İçel Büyüksehir Belediyesinden yapilan açiklamaya göre, Merci Ögrenci Danismanlik Merkezi, verdigi hizmetlerle danisan ögrencilerin basari oranlarinda artis sagladi. Kapsamli içerigi ile egitimine devam edemeyen veya devam etmekte güçlük çeken ögrencilere rehberlik ve psikolojik destek hizmeti saglayan Merci’den İçel’de yasayan mülteci gençler de faydalanabiliyor. Merkez bu yönü ile hem mültecilerin yerli nüfus ile saglikli iletisimine, etkilesimine, sosyal uyumuna hem de egitim hayatina katki sagliyor.
“Amacimiz, çocuk ve gençlere danismanlik hizmetleri vermek”
Ögrenci Danisma Merkezinde görev yapan Uzman Klinik Psikolog Asena Akatürk, Merci Ögrenci Danisma Merkezi projesinin hibe almaya hak kazandigi Qudra 2 programi ile ilgili bilgi verdi. Akatürk, “Qudra 2 programi Suriye ve Irak krizlerine yanit olarak mültecilerin, yerinden edilmis kisilerin, ülkesine geri dönmek isteyenler ve ev sahibi topluluklarin dayanikliligini artirmak, onlarin temel gereksinimlerini saglamak amaciyla yürütülen bir programdir” dedi.
Ögrenci Danisma Merkezi projesi ile temel hedeflerini anlatan Akatürk, “Bu projeyi tasarlarken, programin da temel hedeflerinden biri olan gençler arasinda sosyal uyumu saglamayi hedefledik. İçel Büyüksehir Belediyesi olarak bu proje ile bu hedefe ulasmanin en büyük adimlarindan birini attigimiza inaniyoruz. Projemizin amaci, İçel’de yasayan 15-25 yas araliginda egitimine devam etmeyen veya devam etmekte güçlük yasayan çocuk ve gençlere danismanlik hizmetleri vererek onlarin saglikli, nitelikli, basarili ve çagdas bireyler olarak yetismelerini saglamak” diye konustu.
“Sosyal uyumu desteklemek amaciyla seminerlerimiz oldu”
Projenin olusma asamasinda 47 Türkiye Cumhuriyeti vatandasi, 41 de geçici koruma statüsünde olan faydalaniciya ulastiklarini belirten Akatürk, sunlari söyledi:
“Bu yararlanicilardan 16’sinin egitime devam etmedigini tespit ettik ve aslinda egitime devam etmeye istekli olduklarini, ancak bulunduklari kosullar dolayisiyla egitimden geri kalmis olduklarini gördük. Bu Yararlanicilara psiko-sosyal ve akademik açidan destek verdik ve Halk Egitim Merkezine yönlendirdik. Bunun yani sira sosyal uyumu da desteklemek amaciyla farkindaligi arttirmak adina toplumsal cinsiyet esitligi, temel insan haklari ve mülteci haklarini anlattigimiz seminerlerimiz oldu. Bunun yani sira yoga, pilates ve seramik etkinliklerimiz de oldu.”
Akatürk, proje sürecinin sonunda edinilen çiktilari da anlatarak, “Suriye uyruklu faydalanicilardan Türkçe ve Türk tarihini ögrenmek istedikleri konusunda talepler aldik. Sosyal uyum açisindan faydalanicilarin seminerler esnasinda etkilesime geçtiklerini, birbirlerine düsüncelerini ifade etmeye basladiklarini gözlemledik. Bunlar gelecekte toplumsal huzurun ve gelisimin saglanmasi için önemli çiktilar” seklinde konustu.
“Genel memnuniyet orani oldukça yüksek”
Ögrenci Danisma Merkezinde bireysel terapiler, egitim rehberligi, kariyer planlamasi, meslek seçimi konularinda danismanlik verdiklerini kaydeden Akatürk, ögrencilerin en çok karsilastigi sorunlari anlatarak, “Genel olarak en çok karsilastigimiz sorunlar; sinav kaygisi, gelecek kaygisi, dikkat ve motivasyon eksikligi oldu. Bunun disinda ailevi ve iliskisel yönden yasanan problemler de mevcuttu. Bunlari gidermeleri ve karsilastiklari zorluklarla bas etme gücü kazanmalarini sagladik. Genel memnuniyet orani oldukça yüksekti. Bu süreçte akademik hayatlarinda yasadiklari zorluklari belirlemek ve kisisel süreçlerinde yasadiklari zorluklarda gençlerimize destek olmak ve katki saglamak için buradayiz” ifadelerini kullandi.
“Projenin en önemli bileseni dogru yararlanicilara ulasmakti”
İçel Büyüksehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Baskanliginda sosyolog olarak görev yapan Merci Ögrenci Danisma Merkezi proje asistanlarindan Nazire Büyükgürses de projenin en önemli bileseninin dogru yararlanicilara ulasmak oldugunu ifade etti.
Büyükgürses, “Pandemi sebebiyle saha arastirmasi yapmamiz maalesef mümkün olamadi. Bu yüzden paydas toplantilarimiza önem verdik. Il Göç Idaresi Müdürlügü, Il Milli Egitim Müdürlügü, Il Emniyet Müdürlügü, Aile Çalisma ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügü ve yereldeki sivil toplum kuruluslariyla yararlanicilara nasil ulasacagimiz konusunda görüs alisverisinde bulunduk. Bunun neticesinde çok sayida yararlaniciya ulastik” dedi.
Beklediklerinden daha fazla yararlaniciya ulastiklarini söyleyen Büyükgürses, “Ilk 4 ayimizda hedefimiz 64 yararlanici iken bu sürecin sonucunda veri tabanimiza yaklasik bin 200 yararlanici kaydettik. Dört ayin sonunda 88 yararlaniciyla da bu projemizi tamamlamis olduk” diye konustu.
“Oryantasyon, ayarlayici, yönlendirici ve tamamlayici hizmetlerimiz de var”
Merci Ögrenci Danisma Merkezinde Rehber Ögretmen olarak görev yapan Canan Serin ise merkezde verdikleri hizmetleri, “Her yas grubu ögrencimizin akademik ve psikolojik olarak sinava hazirlanmalarini saglamanin yani sira egitimsel-mesleki rehberlikle birlikte oryantasyon, ayarlayici, yönlendirici ve tamamlayici hizmetlerimiz var” cümleleriyle anlatti.
Serin, Merkez’de verdikleri hizmetlerin ögrencilerin basari oranlarini artirdigini ifade ederek, YKS’ye giren ögrencilerle süreç içinde yaptiklari çalismalarda 30-40 net araliginda artis gözlemlediklerini söyledi.
Serin, “Bu hizmetler dogrultusunda egitim noktasinda hizli ivme kazanildi. Dolayisiyla ögrencilerimizin özgüveni artti ve basarabildiklerini gördüler. Ara sinifa giden danisanlarimiz ise en fazla 30-40 araliginda sonuç alirken, çalismalar sonucunda en az 78’li notlar görmeye basladilar. Böylelikle danisanlarimizin hedeflerinde degisikler oldu ve kendi farkindaliklarini kesfettiler” dedi.
Merci Ögrenci Danisma Merkezi Ile Ögrencilerin Basari Orani Artiyor
İçel Büyüksehir Belediyesinin, Avrupa Birligi, Alman ve Ispanyol hükümetleri tarafindan ortak finanse edilen Qudra 2 programi kapsaminda desteklenmeye hak kazanan projesi Merci Ögrenci Danismanlik Merkezi, hizmetleri ile ögrencilerin sosyal uyumunu artirirken, basari oranlarini da yükseltiyor. Merkezde, egitimine devam edemeyen veya devam etmekte zorluk çeken çocuklara ve gençlere rehberlik ve psikolojik danismanlik hizmeti veriliyor.