MERCEK'in Ilk Kursu Soförlere Yönelik

MERCEK'in Ilk Kursu Soförlere Yönelik

İçel Büyüksehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren Hal Sosyal Yasam Merkezi içerisindeki MERCEK Meslek Edindirme ve Egitim Merkezinde soförlere yönelik kurs basladi. Kursta soförler hem teorik hem de uygulamali egitimlerle daha donanimli hale getiriliyor.

Sosyal Hizmetler Dairesi ve Ulasim Dairesi Baskanligi tarafindan verilen kurstan hem Büyüksehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren toplu tasima soförleri hem de İçelli vatandaslar faydalanabiliyor. İçel Büyüksehir Belediyesinde toplu tasima soförü olarak görev yapan soförler, bu kurs sayesinde bilgilerini pekistirme imkani buluyor.

Kurslarda teorik verilen dersler Akdeniz Karacaoglan Halk Egitimi hocalari, uygulamali egitimler de Büyüksehir Belediyesi bünyesinde görev yapan toplu tasima soförleri tarafindan veriliyor. Soförleri kapsayan kursta ’disiplin, ilk yardim, öfke kontrolü, oryantasyon egitimi, is sagligi ve güvenligi, soförlük meslegine giris, iletisim yöntem ve teknikleri, trafik kurallari ve nazari egitimi ile kalite ve vatandas memnuniyeti’ egitimi basliklarinda dersler veriliyor.

“Amacimiz vatandaslarimizla is dünyasinin arasinda köprü olabilmek”

Sosyal Hizmetler Dairesi Baskanligi Egitim Hizmetleri Sube Müdürü Cem Karakus, Büyüksehir Belediyesine bagli MERCEK Mesleki Egitim Merkezlerinin 4.’sünü Akdeniz’deki Hal Sosyal Yasam Merkezinde faaliyete geçirdiklerini belirterek, “Hal MERCEK’te derslerimize baslarken önce hangi kurslari verecegimizi düsünmüstük. Sosyal Hizmetler Dairesi Baskanligimizin yetkilileri ile Ulasim Dairesi Baskanligimizin yetkilileri bir araya gelerek otobüs soförlerimizin hem kisisel gelisimlerine katki saglayacak hem de mesleki gelisimlerine katki saglayacak kurslari düzenlemeyi planladik. Hal MERCEK’te kisisel gelisim kurslarimiz verilecek. Bu bizim Akdeniz Karacaoglan Halk Egitim Müdürlügümüzün is birligi ile yapilacak ve sertifikayi bu is birligimiz protokolü ile basariyla geçenlere verecegiz. Mesleki gelisim kurslari için ise Ulasim Dairesi Baskanligimizin yetkilileri kendi alanlarinda kurslarini uygulamali bir sekilde vereceklerdir” dedi.



“Tam anlamiyla profesyonel ve liyakatli soförler yetistirmeye çalisiyoruz”

Ulasim Dairesi Baskanligi Toplu Tasima Sube Müdürü Bayram Demir de kursiyerlerin teorik egitimlerin yani sira mekanik, bakim ve sürüs konularinda egitimler gördüklerini de anlatarak, “Amacimiz soförleri teori egitiminin yani sira kullandiklari araç ve gerecin teknik özelliklerini iyi bilmesi, basit arizalari aninda yolda giderebilmesi. Ileri sürüs egitimlerinde soförlerimiz hem sefere çikmadan önce gerekli kontrolleri yapmayi ögreniyorlar hem de aracin genel bakimlarini ögreniyorlar. Soför adaylarimiz aldiklari mekanik egitimlerinde, aracin teknik bilgileri, aksayan yönleri, arizali yönleri ve diger bakimlarini yapabilecek düzeye geliyorlar. Sürüs becerilerini en iyi sekilde burada kazandiriyoruz” diye konustu.

Verdikleri kursta 2 amaçlarinin oldugunu ifade eden Demir, “Birinci amacimiz İçel Büyüksehir Belediyesi sinirlari içerisinde yasayan vatandaslarimiza soförlük egitimi vererek onlari hangi kuruma basvuruda bulunurlarsa bulunsunlar bilgili, uygulama düzeyinde gelismis ve psiko-motor hareketi tamamen iyilesmis soförleri yetistirmek. Ikinci amacimiz da kendi bünyemizde fiilen çalisan soförlerimizin ikame egitimi dedigimiz, yani hizmet içi egitimde var olan bilgi ve becerilerini gelistirmek. Böylece soförlerimizin hem halka karsi davranislarinda daha itidalli ve nezaketli olabilecegi gibi hem de daha önceki sürüs bilgilerini, teknik ve mekanik bilgilerle tamamlayarak kullandiklari araçlari daha konforlu hale getirmesini sagliyoruz” ifadelerini kullandi.

Uygulamali egitim alaninda öncelikle her soförün kendi kullandigi aracinin teknik bilgilerini ve teknik kapasitesini ögrettiklerini detayli bir sekilde aktaran Demir, “Buradaki egitim 3 safhaya ayriliyor. Öncelikle teknik bilgileri ögretiyoruz. Ardindan soförlerimize bakim egitimi vererek kullandiklari araçlari daha iyi seviyeye getirmesini sagliyoruz. Sonraki safhada da ileri sürüs egitimi vererek, yavas trafikte ve akan trafikte hem teori uygulamasinda hem de pratikte tam anlamiyla profesyonel ve liyakatli soförler yetistirmeye çalisiyoruz” diye konustu.



“Bu kurslarin açilma sebebi soförlerin halka daha iyi hizmet etmesi”

Iletisim Yöntem ve Teknikleri konusundaki dersleri veren Usta Ögretici Aynur Dölek, “Iletisim, hepimizin çok ihtiyacinin oldugu ana bir baslik. Dolayisiyla ne var, ne buluruz, nerelere ilerleriz, nereye ne kadar tasiyabiliriz diye aslinda cevabini bulmaya çalisiyoruz. Iyi gidiyor, zaten ders ortamimiz interaktif” seklinde konustu.

Büyüksehir Belediyesinde hem soför hem de soför egitmeni olarak görev yapan Nurdan Bezek ise “Bu kurslarin açilma sebebi, soförlerin halka daha iyi hizmet etmesi. Büyüksehir Belediyesinde soförlük yapan arkadaslarimiz da var, disaridan soför olmak isteyen arkadaslar da var. Biz genel olarak aracin teknik, mekanik özelliklerini, trafik kurallarini, araci tanitmayi, sürücü bölmesini, nelere dikkat etmesi gerektigini ögretiyor ve en basta da can tasidiklarinin bilincinde olmasi için çaba sarf ediyoruz. Halki bilinçlendiriyoruz” dedi.

Uygulamali ders esnasinda nelere dikkat ettiklerini anlatan Bezek, “En son asamamizda da duraklara yanasmayi, yolcu almayi, seyir halinde nasil devam edeceklerini, gelen yolculara nasil davranmasi gerektiklerini anlatiyoruz. Yolcularin her birinin aslinda birer misafir oldugunu, evlerine gelen misafirleri nasil karsilamasi gerekiyorsa toplu tasima kullanan yolcularin o sekilde karsilamasi noktasinda bilinçlendiriyoruz” diye konustu.



Kursa katilan soförlerden Taygun Yüksek de egitimlerin kendisini heyecanlandirdigini belirterek, söyle konustu; “Gerçekten hem mesleki anlamda hem insan iliskileri anlaminda kendime çok güzel seyler katabilecegimi düsündüm. Bu yüzden de MERCEK olusumuna katilmaya karar verdim. Ben asagi yukari 10-12 yildir bu meslegin içerisindeyim. Biz siniflarimizda teorik bilgileri aliyoruz ve uygulama asamasinda da burada hocalarimiz tarafindan bize egitimler veriliyor. Hem isin teori kisminda hem uygulama kisminda bize çok sicak bir ortam sagliyorlar. Hepsi güler yüzlü, bizi meslegimizde daha ileriye tasiyabilmek için ellerinden gelen her seyi yapiyorlar. Biz de onlarin verdikleri derslere göre onlarin komutlarina göre kendimize neler katabiliriz, belediyemizi daha iyi nasil temsil edebiliriz bunun ugrasindayiz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile