Ankara Merasim Sokak'ta 29 kişinin hayatını kaybettiği bombalı terör saldırısıyla ilgili PKK'nın sözde üst düzey yöneticilerinin de aralarında olduğu 68 sanığın 30'ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı davada mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, davayı erteledi.
Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya, tutuksuz sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatları katıldı. Tutuklu sanıklarla, cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlantı kuruldu.
Davanın bugünkü celsesinde bazı sanıkların ek savunmaları alındı. Sanıklardan Kudbettin Onur, savunmasında, okuma yazmaz bilmediğini, ifadesinin zorla imzalatıldığını iddia etti.
Fahri Deniz de suçsuz yere 2 yıldır tutuklu bulunduğunu öne sürerek, "Bu saldırı ile ilgim olmadığını anlatmaya çalıştım. Okuma yazmam yok denecek kadar az, bu nedenle anlatamadım diye düşünüyorum. Benim cezaevinde olmamın tek nedeni terör saldırısı zamanında Ankara'da olmam. Ben inşaat işçisiyim. Nerede iş varsa orada çalışırım. Ankara'ya gelme nedenim iş bulma amacımdır. Olan biten hiçbir şey ile alakam yok." dedi.
Mustafa Bulut ise terör saldırısı ve terör örgütüyle bir ilişkisinin olmadığını öne sürerek, dosyasının ayrılmasını talep etti.
Sanıkların ve avukatlarının beyanlarının alınmasının ardından cumhuriyet savcısı Mustafa Manga, mütalaasını verdi.
Mütalaanın ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu 9 sanığın tutukluluk halinin devamına hükmederek, davayı 26 Şubat 2018'e erteledi.
- Patlama
Ankara Merasim Sokak'ta, 17 Şubat 2016'da 29 kişinin hayatını kaybettiği, 87 kişinin yaralandığı bombalı terör saldırısıyla ilgili yargılanan PKK'nın sözde üst düzey yöneticilerinin de aralarında olduğu 16'sı tutuklu 68 sanık için 30'ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
Devlet Mahallesi Merasim Sokak'ın İnönü Bulvarı'na yakın mesafede, askeri ve sivil servis araçları kırmızı ışıkta beklerken, bomba yüklü otomobilin patlatılması sonucu 29 kişi hayatını kaybetmiş, 87 kişi yaralanmış, birçok araç ve bina zarar görmüştü.
Soruşturma sonucunda, saldırganın "Zinar-Raperin" kod adlı Abdulbaki Sömer olduğu belirlenmişti.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma sonucunda PKK'nın sözde üst düzey yöneticileri Zübeyir Aydar, Remzi Kartal, Cemil Bayık, Murat Karayılan, Fehman Hüseyin ile PYD'nin elebaşı Salih Müslim'in de aralarında yer aldığı 68 kişi hakkında iddianame düzenlemişti.
Saldırıya ilişkin iddianamede, PKK/KCK ile iltisaklı yayın yapan basın yayın organlarında eylemi TAK adında örgütün üstlendiği haberleri yer alsa da TAK'ın, PKK/KCK tarafından 2004'te kurulan paravan örgütlenme olduğu, terör örgütünün TAK ismini, örgütün uluslararası alandaki terörist imajından kurtulmak ve örgüt üzerindeki baskıyı hafifletmek amacıyla kullandığı belirtilerek, TAK tarafından üstlenilen eylemlerin PKK/KCK üst yönetiminin talimatıyla ve terör örgütü PKK/KCK mensupları tarafından gerçekleştirildiği kaydedilmişti.
Davanın 17 Ekim'deki duruşmasında tutuklu sanıklardan Hasan Avsan, İsmail İpar, Metin Cura, Turgut Kahraman, Mustafa Bulut ve Hüseyin Gökduman'ın yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliyesine hükmedilmişti.
Merasim Sokağı'ndaki Terör Saldırısı Davası
Ankara Merasim Sokak'ta 29 kişinin hayatını kaybettiği bombalı terör saldırısıyla ilgili PKK'nın sözde üst düzey yöneticilerinin de aralarında olduğu 68 sanığın 30'ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı davada ara karar açıklayan mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına hükmetti.