” tavsiyesinde bulundu.
Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu ile Denge Hukuk Derneği tarafından ortaklaşa, “Yol Ayrımındaki Türkiye ve Sivil Anayasa” konulu panel düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezi`ndeki panele konuşmacı olarak katılan gazeteci yazar Ahmet Taşgetiren, Türkiye`de bugüne kadar anayasaların sivil iradeyle yapılmadığını hatırlatarak, “İlk defa sivil çıkarmaya uğraşıyor Türkiye. Bunu yapmalı ve başarmalıyız. Türkiye bir sistem sancısı yaşıyor.” dedi.
Türkiye’de bir sistem kurulacağı zaman toplumun mutlu edilmesi gerektiğini altını çizen Taşgetiren, İslam coğrafyasında yaşanan gelişmelere de değinerek, buralarda Türkiye’nin örnek ülke olarak gösterildiğini işaret ederek, “Türkiye, kendi içerisinde bir takım sorunlarla boğuşuyorken nasıl Tunus’a örnek olur.” değerlendirmesinde bulundu.
“İktidar orta yolu bulmakla sorumludur”
Panele katılan gazeteci yazar Faruk Mercan ise anayasa çalışmalarının nasıl yapılması gerektiğini, Peygamber Efendimiz (sas) döneminden bir örnekle açıkladı. Mercan, Peygamberimiz (sas), Kabe’deki Hacerül Esved taşının yerine yerleştirilmesi sırasındaki çözümünü Türkiye’nin yeni anayasası için örnekleyerek, siyasi partilere “Anayasanın dört bir köşesinden tutun ve yerine koyun.” tavsiyesinde bulundu. Üç dönemdir, iktidardaki AK Parti’nin, yeni anayasayı yapmama konusunda halka söyleyebileceği hiçbir mazereti olmadığını ifade eden Mercan, “Muhalefet direnir, bu onun görevidir. İktidar ise orta yolu bulmakla sorumludur. Toplum olarak yeni anayasa için milletvekili ve temsilcilerimizi zorlayacağız. Gerekirse onlara gözdağı vereceğiz.” diye konuştu.
Gazeteci yazar Rasim Özhan Kütahyalı da CHP ile AK Parti’nin yeni bir anayasa için uzlaşabileceğini düşünmediğini savunarak, “Eğer TBMM’deki dört parti uzlaşacak dersek, bu dönem için de anayasayı unutalım.” tespitinde bulundu. Bugün yaşanan sürecin 2007 yılında da yaşandığını hatırlatan Kütahyalı, dönemin Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’yı kast ederek, “Özbudun ve ekibi çok güzel bir anayasa hazırladı ama yalçın bir kaya çıktı Türkiye karıştı.” şeklinde konuştu.
“sistem bize sorgulamamayı öğretti”
Panel katılımcılarından gazeteci yazar Nagehan Alçı ise “Türkiye’de bugüne kadar sistem bize sorgulamamayı öğretti." dedi. Anayasa sürecinde çok sert tartışmaların yaşanacağını vurgulayan Alçı, şöyle dedi: “Türkiye, AK Parti iktidarıyla yeni bir döneme girmişti ama daha gidecek çok yol var. Önemli olan, herkesin olduğu gibi kabul edeceği bir Türkiye olması.”
Panelin açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı Avukat İsmail Taştan da AK Parti hükümeti ve muhalefetin Meclis’te yapacağı en hayırlı işin, sivil bir anayasa üzerinde anlaşıp, bunu Türk toplumuna hediye etmek olduğunu söyledi.
Panelistler, daha sonra katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdı. Program, panelistlere verilen plaketlerle son buldu. Panele; Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Arslantaş, Vali Yardımcısı Cahit Karatepe, Emniyet Müdürü Hüseyin Ümit Yüksel, AK Parti İl Başkanı Ercan Çimen, GTSO Başkanı İsmail Akçay, avukatlar, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Mercan: Anayasanın Dört Bir Köşesinden Tutun ve Yerine Koyun
Gazeteci yazar Faruk Mercan, anayasa çalışmalarına bütün kesimlerin destek vermesi gerektiğini belirterek, Peygamber Efendimiz (sas)`in, Kabe’deki Hacerül Esved taşının yerine yerleştirilmesi sırasındaki çözümünü, Türkiye’nin yeni anayasası için örnekleyerek; siyasi partilere, “Anayasanın dört bir köşesinden tutun ve yerine koyun.