Merhum Güres Agasi Ibrahim Girgin Anisina Kel Aliço Güresleri Yapilacak

Merhum Güres Agasi Ibrahim Girgin Anisina Kel Aliço Güresleri Yapilacak

Merhum güres agasi Ibrahim Girgin anisina Kel Aliço güresleri yapilacak.

Edirne’nin Ipsala ilçesinde her yil düzenlenen fakat korona virüs tedbirleri kapsaminda geçen yil yapilmayan Kel Aliço Güresleri, bu yil merhum güres agasi Ibrahim Girgin anisina yeniden düzenlenecek.

Trakya halkini güreslere davet eden Ipsala Belediye Baskani Abdullah Naci Ünsal, “Türkiye’nin en ünlü pehlivani Gaddar Kel Aliço’nun ve Kel Aliço Yagli Güresleri eski agasi merhum Ibrahim Girgin’in anisina yaptigimiz güreslerimiz Trakya’nin en büyük etkinligi içerisinde yer alacaktir. Güreslerimize Orhan Okulu, Ismail Balaban, Recep Kara, Mehmet Yesil Yesil, Ali Gürbüz gibi birçok ünlü Kirkpinar baspehlivanlari katilacaktir. Kirkpinar’dan sonra bölgemizin en büyük yagli güres organizasyonuna tüm halkimiz davetlidir” dedi.

Ünsal, güreslerin fuar alanindaki güres sahasinda 29 Eylül 2021 Çarsamba günü saat 14.00’te baslayacagini belirtti.



Kel Aliço kimdir?

Kirkpinar’da 27 yil üst üste baspehlivan olmus, Koca Yusuf ile berabere kaldiktan sonra baspehlivanligi ona birakmistir. Kel Aliço, 1844 tarihinde Bulgaristan‘da Plevne ili, CervenBrjag beldesi Kojnare köyünde dogdu. Gürese küçük yasta basladi.

93 harbi sonunda baslayan göçlerle kardesi Kara Ibo ile birlikte Türkiye’ye geldi. 1864 yilinda Kirkpinar’da güresirken Sultan Abdülaziz‘in ilgisini çekerek huzur güreslerine katildi.

Yildiz Sarayi’nda samdancibasiliga kadar yükseldi. Huzur güreslerinde Sultan Abdülaziz’in baspehlivanlarindan Makarnaci Hüseyin ve Arnavutoglu Ali Pehlivanlarla güresti. Kavasoglu’ndan sonra Kirkpinar’a katilarak Sarayiçi meydaninda efsanevi güresler yapti. Kel Aliço, o kadar güçlü bir güresçidir ki 70 yasinda iken kendi yetistirmesi olan Adali Halil‘in meydan okumasini kabul etmis ve kendisinden 25 yas küçük olan çiragini, Gelibolu’da bir dügün güresinde yarim saat içinde yenerek halen ne kadar kuvvetli oldugunu göstermistir. Kel Aliço, 1919 yilinda Edirne ili Ipsala ilçesinin Aliçopehlivan Köyü’nde (Koyunyeri Köyü) vefat etti. Aliço pehlivanin evinin oldugu yere kendi adini tasiyan bir okul yapildi. Heykeli ve mezari Aliço Pehlivan Köyü’ndedir. Edirne’de adini tasiyan Aliço Güres Egitim Merkezi kuruldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile