Mercedes-Benz'in 210 Milyon TL'lik Yatirim Yaptigi Yeni Parça Lojistik Merkezi Açildi
Mercedes-Benz Otomotiv tarafindan kurulan yeni Parça Lojistik Merkezi’nden tüm Türkiye’deki acentelere parça tedarigi saglanacak. Marka için özel olarak gelistirilen ve dünyada 3’üncü olarak Gebze’de kullanilan ambar yönetim sistemi müsteri odakliligi ile lojistik verimliligini artiriyor, hata oranini en aza indiriyor.
Mercedes-Benz Otomotiv, Gebze’de kurdugu ve tüm Türkiye’deki acentelere parça tedarigi saglayacagi yeni Parça Lojistik Merkezi’nin açilisini gerçeklestirdi. 15 bin metrekare kapali depolama alanina ve 7 bin metrekare daha büyümeye imkân verecek opsiyonlu alana sahip merkez, müsteri odakliligi, sürdürülebilirlik yatirimlari ve lojistik verimliligi ile fark olusturuyor. Sirketin kendi elektrigini kendisi üretecek yeni lojistik merkezi sayesinde Türkiye, Mercedes-Benz için özel olarak gelistirilen yüksek teknolojiyle donatilmis ambar yönetim sistemini kullanmaya baslayan dünyada 3’üncü ülke oldu.
Merkezin açilis töreninde konusan Mercedes-Benz Otomotiv Icra Kurulu Baskani Sükrü Bekdikhan, “Yeni lojistik merkezimizi, müsterilerimize ve paydaslarimiza daha iyi hizmet sunma vizyonumuz dogrultusunda sekillendirdik. Yenilikçi teknolojilerin kullanimiyla fark olusturan lojistik merkezimiz ile markamizin sürdürülebilirlik konusundaki taahhüdünü de yansitiyoruz. Müsteri odakli yaklasimimizi operasyonel mükemmeliyetle birlestirerek, sektörde öncü bir konumda olmaya devam ediyoruz. Ihtiyaçlarimiz dogrultusunda 22 bin metrekareye kadar büyütebilecegimiz tesisimiz ile enerji verimliligi, atik yönetimi ve karbon ayak izinin azaltilmasi gibi alanlarda öncü uygulamalari benimseyerek çevresel etkiyi en aza indirmeyi amaçliyoruz. 210 milyon TL’lik yatirimla kurdugumuz yeni lojistik merkezimiz ile 100 kisilik ek istihdam sagliyoruz” dedi.
Kendi elektrigini üretecek, azami geri dönüsüm saglayacak
Yapilan açiklamaya göre, faaliyete geçmesi yaklasik 18 ayi bulan merkez için özel olarak gelistirilen ambar yönetim sistemi dünyada 3’üncü olarak tesiste kullaniliyor. Bu teknoloji, is modeline operasyonel verimlilik kazandiriyor ve müsteri odakli tüm ihtiyaçlari karsiliyor. Tamamen elektrikli makina ve ekipmanlarin kullanildigi lojistik merkezi, çatisindaki GES (Günes Enerji Santrali) projesi sayesinde kendi elektrigini üreten bir bina formatina sahip olacak. Etkin atik yönetimi ile azami geri dönüsüm saglamasinin yani sira tüm alanlarda enerji tasarrufunu saglayan aydinlatma sistemi ile sürdürülebilir bir mimari sunuyor.
Daha hizli islem, en aza indirilen hata orani
Daha büyük parçalar için serbest ambarlama imkâni taniyan alanlar, lastik ve elektrikli araçlarin bataryalarinin depolanmasi için tasarlanmis yangina dayanakli özel odalarin oldugu tesis, 70 bin tanimli, 30 bin aktif parça portföyüne sahip. Lojistik merkezine entegre olarak kurulan C tipi antrepo sayesinde ise ithalat süreçleri çok daha hizli ve verimli sekilde tamamlanabiliyor. Merkezdeki tüm islemler, lokasyonlar ve parçalar üzerinde bulunan barkod sayesinde mobil el terminalleri kullanilarak yürütülüyor. Bu sayede süreçler hizlanirken hata oranlari da en aza iniyor.