. Insanimizin nasil yasadigini, çocuklarini nasil büyüttügünü, mutfak ve yemek kültürünü, kinadan çetnevire, dügüne kadar neler yapildigini, kisaca insana ve kültürümüze kadar ne varsa hepsini rehberler esliginde anlatacagiz. Yani Meram’in tarih ve kültürünü hem anlatacagiz, hem betimleyecegiz hem de deneyimleyecegiz. Bunlarin yani sira misafirlerimizi pek çok sürpriz de bekliyor olacak. Çalismalarimiz son hizla ilerliyor. Insallah birkaç ay içinde tamamlanmis olacak. Sehrimize ve Meram’imiza hayirli olsun” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile